Χατζηδάκης: «Η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί»

Στην πρώτη της συνεδρίαση της προχώρησε σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή για την βιομηχανική πολιτική.

«Η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης κατά την συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης και πρόσθεσε: «Όμως είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς εργοδότες. Βιομηχανία σημαίνει απασχόληση.

Ο

κλάδος της βιομηχανίας αντιστοιχεί περίπου με το 10% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Γι’ αυτό και η απόφαση του Πρωθυπουργού του κ. Σαμαρά και της Κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένας συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων για τα θέματα της βιομηχανίας.

Σήμερα είχαμε την πρώτη σύσκεψη της Διυπουργικής Επιτροπής για τη βιομηχανική πολιτική, στην οποία συμμετέχουν οι Υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εργασίας.

Στόχος μας είναι να κάνουμε συναντήσεις σε τακτική βάση και να εκπονήσουμε ένα Οδικό Χάρτη για τη βιομηχανία με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, ασχολούμενοι με συγκεκριμένα θέματα, με συγκεκριμένες πολιτικές: Με το θέμα των αδειοδοτήσεων, με το θέμα της νέας προγραμματικής περιόδου για το ΕΣΠΑ 2014-2020, με το ενεργειακό θέμα και το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών.

Όλα τα θέματα που επηρεάζουν την ελληνική βιομηχανία και την ελληνική επιχειρηματικότητα».

Με τη σειρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε ότι «το ζήτημα του ενεργειακού κόστους γνωρίζετε πολύ καλά ότι είναι ένα τεράστιο πανευρωπαϊκό πρόβλημα και γι’ αυτό θα είναι και θέμα συζήτησης στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής».

Επιπλέον, ο κ. Μανιάτης είπε ότι «Ιδιαίτερα στη χώρα μας το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο εξ αιτίας της μακροχρόνιας ύφεσης και ασφαλώς της γεωγραφικής θέσης της χώρας που δεν διευκολύνει τις ενεργοβόρες βιομηχανίες να είναι ανταγωνιστικές στις διεθνείς αγορές.

Παρουσιάσαμε το πακέτο των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους περίπου 150 εκ. ευρώ, που αναλογικά θα κατανεμηθεί και στις βιομηχανίες της χώρας αλλά και στα νοικοκυριά.

Ταυτόχρονα, ζητήσαμε από την ίδια τη βιομηχανία, από την ιδιοκτησία, από τη στιγμή που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα συγκεκριμένα μέτρα να λάβει τις αντίστοιχες θετικές αποφάσεις προκειμένου να αυξηθεί η απασχόληση και να μειωθεί η ανεργία, βλέποντας πια και την αντίστοιχη μείωση του ενεργειακού κόστους.

Επίσης συζητήσαμε το μεγάλο πρόβλημα των αδειοδοτήσεων. Ιδιαίτερα των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, το θέμα των χρήσεων γης και το ζήτημα της ρύθμισης του χώρου και καταγράψαμε τη μεγάλη πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και ταυτόχρονα τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Κυβέρνηση αυτό το χρονικό διάστημα ώστε με συγκεκριμένα νομοθετήματα να μπορεί να απαντά στο ερώτημα του κάθε επενδυτή «Που μπορώ να κάνω νόμιμα, τι». Και αυτή η απάντηση ήδη έχει αρχίσει να δίνεται».

Από την άλλη ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης υπογράμμισε την ανάγκη η αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας να μεταφραστεί σε αύξηση των θέσεων εργασίας λέγοντας ότι «: Όλα αυτά τα οποία ειπώθηκαν πριν από λίγο από τους Υπουργούς έχουν ως κεντρικό στόχο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Αλλά υπάρχει κι ένας απώτερος στόχος. Ο απώτερος στόχος είναι μέσα από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας να αυξήσουμε την απασχόληση, να μειώσουμε το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία που λέγεται ανεργία.

Και επειδή ο βιομηχανικός κλάδος στην Ελλάδα παίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό τον τομέα, ελπίζουμε μέσα από αυτό τον κοινό συντονισμό των Υπουργείων να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ενισχύσουμε την απασχόληση.

Άλλωστε το Υπουργείο Εργασίας είναι ένα Υπουργείο το οποίο είναι διαπιστωμένο ότι έχει κάνει τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Έχουν ολοκληρωθεί αυτές οι μεταρρυθμίσεις. Υπολείπεται ακόμη η μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στο σύνολο της αγοράς εργασίας και η ολοκλήρωση και αυτού του μέτρου θα προσδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα που θα είναι πολύ σημαντικά για την αντιμετώπιση της ανεργίας».

Ενώ ερωτηθείς από δημοσιογράφους ο υπουργός για το θέμα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών απάντησε ότι «αυτό είπαμε, ότι η μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 3,9 μονάδες είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική παρέμβαση.

Ήδη έχουν μειωθεί κατά 1,1 μονάδες αλλά και με τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος έχουμε πετύχει πολύ σημαντικές οικονομίες κλίμακος για τις επιχειρήσεις.

Δεν έχουν αναδειχθεί, αλλά όλο αυτό είναι ένα γενικότερο νοικοκύρεμα που συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, στη μείωση της γραφειοκρατίας και στη μείωση διοικητικών βαρών, που είναι συνέργεια γι’ αυτό που θέλουμε».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι η βιομηχανία μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα για την έξοδο της χώρας από την κρίση λέγοντας ότι «πολύ πρόσφατα ήδη, σε συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, ξεκινήσαμε την προσπάθεια η παραγωγική οικονομία και η βιομηχανία να γίνει το επίκεντρο για την έξοδό μας από την κρίση.

Είναι πολύ θετικό ότι με τη σημερινή συνάντηση και την παρουσία όλων των Υπουργών, αρχίσαμε να υλοποιούμε τις αποφάσεις αυτές. Γιατί το θέμα μας, δεν είναι να προσέξουμε τη βιομηχανία. Το θέμα είναι να κάνουμε τη βιομηχανία που δίνει τις σταθερές δουλειές σε αυτό τον τόπο, την κινητήρια δύναμη για την ανάκαμψη».

Αξίζει αν σημειωθεί ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη και με συμμετοχή των Υπουργών Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση, των Υφυπουργών Θανάση Σκορδά, Ασημάκη Παπαγεωργίου και του Προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου.

The post Χατζηδάκης: «Η βιομηχανία για πολλά χρόνια στον τόπο μας είχε ενοχοποιηθεί» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα