Αξιολόγηση ακόμα και χωρίς τη συναίνεση των πρυτάνεων

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τις επόμενες ώρες συμφωνία με τους πρυτάνεις, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζεται να αναλάβει την ευθύνη αξιολόγησης και υπαγωγής σε καθεστώς κινητικότητας των 1.765 διοικητικών υπαλλήλων ΑΕΙ και ΤΕΙ που απαιτούνται για την επίτευξη του προαπαιτούμενου των 12.500 διαθεσιμοτήτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ήδη χθες, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης, κατέστη γνωστό ότι υπάρχει «σχέδιο Β» ώστε να επιβληθεί η διαθεσιμότητα

του διοικητικού προσωπικού ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των πρυτάνεων. Αυτό προβλέπει την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης (σ.σ. αν εκτιμηθεί ότι η διάταξη του καλοκαιριού, με την οποία καταργούνται διευθύνσεις ή θέσεις με απλή κοινή υπουργική απόφαση, δεν επαρκεί), μέσω της οποίας η διαδικασία αξιολόγησης των οργανισμών των ιδρυμάτων, σε ό,τι αφορά το διοικητικό προσωπικό, θα περνάει στο υπ. Παιδείας.

Η αξιολόγηση των δομών και του περιορισμού των οργανικών και προσωποπαγών θέσεων θα πραγματοποιηθεί βάσει των διεθνών προτύπων, ενώ, όπως σημειώνουν καλά πληροφορημένες πηγές, η διαδικασία αξιολόγησης – μοριοδότησης του προσωπικού προς διαθεσιμότητα μπορεί να πραγματοποιηθεί και χωρίς τη συνδρομή των ίδιων των πανεπιστημίων. Σύμφωνα με κάποιες κυβερνητικές πηγές, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, όπου περιλαμβάνονται αρκετά εκ των βασικών στοιχεία κάθε εργαζομένου, όχι όμως και κρίσιμες παράμετροι όπως ο βαθμός πτυχίου ή η αξιολόγηση της θέσης κ.ά. Υπό την έννοια αυτή, ο βαθμός δυσκολίας για το υπ. Παιδείας παρέμενε μέχρι και χθες ιδιαίτερα υψηλός.

Περαιτέρω, μία τέτοια κυβερνητική πρωτοβουλία «πυγμής», εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να προκαλέσει τις αντιδράσεις των πρυτάνεων, που θα επικαλεστούν το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, και να διευρύνει το εκπαιδευτικό μέτωπο. Πάντως, η θέση περί αυτοδιοίκητου, διαχρονικά, δεν έχει κριθεί νομικά, ενώ επιδέχεται αμφισβήτηση καθώς στο παρελθόν έχουν δρομολογηθεί μετακλήσεις και αποσπάσεις διοικητικού προσωπικού μεταξύ πανεπιστημίων και διοίκησης, σημειώνουν πανεπιστημιακά στελέχη.

Η εξεύρεση των διαθέσιμων διοικητικών υπαλλήλων από τα πανεπιστήμια παραμένει η ισχυρότερη πηγή αβεβαιότητας ως προς την επίτευξη του προαπαιτούμενου της διαθεσιμότητας. Ο κ. Κων. Αρβανιτόπουλος δέχεται ισχυρή πίεση προκειμένου να βρει λύση, καθώς, όπως δηλώνεται αρμοδίως, δεν υπάρχουν περιθώρια κάλυψης των εν λόγω διαθεσιμοτήτων από άλλες πηγές. Ο υπουργός Παιδείας βρίσκεται σε συνεχή επαφή με το Μαξίμου, ενώ χθες είχε και σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, διαβεβαιώνοντας πως «θα πράξει ό,τι απαιτείται».

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Διοικ. Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης αρκέστηκε να σημειώσει ότι «θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα της αξιολόγησης», και επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται αποκλειστικά στο υπ. Παιδείας. «Γνωρίζετε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει θέσει τη 15η Σεπτεμβρίου για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης των δομών των διοικητικών υπηρεσιών. Όταν θα έρθει αυτή η προθεσμία, θα μπορέσω να σας πω περισσότερα», ήταν η λιτή δήλωση του κ. Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση.

Ενδεικτικό της πεποίθησης του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης ότι ο στόχος του Σεπτεμβρίου, με τη συνδρομή ή μη των πρυτάνεων, θα καλυφθεί πλήρως, είναι ότι η συζήτηση στο Μαξίμου υπό τον Αντ. Σαμαρά και με την παρουσία του Ευ. Βενιζέλου επεκτάθηκε και στο δεύτερο κύμα της διαθεσιμότητας ενόψει Δεκεμβρίου. Οπως έχει αναγνωρίσει ο κ. Μητσοτάκης, οι πηγές των νέων «διαθεσίμων» θα είναι οι ΟΤΑ, ο χώρος της πρωτοβάθμιας υγείας (φορείς υγείας Ταμείων) και τα ΝΠΙΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα