Αποτελεσματικά και τα ξένα βλαστοκύτταρα

Την ικανότητα να επιδιορθώσουν «ασθενείς» καρδιές εξίσου αποτελεσματικά με τα βλαστοκύτταρα του ίδιου του ασθενούς φαίνεται ότι διαθέτουν τα ξένα βλαστικά κύτταρα, όπως υποστηρίζουν Αμερικανοί ειδικοί.
Η έρευνα έγινε σε μόλις 30 ασθενείς στο Μαϊάμι και στη Βαλτιμόρη, ωστόσο, δείχνει ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων δότη μπορεί να είναι εξίσου ασφαλής και αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλούν τα καρδιακά επεισόδια με τη χρήση κυττάρων του ίδιου του ασθενούς. Δίδεται, πλέον, η δυνατότητα να δημιουργούνται τράπεζες

ενηλίκων βλαστικών κυττάρων δοτών που θα χρησιμοποιούνται σε άλλους ασθενείς, όπως συμβαίνει σήμερα με τις τράπεζες αίματος.
Ερευνητές του πανεπιστημίου του Μαϊάμι χρησιμοποίησαν έναν συγκεκριμένο τύπο βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών, ο οποίος πίστευαν ότι δεν θα απορριφθεί από τον οργανισμό των ληπτών. Σε αντίθεση με άλλα κύτταρα, τα συγκεκριμένα δεν διέθεταν μια πρωτεΐνη-κλειδί στην επιφάνειά τους, η οποία κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα να θεωρεί τα κύτταρα ως ξένα και να τους επιτίθεται.
Οι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο πολλά χρόνια νωρίτερα, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πριν από τρεις δεκαετίες. Στο σύνολό τους είχαν αναπτύξει καρδιακή ανεπάρκεια εξαιτίας του ότι ο ουλώδης ιστός που δημιουργήθηκε μετά το επεισόδιο είχε μειώσει αισθητά την ικανότητα άντλησης της καρδιάς.
Οι ερευνητές ζήτησαν από άλλους εθελοντές να προσφέρουν μυελό των οστών, ο οποίος αφαιρέθηκε με βελόνα από το ισχίο. Στη συνέχεια, αφαίρεσαν τα κύτταρα που επιθυμούσαν από τον μυελό των οστών, τα οποία και καλλιέργησαν επί έναν μήνα σε εργαστήριο του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στη Βαλτιμόρη.
Τα κύτταρα «επέστρεψαν» στο Μαϊάμι και εισήχθησαν στον οργανισμό των ασθενών μέσω ενός καθετήρα, ο οποίος ξεκινούσε από τη βουβωνική χώρα και έφτανε έως την καρδιά κοντά στην πληγείσα από το επεισόδιο περιοχή. Οι μισοί από τους 30 εθελοντές έλαβαν βλαστικά κύτταρα από τον δικό τους μυελό των οστών, ενώ οι υπόλοιποι από τον μυελό των οστών δότη.
Όπως φάνηκε, έναν χρόνο αργότερα ο ουλώδης ιστός στην καρδιά είχε μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο και στις δύο ομάδες ασθενών. Όλοι οι εθελοντές παρουσίασαν βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Παρότι ένας συγκεκριμένος δείκτης που αφορούσε σε μέτρηση της ικανότητας άντλησης της καρδιάς, δεν εμφάνισε βελτίωση σε καμία από τις δύο ομάδες ασθενών, οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα εμφανιστούν βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου ή ότι η τελειοποίηση της τεχνικής τους θα προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Το μεγάλο πλεονέκτημα της νέας μεθόδου, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν κύτταρα δοτών χωρίς να υπάρχει ανάγκη ιστοσυμβατότητας. Μάλιστα, η συγκεκριμένη διαδικασία είναι φθηνότερη σε σύγκριση με τη διαδικασία χρήσης κυττάρων του ίδιου του ασθενούς, ενώ η λήψη δείγματος μυελού των οστών ενός και μόνο δότη μπορεί να παράσχει αρκετά κύτταρα ώστε να καλυφθούν δέκα ασθενείς.Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα