Δικαίωση της ελληνικής προσφυγής στο Στρασβούργο για το δικαίωμα «συμφώνου συμβίωσης» των ομοφυλόφιλων

«Παράνομο» έκρινε τον αποκλεισμό των ομόφυλων ζευγαριών από το σύμφωνο συμβίωσης στην Ελλάδα, η Ολομέλεια του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κατόπιν προσφυγής σε αυτό του Γρηγόρη Βαλιανάτου και οκτώ ακόμη Ελλήνων υπηκόων. Με την προσφυγή τους αυτή κατά της Ελλάδος, οι προσφεύγοντες ζητούσαν την επέκταση του νόμου που αναγνωρίζει τη «συμβίωση» μεταξύ ανύπαντρων ετερόφυλων ζευγαριών και στα ομόφυλα ζευγάρια που ζουν στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη σημερινή του απόφαση το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η μη πρόβλεψη συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα συνιστά παραβίαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και συγκεκριμένα του άρθρου 14 (απαγόρευση διακρίσεων) και του άρθρου 8 (δικαίωμα στο σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής).

Η απόφαση αφορά στο νόμο 3719/2008, με τον οποίο εισαγόταν ο θεσμός του «συμφώνου συμβίωσης», με τον οποίο ζευγάρια μπορούν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με πιο ευέλικτο τρόπο απ’ ότι η τέλεση γάμου. Στο νόμο όμως δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τα ομόφυλα ζευγάρια, ο νόμος μιλούσε για ζευγάρια αντίθετου φύλου, κάτι που από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαν οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων στη χώρα μας.

Σύμφωνα με επισήμανση του Δικαστηρίου, από τις 19 χώρες που έχουν εισάγει αυτή τη μορφή ένωσης ζευγαριών με νόμιμη μορφή, μόνο στη Λιθουανία και την Ελλάδα έχει χορηγηθεί το δικαίωμα αυτό αποκλειστικά σε ζευγάρια διαφορετικού φύλου. Ακόμη, διευκρίνισε ότι τα ζευγάρια του ιδίου φύλου είναι εξίσου ικανά με τα ζευγάρια διαφορετικού φύλου να εισέρχονται σε σταθερές σχέσεις, οπότε τα ομόφυλα ζευγάρια βρίσκονται σε παρόμοια θέση με τα ζευγάρια αντίθετου φύλου σε σχέση με την ανάγκη προστασίας και νομικής αναγνώρισης των σχέσεών τους.

Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση είναι ένα «ζωντανό εργαλείο» που πρέπει να ερμηνεύεται υπό τις παρούσες συνθήκες, τόνισε επίσης το Δικαστήριο, οπότε το κράτος της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 8, έπρεπε να είχε λάβει υπόψη εξελίξεις στην κοινωνία μεταξύ των οποίων και το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος ως προς το πώς διαλέγει κάποιος να δημιουργήσει οικογένεια και να ζήσει στην προσωπική του ζωή.

Ως αποτέλεσμα, το Δικαστήριο υποχρεώνει την Ελλάδα να πληρώσει το κάθε πρόσωπο πίσω από την αγωγή (σύνολο έξι) από 5.000 ευρώ

The post Δικαίωση της ελληνικής προσφυγής στο Στρασβούργο για το δικαίωμα «συμφώνου συμβίωσης» των ομοφυλόφιλων appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα