Δείτε τον χάρτη με τη μισή Ελλάδα (ΦΩΤΟ)

Πριν από ένα μήνα δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ ένας χάρτης με την Τουρκία όπως την ονειρεύεται το Συμβούλιο Ασφαλείας της γειτονικής χώρας. Στον χάρτη αυτόν η Τουρκία φτάνει μέχρι την Θεσσαλονίκη και περιλαμβάνει τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και ολόκληρη την Κύπρο.

Το δημοσίευμα έτυχε της αντίδρασης

της βουλγαρικής κυβέρνησης, όχι όμως της ελληνικής. Είναι σαφές ότι οι φίλοι μας από την άλλη πλευρά του Αιγαίου βλέπουν την κρίση στην Ελλάδα ως ιστορική ευκαιρία για να πετύχουν τα σχέδιά τους. Η Μιλιέτ και η Χουριέτ έχουν πολλές φορές στο παρελθόν εκφράσει τις θέσεις του στρατιωτικού και οικονομικού κατεστημένου της Τουρκίας. Σήμερα ασχολούνται συνεχώς (και δικαίως) με την άσχημη θέση που έχουν περιέλθει η Ελλάδα και η Κύπρος.

Οι υπερπατριώτες που υπερασπίζονται με θέρμη την προοπτική να πετάξουμε τους τροϊκανούς στην θάλασσα, θα έχουν, ελπίζουμε, μία καλή πρόταση για να λυθεί ο γρίφος «Τουρκία». Η έξοδος της χώρας από το ευρώ και την ΕΕ δεν νομίζουμε, πάντως, να είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή. Η γερμανική Ευρώπη δεν έχει μέχρι σήμερα βοηθήσει στο ελάχιστο στην υπόθεση των συνόρων της ΕΕ με την Τουρκία, αλλά μία επίθεση σε ελληνικό έδαφος θα έχει απίστευτο πολιτικό κόστος για την Γερμανία.

Εκτός κι αν εμείς διαλέξουμε μόνοι μας την πόρτα της εξόδου, αν αποφασίσουμε για άλλη μία φορά στην πορεία των αιώνων να βγάλουμε μόνοι μας τα μάτια μας. Η άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει ήταν ένα ατόπημα της δικής μας γενιάς σε βάρος της χώρας και των μελλοντικών γενεών. Δεν συνωμότησαν οι εχθροί μας σε βάρος μας, όσο κι αν αυτή ειδικά η θεωρία βρίσκει ευήκοα ώτα στην κοινωνία. Η σημερινή μας αδυναμία, όμως, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για όσους θα ήθελαν να μας δουν στο χώμα, πεσμένους και αδύναμους να διεκδικήσουμε τα ιστορικά και εθνικά μας δίκαια.

Κάποιοι υποστήριξαν στην αρχή της κρίσης ότι δεν χρειαζόμαστε ένοπλες δυνάμεις. Η δημοσίευση τέτοιων χαρτών αποδεικνύει το ακριβώς αντίθετο. Ίσως θα ήθελαν να πουν ότι η Ευρώπη δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Σε αυτό έχουν απόλυτο δίκιο! Δεν είναι δυνατόν να εγκαλεί κάποιος την Ελλάδα για τις μεγάλες αμυντικές δαπάνες των τελευταίων δεκαετιών και από την άλλη να σφυρίζει αδιάφορα όταν τίθεται θέμα με την επιθετικότητα της Τουρκίας. Δεν είναι μόνο ο χάρτης. Ο πολύς κ. Νταβούτογλου έθεσε εμμέσως πλην σαφώς μέσα στην τουρκική Βουλή θέμα για τα νησιά Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνους, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλημνο, Ψέριμο, Γυαλί, Λέβιθα και Κίναρο. Πάλι καλά! Προς το παρόν μας αφήνει με τα μεγάλα νησιά!

Είναι επικίνδυνο να αποδεχόμαστε με αδιαφορία την απαίτηση της τρόικας να έχουμε Ένοπλες Δυνάμεις που ίσως ταιριάζουν στην Ιρλανδία. Οι Ιρλανδοί δεν κινδυνεύουν από τους Τούρκους. Οι Έλληνες, ναι! Έχουμε, λοιπόν, κάθε λόγο και να ανησυχούμε και να πιστεύουμε ότι από την στιγμή που βρισκόμαστε σε προφανή οικονομική αδυναμία ανοίγουμε την όρεξη όσων θα ήθελαν την ήττα της Ελλάδας.

Η ουσιαστική απάντηση σε ανάλογα σχέδια είναι η ισχυροποίηση της χώρας, κάτι που ξεκινάει μέσα από την Οικονομία και από την θέση των ελληνικών επιχειρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Είναι απολύτως κατανοητό, για παράδειγμα, τι εξυπηρετούν όσοι επιθυμούν την αποψίλωση των ελληνικών τραπεζών και τον αφελληνισμό τους! Αρκεί να έχουμε υπόψη μας τι πραγματικά σημαίνει αυτό! Μπορεί να το υποστηρίζουν δήθεν για να προασπιστούν τα συμφέροντα των δοκιμαζόμενων Ελλήνων σε βάρος των… τραπεζιτών, αλλά κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, εξυπηρετούν πλήρως άλλα σχέδια…

Δεν θεωρούμε, επίσης, τυχαίο το γεγονός ότι διάφοροι κύκλοι στην Ευρώπη βρίσκουν τώρα την ευκαιρία να συζητήσουν το θέμα της τιμωρίας της Ελλάδας και της Κύπρου με την έξοδό μας από το ευρώ. Η χρονική σύμπτωση κάνει την ιστορία αυτή ξεδιάντροπή! Ξέρουμε ότι κάποιοι θα προσπεράσουν αυτή την προειδοποίηση, πιστεύοντας ότι πρόκειται για ένα «παιγνίδι» που στόχο έχει να μας πείσει να πάρουμε τον άλφα και όχι την βήτα δρόμο. Κάτι ανάλογο έλεγαν φίλοι κι όταν δημοσιευόντουσαν προειδοποιήσεις για την «επιχείρηση Βαριοπούλα». Σήμερα δεν πρέπει να έχουν την ίδια άποψη. Ελπίζουμε να μην κατηγορούμε και πάλι στο μέλλον τους εαυτούς μας, ότι σε τόσο δύσκολους καιρούς φερθήκαμε με απερισκεψία…

Θανάσης Μαυρίδης

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα