Απολύσεις στο Δημόσιο και πολιτικοί απατεώνες


Ζήσαμε τις τελευταίες 10 μέρες ένα ακόμη κακοπαιγμένο θέατρο σκιών. Πυρήνας του σεναρίου οι περίφημες «άμεσες μαζικές απολύσεις» δημοσίων υπαλλήλων που ζητά η Τρόικα. Απέναντι στους Τροϊκανούς εμφανίστηκε μια Συγκυβέρνηση που δήθεν «προσπαθεί να αποφύγει το αναπόφευκτο». Και τι δεν είδαμε στην εξέλιξη του σεναρίου αυτού. Λίστες με «επίορκους υπό απόλυση» που ξεκινούσαν από 1000 και έφταναν τους 7000 υπαλλήλους. Διαρροές για δεσμεύσεις Στουρνάρα

περί «άμεσης μείωσης» των δημοσίων υπαλλήλων που διαψεύδονταν την επομένη. Παιχνίδια μετακύλισης ευθυνών μεταξύ των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, λες και οι αρμόδιοι υπουργοί είναι μέλη διαφορετικών κυβερνήσεων. Τίποτα άλλο δηλαδή παρά θεατρινισμοί και επικοινωνιακά κόλπα…

Και μέσα στον ορυμαγδό της παραπληροφόρησης εμφανίστηκε η «λυτρωτική λύση»: επανεξέταση των θεμάτων προσωπικού του Δημοσίου το 2014, εν αναμονή της εφαρμογής «άλλων μέτρων» που θα πρέπει να προηγηθούν μέσα στο 2013. Με άλλα λόγια αναβολή. Τι σημαίνει όμως αυτή η «δαμόκλειος σπάθη» που θα συνεχίσει να υπάρχει πάνω από το Δημόσιο; Διατήρηση του εκβιασμού της Συγκυβέρνησης σε βάρος των εργαζόμενων και βέβαια διαιώνιση του εμπαιγμού της κοινωνίας.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ έχουμε καταγγείλει πολλές φορές το επικοινωνιακό σχέδιο που κρύβεται πίσω από τις διαρκώς επαπειλούμενες απολύσεις στο δημόσιο τομέα.

Είναι ένα σχέδιο που ξεκίνησε το 2010 μαζί με το 1ο Μνημόνιο και είχε ως στόχο το στρίμωγμα των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι αντιδράσεις τους για το «ξήλωμα» του κράτους που επακολούθησε.

Το σχέδιο αυτό στηρίχθηκε στην γνωστή καμπάνια δυσφήμισης του «μαζί τα φάγαμε», με διαρκείς επιθέσεις κατά των «τεμπέληδων» και «αντιπαραγωγικών» εργαζόμενων.

Η αλήθεια είναι ότι η κοινή γνώμη που πάντα αναζητά έναν εύκολο αποδιοπομπαίο τράγο δεν ήθελε και πολύ για να πειστεί. Η προσωποποίηση της κακοδιαχείρισης του Δημοσίου έγινε εύκολα ταυτίζοντας συλλήβδην τους υπαλλήλους με τους διαχειριστές της εξουσίας. Έτσι η επικοινωνιακή αυτή εκστρατεία απέφερε πολλαπλά οφέλη στους μνημονιακούς εμπνευστές της. Αποφόρτισε τις διαχρονικά αποτυχημένες πολιτικές ηγεσίες της χώρας μεταθέτοντας αλλού τις τεράστιες ευθύνες τους. Προσέφερε τους απαξιωμένους δημόσιους λειτουργούς σαν έναν εύκολο στόχο διοχέτευσης της οργής της κοινωνίας για την αποτυχία του μεταπολιτευτικού κράτους. Και βέβαια ενέτεινε την ολοκληρωτική απαξίωση των δημοσίων υπηρεσιών στα μάτια των πολιτών που πλέον δεν δυσφορούν μπροστά στην εκποίηση οργανισμών ή στην ιδιωτικοποίηση του κοινωνικού κράτους.

Οι ίδιοι πολιτικοί απατεώνες που ενορχηστρώνουν τα παραπάνω με την συνεργασία της Τρόικα εμφανίζονται με διάφορα προσωπεία τα τελευταία 3 χρόνια να συζητούν «απολύσεις στο Δημόσιο» αλλά την ύστατη στιγμή καταφέρνουν –προσωρινά πάντοτε – να σταματήσουν τους Τροϊκανούς που τους επιβουλεύονται.

Όπως απέδειξαν και οι πρόσφατες «διαπραγματεύσεις» της Τρόικα με τους υπουργούς αλλά και με τον ίδιο τον κ. Σαμαρά οι διαδοχικές καθυστερήσεις, τα πολιτικά καμώματα και οι θεατρινισμοί παράτασης της αγωνίας δεν είναι τίποτα άλλο παρά επικοινωνιακά τεχνάσματα καλλιέργειας φόβου στους δημοσίους υπαλλήλους με στόχο την διαιώνιση της εξάρτησης τους από το φαύλο μεταπολιτευτικό σύστημα.

Είναι το σύστημα εκείνο που προτείνει (συνέντευξη Στουρνάρα στο «Βήμα», 19-8-2012) την “εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας για χιλιάδες εργαζόμενους με «έξυπνες λύσεις» όπως είναι η ανάθεση της συλλογής των σκουπιδιών σε όλους τους δήμους της χώρας σε ιδιώτες, της καθαριότητας και της τροφοδοσίας των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν να κάνουν προσλήψεις από το προσωπικό που θα μείνει χωρίς δουλειά”.

Το ίδιο σύστημα που σχεδιάζει να απολύσει εργαζόμενους από το Δημόσιο για να προσφέρουν τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες πάλι στο Δημόσιο -αν τελικά προσληφθούν στον ιδιωτικό τομέα- θεωρεί «έξυπνη λύση» την διαθεσιμότητα, όχι όμως για όλους. Για τους χιλιάδες μετακλητούς που το ίδιο προσέλαβε για να γεμίσει τα πολιτικά γραφεία των υπουργών δεν θέλει διαθεσιμότητες. Έτσι μέσα στο 2013 είχαμε αύξηση 16% στον αριθμό των υπαλλήλων που προσλαμβάνονται αποκλειστικά για να υπηρετήσουν την Συγκυβέρνηση.

Η πολιτική εξαπάτηση των Ελλήνων δεν μπορεί πλέον να αποκρυφθεί. Τα παραμύθια περί «αναγκαστικών απολύσεων» σύντομα θα καταρρεύσουν. Και μαζί τους θα καταρρεύσει και το Μνημονιακό καθεστώς.

* Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη είναι αναπληρώτρια Γραμματέας Κ.Ο, Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης και Βουλευτής Μαγνησίας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Keywords
Τυχαία Θέματα