Διογκώνεται η «μαύρη τρύπα» των ταμείων κατά 2 δισ. ευρώ

Έλλειμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από το αναμενόμενο θα έχουν στο τέλος του έτους τα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να ανοίγει ο δρόμος για νέες παρεμβάσεις.

Η τρόικα αναμένεται να ζητήσει πρόσθετα μέτρα για να καλυφθεί το οικονομικό κενό, ενώ το «μαχαίρι» θα μπει πρώτα στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ.
Με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί η χρονιά θα κλείσει με μαύρη τρύπα 1.1 δισεκατομμυρίου ευρώ στο ΙΚΑ (περίπου 150 εκατομμύρια αφορούν

το ΕΤΕΑΜ), περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ στον ΟΑΕΕ και άλλων 200 με 300 εκατ. στα υπόλοιπα Ταμεία.

Η μείωση των εσόδων θα είναι διπλάσια από ότι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ η ρύθμιση των οφειλών -που θα μπορούσε να δώσει ανάσα στα Ταμεία- δεν περπατά.
Την ίδια στιγμή εξαντλούνται τα «αποθεματικά», με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ταμείο Πρόνοιας του Δημοσίου, όπου μέχρι το τέλος του έτους τελειώνει η έκτακτη χρηματοδότηση (που εγκρίθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο).

Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως μέχρι τον Ιούλιο τα περισσότερα Ταμεία είχαν απορροφήσει το 60% έως και το 75% της κρατικής χρηματοδότησης. Για παράδειγμα, ο ΟΑΕΕ είχε απορροφήσει το 65,7% της χρηματοδότησης, το ταμείο του ΟΤΕ το 74% και το ΙΚΑ το 61,6% μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού.

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μέχρι τον Οκτώβριο τα χρήματα θα έχουν εξαντληθεί και θα ζητηθούν «δανεικά». Ουσιαστικά τα Ταμεία θα πρέπει να στραφούν στο ειδικό αποθεματικό που υπάρχει, ωστόσο η λύση αυτή είναι προσωρινή και δεν μπορεί να συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά.

Μάλιστα το 2014 αναμένεται περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη εξεύρεσης ζεστού χρήματος (με το βάρος να πέφτει στη ρύθμιση χρεών).

Μιλώντας στο «Έθνος» ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου τονίζει πως «την επόμενη χρονιά με βάση τις πληροφορίες θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση άρα πρέπει να δώσουμε βάρος στις ανεξόφλητες οφειλές.

Η μαύρη τρύπα θα φτάσει το ένα δισεκατομμύριο και επομένως είναι απαραίτητο να εισπραχθούν οι οφειλές. Δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια και όσοι δεν ανταποκριθούν θα αντιμετωπίσουν αυστηρές κυρώσεις».

Τα οικονομικά των Ταμείων θα κυριαρχήσουν στην επόμενη «επίσκεψη» της τρόικας στο υπουργείο Εργασίας, όπου οι δανειστές θα θέσουν θέμα νέων μέτρων.
Ήδη έχει ανοίξει ο δρόμος για περικοπές -της τάξης του 20% κατά μέσον όρο- σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ από το 2014, ωστόσο εκτιμάται πως η… ατζέντα θα επεκταθεί. Οι δανειστές έχουν καταστήσει σαφές πως δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για πρόσθετη χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό σύστημα.

Μονόδρομος η μείωση των παροχών

Επομένως αν δεν αυξηθούν θεαματικά τα έσοδα αποτελεί «μονόδρομο» η μείωση των παροχών (καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για παρεμβάσεις στα όρια ηλικίας).

Ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση επισημαίνουν πως σε περίπτωση που δεν καλυφθεί άμεσα το οικονομικό κενό, εγκυμονεί κίνδυνος περικοπών 8% έως 10% των συντάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο είχε τεθεί θέμα μείωσης των νέων συντάξεων των ελεύθερων επαγγελματιών, ωστόσο η ρύθμιση τελικά δεν προχώρησε.

Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που διαμορφώνεται είναι πως έχει ήδη αποφασιστεί η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθούν «ατομικές μερίδες» για κάθε εργαζόμενο, όπου θα καταγράφεται αναλυτικά η ασφαλιστική του ιστορία.

Σε όσα Ταμεία έχουν ελλείμματα θα υπάρξει νέος κύκλος μειώσεων στις παροχές, με το ύψος των περικοπών να εξαρτάται από τα οικονομικά του κάθε φορέα. Δηλαδή θα υπάρξει «τεμαχισμός» των παρεμβάσεων και το ύψος των μειώσεων δεν θα είναι ενιαίο αλλά θα εξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταμείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα