ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα μπήκε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Σπύρο Παπαδάκη
Ο δρόμος του μεταξιού, ο δρόμος της ενεργειακής ανάπτυξης της χώρας, περνά από τη Βασ. Σοφίας. Στο νεοκλασικό του υπουργείου Εξωτερικών, οι Ελληνες διπλωμάτες, με επικεφαλής τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις και την προοπτική ώστε τα ταξίδια του πρωθυπουργού να έχουν ευτυχή κατάληξη.
Το μεγάλο στοίχημα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, από την αρχή που ανέλαβε το υπουργείο Εξωτερικών, ήταν να συνεχιστεί η προσπάθεια που είχε ξεκινήσει η διακυβέρνηση Καραμανλή και βιαίως είχε σταματήσει από τον Γιώργο Παπανδρέου.
Μπορεί τα σχέδια να ήταν έτοιμα, κάποιες συμφωνίες υπογεγραμμένες από την περίοδο 2004 – 2009, έπρεπε όμως να κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία τής μετέπειτα περιόδου.
Οι συνομιλίες του Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους ομολόγους του ήταν σχεδόν καθημερινές. Επρεπε αρχικά να πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Εξωτερικών είχε τονίσει επανειλημμένα στον Αντώνη Σαμαρά να ενεργοποιήσει άμεσα της συμφωνίες με την Cosco για το λιμάνι του Πειραιά, καθώς και τις επενδυτικές συμφωνίες με ΤΡΕΝΟΣΕ και HP.
Δεδομένου ότι είχε τις ίδιες απόψεις και ο πρωθυπουργός, όλα αυτά προχώρησαν πολύ γρήγορα και εστάλη ένα σαφές μήνυμα: Η Ελλάδα αλλάζει, γίνεται πιο ελκυστική, γίνεται νησίδα σταθερότητας. Αυτό το είδαν εμπράκτως και οι Κινέζοι και οι Αζέριοι.
Δεν είναι τυχαίο ότι τα πάντα έχουν μπει σε fast forward, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι άμεσα ορατά. Ο υπουργός δεν σταμάτησε εκεί. Εχει ήδη μεταβεί στο Ισραήλ για το επικείμενο ταξίδι του Αντώνη Σαμαρά εκεί. Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο έχουν μπει όλα τα ανοιχτά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Σκοπιανό, ελληνοτουρκικές σχέσεις και ασφαλώς οι ελληνορωσικές και ελληνοαμερικανικές σχέσεις…
Σε λίγες ημέρες συμπληρώνετε έναν χρόνο στη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Μπορείτε να κάνετε έναν απολογισμό της θητείας σας;
Στον χρόνο που πέρασε, η ελληνική διπλωματία δραστηριοποιήθηκε συστηματικά, θέτοντας ως στόχο την αποκατάσταση της τραυματισμένης από την οικονομική κρίση εικόνας της χώρας. Παράλληλα, εργάστηκε μεθοδικά, συμβάλλοντας, μεταξύ άλλων, στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος, σε διεθνές επίπεδο, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, την προσέλκυση επενδύσεων, αλλά και στην ενδυνάμωση των σχέσεών μας με βασικούς εταίρους της ευρωζώνης.
Τα αποτελέσματα αυτής της στρατηγικής έχουν αρχίσει να γίνονται αισθητά. Η αξιοπιστία της χώρας ενισχύεται, όλοι πλέον μιλούν για Grecovery αντί για Grexit, η Ελλάδα σταθεροποιείται, προσελκύει ξένους επενδυτές και διαμορφώνονται οι συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και αναβάθμισης της χώρας σε εμπορικό και ενεργειακό κόμβο.
Με μία ενορατική, δυναμική πολιτική πρωτοβουλιών, η Ελλάδα ανοίγει νέους διαύλους επικοινωνίας, ανανεώνει παραδοσιακές φιλίες και οικοδομεί νέες, ενισχύοντας τη θέση της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, διαφυλάττοντας στο ακέραιο και προωθώντας τα συμφέροντά της.
Συμμετείχατε στις επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Κίνα και το Αζερμπαϊτζάν. Επισκεφθήκατε μέσα στην εβδομάδα το Ισραήλ για τον ίδιο λόγο, αλλά και την Παλαιστίνη. Μείνατε ικανοποιημένος από τις δύο πρώτες επισκέψεις και τι αναμένετε να προκύψει από το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ;
Οι επισκέψεις του πρωθυπουργού στην Κίνα και στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά και η μόλις ολοκληρωθείσα επίσκεψή μου στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία. Σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία, η ελληνική διπλωματία δίνει προς όλες τις κατευθύνσεις το μήνυμα ότι η Ελλάδα ανακτά το χαμένο έδαφος και την ισχύ της, γίνεται εξωστρεφής και αποτελεί ελκυστικό προορισμό επενδύσεων.
Στην Κίνα θέσαμε τις βάσεις για τη διεύρυνση της οικονομικής μας συνεργασίας, την προσέλκυση κεφαλαίων που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και τη στρατηγική συνεργασία με μία χώρα που είναι οικονομική υπερδύναμη και ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Στο Αζερμπαϊτζάν προωθήσαμε το σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου TAP, ο οποίος, εάν επιλεγεί, θα θέσει την Ελλάδα ξανά στο επίκεντρο του ενεργειακού χάρτη της περιοχής, θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας στην ελληνική αγορά.
Στην Παλαιστίνη ανανεώσαμε τη στήριξή μας στο δίκαιο αίτημα του παλαιστινιακού λαού για μία λύση του Μεσανατολικού που θα προσφέρει ασφάλεια στο Ισραήλ και θα προβλέπει δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. Στο Ισραήλ θέσαμε τις βάσεις για την ενδυνάμωση της στρατηγικής μας συνεργασίας και συμφωνήσαμε ότι αυτή θα επεκταθεί στους τομείς της άμυνας, της ενέργειας, του τουρισμού, της γεωργίας, της έρευνας και τεχνολογίας και εν γένει της οικονομίας. Ολα αυτά θα συζητηθούν εκτενώς στο Διακυβερνητικό Συμβούλιο Ελλάδος-Ισραήλ που αποφασίσαμε ότι θα συγκληθεί στο επόμενο διάστημα.
Βρίσκεστε σε ένα από τα πιο νευραλγικά υπουργεία. Οι προκλήσεις είναι καθημερινές. Μήπως η στρατηγική μας θα έπρεπε να είναι πιο σκληρή έναντι της Τουρκίας και των Σκοπίων;
Στη διεθνή σκακιέρα, γενικότερα, αλλά και έναντι της Τουρκίας και των Σκοπίων ειδικότερα, η στρατηγική μας είναι αυτή που πρέπει και δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. Διαμορφώνεται με βάση την προάσπιση των συμφερόντων της χώρας και σύμφωνα με τις Αρχές του Διεθνούς Δικαίου. Σας διαβεβαιώνω ότι κάθε ενέργεια και δήλωσή μας είναι προϊόν εκτενούς και προσεκτικού σχεδιασμού, μελέτης και πολύωρων συσκέψεων. Παραμένουμε αταλάντευτοι στις βασικές μας αρχές και ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε την αλλαγή στάσης των γειτόνων μας, δίνοντάς τους, στο πλαίσιο της ΕΕ, κίνητρα προσαρμογής στις αρχές της καλής γειτονίας και στα ευρωπαϊκά κριτήρια της Κοπεγχάγης, διότι πολύ απλά πιστεύουμε ότι αυτό εξυπηρετεί τη σταθερότητα της περιοχής και το εθνικό συμφέρον της χώρας μας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω την ιδιαίτερη σημασία της σύγκλησης στην Κωνσταντινούπολη, τον περασμένο Μάρτιο, του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που έθεσε τις βάσεις για την ουσιαστική αναβάθμιση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας. Η κοινή συνεδρίαση των Υπουργικών Συμβουλίων Ελλάδας-Τουρκίας είναι μία εξέλιξη ιστορικής σημασίας με θετική επίδραση τόσο στην περιφερειακή σταθερότητα όσο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και ανταποκρίνεται στην κοινή επιθυμία των δύο λαών για ειρήνη και συνεργασία.
Θα έχουμε εξελίξεις στο Σκοπιανό;
Η βούλησή μας για επίλυση του θέματος είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η προσήλωσή μας στις αρχές και τα κριτήρια που θα πρέπει να ικανοποιούνται από μία αμοιβαία αποδεκτή λύση. Η Ελλάδα έχει κάνει ήδη βήματα που δείχνουν ότι συμμετέχει με καλή πίστη στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς, αντίστοιχα βήματα δεν έχουμε δει από την πλευρά των Σκοπίων, η οποία θα πρέπει να αποφασίσει να αφήσει οριστικά πίσω το βαλκανικό της παρελθόν και να εργαστεί εποικοδομητικά για το ευρωπαϊκό της μέλλον.
