Δικαστήρια και Φόροι

Ο Γερμανός επιχειρηματίας απευθύνθηκε με σεβασμό στον Έλληνα Υπουργό ο οποίος του παρουσίαζε με διαφάνειες και οικονομικά στοιχεία τις ευοίωνες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας:
«Κύριε Υπουργέ, βρίσκομαι εδώ γιατί προφανώς ενδιαφέρομαι να επενδύσω στις προοπτικές της χώρας σας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θέλω να κερδίσω από τις επενδύσεις μου όπως εσείς θέλετε να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και φορολογικά έσοδα για τον Προϋπολογισμό σας. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους διστάζω ακόμη να τοποθετηθώ στην ελληνική οικονομία:
Ο πρώτος αφορά το Δικαστικό σας σύστημα. Ο δεύτερος τον

φοροεισπρακτικό μηχανισμό.»

Με απλά λόγια ο γερμανός επιχειρηματίας περιέγραψε στον Έλληνα Υπουργό την αλήθεια για την Ελληνική Οικονομία. Ο λειψυδρία στις επενδύσεις δεν οφείλεται ούτε στη μεγάλη ύφεση ούτε στις αβεβαιότητες και την έλλειψη προοπτικών.

Σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα υπάρχουν διενέξεις και αντιπαλότητες που μοιραία οδηγούνται στη Δικαιοσύνη. Στην Ελλάδα όμως για εκδικαστεί οριστικά μια υπόθεση στα Δικαστήρια πρέπει να περάσουν έως και 9 χρόνια!

Ποιος επιχειρηματίας έχει χρόνο, κεφάλαια, ανθρώπους και διάθεση να βολοδέρνει επί χρόνια στις θλιβερές τριτοκοσμικές αίθουσες των ελληνικών δικαστηρίων προκειμένου να βρει το δίκιο του και να συνεχίσει τη δουλειά του;

Αντιθέτως στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι περισσότερες επιχειρηματικές διαφορές εκδικάζονται και διευθετούνται -το αργότερο- μέσα σε 9 μήνες…

Το πρόβλημα με την Εφορία στην Ελλάδα δεν είναι – μόνον – οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές. Είναι κυρίως η αστάθεια των φορολογικών εκταμιεύσεων. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα ουδείς γνωρίζει στην αρχή του έτους τι θα πληρώσει σε φόρους στο τέλος της χρονιάς.

Ακόμη χειρότερα, κατά τη διάρκεια της χρονιάς συνήθως ο επιχειρηματίας ανακαλύπτει ότι εκτός της τακτικής φορολογίας θα πρέπει να καταβάλει μια σειρά από έκτακτες εισφορές, φόρους, κρατήσεις και αλλοπρόσαλλα πρόστιμα που λειτουργούν ως μοχλός εκβιασμού του εφοριακού προς τον επιχειρηματία…

Σε μια μικρή περιφερειακή οικονομία όπως η Ελληνική, η ανάπτυξη είναι σχετικά απλή υπόθεση. Όταν οι πραγματικές συνολικές επενδύσεις παγίων στη χώρα δεν ξεπερνούν τα 20 δις Ευρώ το χρόνο, το μόνο που χρειάζεται είναι δύο τρείς επενδυτικές πρωτοβουλίες συνολικής αξίας 2 δις Ευρώ για εκτιναχθεί η ανάπτυξη στο +5%…

Όπως σωστά επεσήμανε πρόσφατα Έλληνας γνωστός επιχειρηματίας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών: «Ακόμη και χελώνα καρέτα-καρέτα να είσαι, υπάρχει ένα είδος προστασίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί στην Ελλάδα δεν προστατεύεται ο επενδυτής μέσα από ένα πλέγμα διευκολύνσεων…».

The post Δικαστήρια και Φόροι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα