Δένδρα με… ψηφιακή ταυτότητα

Ονομα, διεύθυνση κατοικίας, ύψος και… βάθος ριζών. Τις δικές τους ξεχωριστές ψηφιακές ταυτότητες πρόκειται να αποκτήσουν σταδιακά τα περίπου 60.000 δένδρα που βρίσκονται σήμερα στα πάρκα και τις δενδροστοιχίες του δήμου Θεσσαλονίκης. Η καταγραφή όλων των χαρακτηριστικών των δένδρων και η καταχώρισή τους σε ένα γεωγραφικό σύστημα πληροφοριώ αποτελεί μια πρωτοποριακή για την Ελλάδα πρωτοβουλία της αντιδημαρχίας Πρασίνου του δήμου. Πέρα

από τη δημιουργία ενός μητρώου αναφοράς για το αστικό πράσινο του δήμου, η δράση αυτή θα οδηγήσει παράλληλα στην κατασκευή ενός ηλεκτρονικού «τείχους προστασίας» απέναντι σε τυχόν ασθένειες, καθώς κάθε δένδρο θα έχει τον δικό του ιατρικό φάκελο! Ακόμη, με τον τρόπο αυτόν, οι δημοτικές Αρχές θα μπορούν να εντοπίσουν τις αυθαιρεσίες που γίνονται εις βάρος του αστικού πρασίνου, όπως τα παράνομα κλαδέματα από καταστηματάρχες και περιοίκους ή ακόμα και τα φαινόμενα λαθροϋλοτομίας. Ταυτόχρονα, σημαντική θα είναι και η συμβολή του μητρώου στην ανάδειξη ορισμένων μνημειακών δένδρων της Θεσσαλονίκης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης.

«Στο μητρώο θα καταγράφονται τα μόνιμα στοιχεία των δένδρων, όπως το είδος, η θέση αλλά και τα μεταβαλλόμενα στοιχεία, όπως η κλάδευσή τους, το ύψος, η στηθιαία διάμετρος και το εύρος κόμης», εξηγεί ο Θεοχάρης Ζάγκας, καθηγητής Δασοκομίας στο ΑΠΘ και επικεφαλής της ομάδας που συστάθηκε από την αντιδημαρχία Πρασίνου για την διεκπεραίωση του έργου.

Έμφαση

Πέρα από τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην καταγραφή τυχόν ασθενειών και προβλημάτων που μπορεί να επηρεάσουν την επιβίωση των δένδρων. «Τυχόν ασθένειες του κάθε δένδρου και η ενδεδειγμένη κάθε φορά θεραπεία αποτελούν βασικά στοιχεία που θα ενταχθούν στο μητρώο. Ακόμη, ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε πληροφορίες όπως η σταθερότητα, τυχόν προβλήματα κορμού και κλαδιών, ώστε κάθε φορά να προχωρούμε στα απαραίτητα κλαδέματα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα παραπάνω στοιχεία θα προχωρούμε κάθε φορά στη λήψη των απαραίτητων μέτρων για την καλύτερη συντήρηση και λειτουργία των χώρων πρασίνου», σημειώνει ο Θ. Ζάγκας. Το έργο της ψηφιακής καταγραφής των 60.000 δένδρων του δήμου αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο, από το πρώτο δημοτικό διαμέρισμα το οποίο εκτείνεται από τον Λευκό Πύργο έως το Βαρδάρη. «Σε αυτό το κομμάτι υπάρχουν ορισμένα από τα πιο σπουδαία ιστορικά δένδρα της πόλης και η καταγραφή και ανάδειξή τους αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους μας», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Η έναρξη του έργου της καταγραφής των δένδρων συμπίπτει χρονικά με τον επετειακό εορτασμό της συμπλήρωσης των 100 ετών από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και ήδη σχεδιάζεται η τοποθέτηση ειδικής σήμανσης σε ορισμένα από τα μνημειακά δένδρα του κέντρου. «Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου θα τοποθετηθούν ειδικές σημάνσεις με πληροφορίες και ιστορικά στοιχεία σε ορισμένα από τα πιο βασικά μνημεία της πόλης. Μεταξύ αυτών θα είναι και ορισμένα μνημειακά δ

Keywords
Τυχαία Θέματα