Με τη ΔΕΠΑ να καταλήγει στους Ρώσους και με τις συμμαχίες με Μόσχα, Πεκίνο, Μπακού και Τελ Αβίβ, θεωρείτε ότι λύνονται ζητήματα γεωστρατηγικού χαρακτήρα ή δημιουργούνται άλλα, περισσότερα;
Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ είναι μία διαδικασία ανοικτή σε όλους και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, ο οποίος δεν διεξάγεται με γεωπολιτικά αλλά αυστηρώς οικονομικά κριτήρια, δεν έχει προεξοφληθεί. Ανεξαρτήτως αυτού, θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν υπάρχει δυτική χώρα που να μη συνεργάζεται με την Κίνα, τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Ισραήλ. Κατά συνέπεια, κανένα θέμα δεν δημιουργείται από τη διεύρυνση της συνεργασίας της Ελλάδος με τις ανωτέρω ανερχόμενες οικονομικά δυνάμεις, οι οποίες είναι πλήρως ενταγμένες σε όλους τους πολυμερείς διεθνείς οικονομικούς θεσμούς.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Καθηγήτρια σε χρόνο ρεκόρ
- Από πού κρατούν τα επώνυμά μας;
- Καίτη Γαρμπή - Νέος Ιταλικός δίσκος, "Buona Vita"
- ''ακρως ανησυχητικες οι εξελιξεις στην τουρκια''...
- Αλαλούμ στο ΙΚΑ Καλλιθέας-Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων και ο διοικητής του ΙΚΑ
- Που θα φτάσουν οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-Σε ποιες σχολές θα είναι μειωμένος ο αριθμός εισακτέων
- Καλαμάτα: «Ανεπιθύμητος», ο Δένδιας στην Καλαμάτα, λέει η Χρυσή Αυγή
- [Ζώδια] Τα ζώδια σήμερα - Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013
- Υπόδειγμα ξάστερου πολιτικού λόγου
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παρασκηνιο
- Αλαλούμ στο ΙΚΑ Καλλιθέας-Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων και ο διοικητής του ΙΚΑ
- Που θα φτάσουν οι βάσεις σε ΑΕΙ-ΤΕΙ-Σε ποιες σχολές θα είναι μειωμένος ο αριθμός εισακτέων
- Απόψε στο «Karadayi»
- Λιβαδειά: Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς για να βοηθήσουν τον πατέρα τους να αποδράσει
- Εντυπωσιασμένος από το ανθρωπιστικό έργο της Εκκλησίας ο Κύριλλος
- Απολύσεις, αύξηση αντικειμενικών και πωλήσεις ΔΕΚΟ ζητάει η τρόικα
- Ποιος ήταν ο Φιλιππικός ή Βαρδάνης
- ΑΕΚ: Ούτε… λόγος για Κρήτη!
- Ένταση τη νύχτα σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και άλλες τουρκικές πόλεις-«Ζούμε έναν πόλεμο» (BINTEO)
- Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους τούρκους διαδηλωτές σήμερα στην Αθήνα
- Τελευταία Νέα Παρασκηνιο
- ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Δημήτρης Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα μπήκε ξανά στον παγκόσμιο χάρτη
- Απόψε στο «Karadayi»
- Λιβαδειά: Επιτέθηκαν σε αστυνομικούς για να βοηθήσουν τον πατέρα τους να αποδράσει
- Αλαλούμ στο ΙΚΑ Καλλιθέας-Τι λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων και ο διοικητής του ΙΚΑ
- ΑΕΚ: Ούτε… λόγος για Κρήτη!
- Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους τούρκους διαδηλωτές σήμερα στην Αθήνα
- Απολύσεις, αύξηση αντικειμενικών και πωλήσεις ΔΕΚΟ ζητάει η τρόικα
- Έκοψαν το ρεύμα σε 59χρονο βαριά ασθενή και άνεργο
- Συναντήσεις Σαμαρά-Παπούλια με τον Πατριάρχη Μόσχας
- Ένταση τη νύχτα σε Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη και άλλες τουρκικές πόλεις-«Ζούμε έναν πόλεμο» (BINTEO)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Είχαν αδυναμία στα ηλεκτρικά εργαλεία
- Τι θα πληρώσουν ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που τα νομιμοποίησαν
- Η Νέα Δημοκρατία προδίδει τους ψηφοφόρους της
- Γκαζάκια σε παράρτημα του ΥΠΕΚΑ και σε κτήριο του ΙΟΒΕ
- [Κόσμος &ντουνιάς] Οκλαχόμα: Δύο ομογενείς ανάμεσα στα θύματα από τις καταιγίδες
- Χρυσοθήρες ψάχνουν λίρες
- Υπόδειγμα ξάστερου πολιτικού λόγου
- Αναζητούν ιδιοκτήτη μάντρας που αγόρασε κλοπιμαία
- Μια νίκη μακριά από τον τελικό
- Γκραντ Χιλ: Οι μεγάλες στιγμές της καριέρας του (video)