«Χαρτογραφώντας την Κύπρο»

Ανεπίσημη «πρώτη» έχει αύριο στις Βρυξέλλες η κυπριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, την οποία θα αναλάβει επισήμως από την 1η Ιουλίου, με τα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης υπό τον τίτλο «Χαρτογραφώντας την Κύπρο 1191-2012».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο διεθνούς επιπέδου Πολιτιστικό Κέντρο Bozar και θα παρουσιάσει την Κύπρο μέσα από σημαντικές

ιστορικές στιγμές, τη σημασία της γεωγραφικής της θέσης διαχρονικά και την κυπριακή τέχνη στις πιο σημαντικές της εκφράσεις, κυρίως τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή.

Στόχος της έκθεσης, την οποία θα επισκεφθεί στις 2 Ιουλίου ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, είναι να προβάλει τις διαχρονικές σχέσεις της Κύπρου με την Ευρώπη και τον τρόπο με τον οποίο οι σχέσεις αυτές έχουν καταγραφεί από σημαντικούς Ευρωπαίους ζωγράφους, χαρτογράφους, συγγραφείς αλλά και τον απλό κόσμο.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περισσότερες από 45 αξιόλογες εικόνες από μονές και ναούς της μεγαλονήσου.

Επίσης, θα εκτίθενται εκδόσεις, χάρτες, χειρόγραφα, φωτογραφίες και άλλο υλικό από ευρωπαϊκές πηγές, μουσεία, βιβλιοθήκες και πινακοθήκες.

Χρονολογικά τα εκθέματα ξεκινούν με τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο και εξελίσσονται έως σήμερα. Κάθε εποχή αποδίδεται ανάλογα. Η σύγχρονη κυπριακή πραγματικότητα αποδίδεται μέσα από μια ειδική για τις ανάγκες της έκθεσης ενότητα, η οποία επικεντρώνεται σε δύο άξονες. Ο πρώτος αναφέρεται στη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη και τους Κύπριους νέους δημιουργούς που έχουν ήδη ξεχωρίσει και ξεκινήσει διεθνή καριέρα. Ο δεύτερος είναι η κυπριακή βιβλιοθήκη, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να διαβάσει, να ακούσει και να ερευνήσει θέματα, εκδόσεις και υλικό αποκλειστικά για την Κύπρο.

Το στήσιμο της έκθεσης, που συνδιοργανωνούν η γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, έχει αναλάβει η έφορος του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας, Λουκία Λοΐζου Χατζηγαβριήλ.

Την επιμέλεια της Σύγχρονης Κυπριακής Τέχνης έχει η Άντρη Μιχαήλ, ενώ το καλλιτεχνικό μέρος του φεστιβάλ ο Franz Μarijnen, ο οποίος θα συντονίσει τις παρεμφερείς μουσικές, θεατρικές και λοιπές εκδηλώσεις. Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή έως τις 9 Σεπτεμβρίου.

Η μουσειολογική προσέγγιση, εξηγεί στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» η κ. Χατζηγαβριήλ, επικεντρώθηκε σε δύο άξονες – πυλώνες. Ο πρώτος είναι το ταξίδι στον χρόνο, τον τόπο και την ιστορία του. Από τη μια, οι Κύπριοι κάτοικοι παρουσιάζονται μέσα από τα πλέον κοινά χαρακτηριστικά που αντιπροσωπεύουν τη δική τους νοοτροπία, παιδεία και πολιτιστική κληρονομιά. Ο δεύτερος άξονας επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και αναφέρεται στον τρόπο, μέθοδο, αλλά και αντίληψη των Ευρωπαίων περί Κύπρου από την εποχή των Σταυροφοριών έως σήμερα.

Η έφορος εξηγεί ότι έγινε προσπάθεια να συγκεντρωθούν εκείνα τα αντικείμενα, έργα τέχνης και στοιχεία που να καταγράφουν την αντίληψη που είχαν οι Ευρωπαίοι για το νησί της Κύπρου, το οποίο αρχικά συνάντησαν στον δρόμο τους για τα Ιεροσόλυμα, στη συνέχεια κατέκτησαν και εντέλει έγ

Keywords
Τυχαία Θέματα