Αρχίζει ο διάλογος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – Σειρά αλλαγών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μετά το «ναι» της τρόικας, σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που αφορά τον ενιαίο φόρο ακινήτων.

Στο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζουν μία σειρά αλλαγών που αφορούν την εξαίρεση από τη νέα φορολογία ακινήτων που ανήκουν σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες καθώς και σε διατηρητέα κτήρια.

Στο μεταξύ, φαίνεται να διορθώνεται η «γκάφα» που υπήρχε σε προσχέδιο του νομοσχεδίου και σύμφωνα με την οποία όσοι δεν έχουν να πληρώσουν στην εφορία τους φόρους ακινήτων μπορούν να εκχωρούν το ακίνητό τους

στο κράτος και μάλιστα χωρίς να παίρνουν «ρέστα».

Η προηγούμενη προτεινόμενη διάταξη προέβλεπε ότι αν η αξία του εκχωρούμενου ακινήτου είναι μεγαλύτερη από το χρέος στην εφορία τότε το κράτος δεν επιστρέφει στον οφειλέτη ούτε ένα ευρώ. Πλέον με τις αλλαγές που θα περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ο οφειλέτης θα μπορεί να εκχωρεί στο κράτος μέρος των ακινήτων του προκειμένου να καλύψει το χρέος. Υπάρχει ωστόσο ένα ζήτημα τι θα γίνει με ακίνητα που η αξία τους δεν μπορεί να «σπάσει» διότι είναι ενιαία (χαρακτηριστικό παράδειγμα τα διαμερίσματα).

Πάντως, το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα επιβάλει φόρο από το πρώτο τετραγωνικό και από το πρώτο ευρώ αξίας σε όλα τα ακίνητα είτε αυτά βρίσκονται εντός σχεδίου είτε εκτός σχεδίου χωρίς να εξετάζει να ηλεκτροδοτούνται ή όχι.

Στο ίδιο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί διάταξη που θα προβλέπει τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ίσως και στο 3%. Ερωτηματικό παραμένει το πότε θα συμβεί αυτό. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι αν συμβεί αυτό στις αρχές του έτους τότε η κτηματαγορά μέχρι τότε θα παγώσει εντελώς.

Ο νέος Ενιαίος Φόρος Ακινήτων θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά σε αγροτεμάχια και σε εκτάσεις γης που βρίσκονται εκτός σχεδίου, ενώ φόρο θα πληρώνουν και οι κατ΄ επάγγελμα αγρότες για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις γης αλλά και για τα αγροτικά κτίσματα (μαντριά).

Ερωτηματικό παραμένει αν τελικά θα υπάρχει πρόβλεψη απαλλαγής και μέχρι ποιου ύψους εισοδήματος. Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για έκπτωση 50% επί του συνολικού βεβαιωθέντος φόρου σε περιπτώσεις διαπιστωμένης οικονομικής αδυναμίας πληρωμής του βάσει συγκεκριμένων εισοδηματικών κριτηρίων (π.χ. συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει τις 7.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για την σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος).

Έτσι θα υπολογίζεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων:

- Διαμερίσματα, μονοκατοικίες, γραφεία, καταστήματα: Θα εφαρμοστεί κλίμακα 20 συντελεστών με το αρχικό ποσό του φόρου να κυμαίνεται από 2,3 ευρώ το τ.μ και να φθάνει μέχρι τα 14 ευρώ. Από κει και πέρα, ανάλογα με την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο το αρχικό ποσό του φόρου θα μεταβάλλεται με την εφαρμογή των αντίστοιχων συντελεστών αυξομείωσης.

- Οικόπεδα: Για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού εφαρμόζεται κλίμακα 25 συντελεστών. Το ποσό του φόρου θα κυμαίνεται από 2 λεπτά του ευρώ μέχρι 30 ευρώ το τ.μ. ή 20 ευρώ έως 30.000 ευρώ το στρέμμα.

- Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις εκτός σχεδίου. Το ποσό του φόρου θα ξεκινά από 1,5 ευρώ το στρέμμα και θα προσαυξάνεται με βάση μια σειρά από συντελεστές που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης.

The post Αρχίζει ο διάλογος για τον ενιαίο φόρο ακινήτων – Σειρά αλλαγών εξετάζει το ΥΠΟΙΚ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα