Χαμηλές πτήσεις, υψηλές προσδοκίες

Του Δ. Γιαννακόπουλου

Με τη μέγιστη δυνατή διακριτικότητα, την παράλληλη αποφασιστικότητα και τις προσδοκίες για την τελική επίτευξη της επιμήκυνσης κατά μία διετία χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά βάρη και κόστη για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ξεκινά την Τετάρτη ο καθοριστικός μαραθώνιος επαφών του Αντ. Σαμαρά με τους Γιούνγκερ, Ολάντ και Μέρκελ.

Από το πρωί σήμερα βρίσκεται στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, όπου σε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Γκ. Βεστερβέλε, θα προετοιμάσουν το έδαφος των επαφών ΣαμαράΜέρκελ στα τέλη της εβδομάδας. Σημαντικό είναι ότι δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση ΣαμαράΒενιζέλου – Κουβέλη προ του ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Γιούνγκερ, αλλά υπάρχει ήδη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους και τούτο γιατί ο πρωθυπουργός έχει μερικά ακόμη όπλα στη φαρέτρα του όσον αφορά στην εξεύρεση των ισοδύναμων μέτρων, τα οποία είναι σε γνώση των κυβερνητικών εταίρων, αλλά τέτοιες στιγμές δεν αποτελούν αντικείμενο ανάλυσης. Στην Αθήνα, ο Γ. Στουρνάρας ολοκληρώνει τα τελευταία άρθρα του σχεδίου επαναδιαπραγμάτευσης πραγματοποιώντας συνεχείς συσκέψεις αυτές τις ημέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις Σαμαρά όσον αφορά στο εύρος των μέτρων, την εργασιακή εφεδρεία, την αποφυγή οριζόντιων περικοπών και την εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Κατά τις ίδιες πηγές, «η τελική πρόταση θα εκπλήξει ευχάριστα» και αυτό είναι κάτι που έχει γράψει ξανά το «Π» πριν από τρεις Κυριακές, αλλά τώρα φαίνεται πιο καθαρά από την αλλαγή στάσης της Ευρωπαϊκής Κοινότητας υπέρ της Ελλάδας. Και τούτο καταγράφηκε και χρηματιστηριακά στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της οδού Αθηνών και στις διεθνείς αγορές, οι οποίες στην πρόσφατη δημοπρασία τρίμηνων εντόκων του Δημοσίου ενίσχυσαν με 5 δισ. ρευστό τα Δημόσια Ταμεία εξασφαλίζοντας την αποπληρωμή του ελληνικού ομολόγου των 3,2 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ και λήγει τη Δευτέρα.

Αντιθέσεις
Δεδομένης της αντίθεσης αρκετών στον γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό, «η επίσημη γραμμή είναι σκληρή, αλλά παράλληλα η κυβέρνηση στέλνει κάποιους να “δοκιμάσουν το νερό” για το πώς θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί αυτή η σκληρή γραμμή», υποστήριξε ο Βιλς. «Βλέπουμε ήδη χαλάρωση στην περίπτωση της Ισπανίας, που πήρε το “πολυτελές πακέτο” διάσωσης αντί ενός πλήρους Μνημονίου», ανέφερε από την πλευρά του ο Σέφλερ. «Και εφόσον η Ισπανία χρειαστεί περισσότερα χρήματα, εκείνο το πρόγραμμα θα είναι ηπιότερο των υπολοίπων», εκτίμησε ο βουλευτής των Φιλελευθέρων.
Κανείς από τους δύο βουλευτές δεν εξειδίκευσε ακριβώς πώς θα μπορούσε να γίνει «χαλάρωση», αλλά το πρακτορείο δείχνει στην αναφορά του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή, Νόρμπερτ Μπάρτλε, πως ίσως χρειαστεί δεύτερο ελληνικό «κούρεμα». Με το υφιστάμενο κλίμα πάντως, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο πως ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα θα μπορούσε να υπερψηφιστεί στη γερμανική Βουλή. Οι δύο βουλευτές εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το Βερολίνο κάνει παραχωρήσεις, θ

Keywords
Τυχαία Θέματα