ΔΟΛοπλοκίες σαλονιών και ναφθαλίνης…

Γράφει ο Αλέξανδρος Βέλιος

Ευτυχώς που έχουμε τον Γ. Πρετεντέρη να μας θυμίζει με υστερική εμμονή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια ασυμμάζευτη ριζοσπαστική Αριστερά, που δεν χωρά στα παπούτσια τού καθωσπρέπει σοσιαλισμού. Πρόκειται για ένα κόμμα που θυμίζει έφηβο, ο οποίος ψήλωσε απότομα, με όλα τα σύνδρομα της εφηβείας.

Δεν ταιριάζει, με άλλα λόγια, στα σαλόνια των ενηλίκων της καθεστωτικής διαπλοκής (παρντόν, των εκσυγχρονιστικών ελίτ εννοώ). Λογικό είναι να προβληματίζονται οι επαγγελματίες «νονοί» του δημόσιου βίου,

καθώς αρχίζει να μοιάζει μη αναστρέψιμη η αποσύνθεση του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.

Επιστρατεύθηκαν, έτσι, 58 παλικάρια όχι από τη Λιβαδειά αλλά από τα στεγανά του συστήματος, όχι για να αλώσουν την Τριπολιτσά, αλλά για να κόψουν τον αέρα του ΣΥΡΙΖΑ, με τις τυμπανοκρουσίες των καθεστωτικών Μέσων και την εμβριθή προπαγάνδα των φερεφώνων τους. Και εγένετο ημίν Κεντροαριστερά!

Το κεντροαριστερό νεφέλωμα προέβαλλε επίμονα ο Σημίτης εν τη βασιλεία του, το πάλαι ποτέ. Το έβλεπε ως όχημα για ν’ απαλλαγεί από τη δουλεία του παραδοσιακού ΠΑΣΟΚ που τον στένευε. Σήμερα, έσπευσε να το καβαλήσει αυθωρεί ο Ευ. Βενιζέλος, ηγέτης -τρόπος του λέγειν- των ΠΑΣΟΚικών υπολειμμάτων, ο οποίος αναζητεί τρόπο διάσωσης της προσωπικής καριέρας του μέσω μιας κεντροαριστερής μετενσάρκωσης. Πλην όμως, η παρουσία του και μόνο καθιστά το εγχείρημα των «58» θνησιγενές. Καθότι ο κ. αντιπρόεδρος, αν και δίνει φιλότιμα τούτες τις μέρες την επικοινωνιακή μάχη των πλειστηριασμών με την τρόικα, σ’ έναν πολιτικό πλειστηριασμό ο ίδιος δεν θα έβρισκε αγοραστή.

Εξάλλου, το όλο εγχείρημα έχει μια μυρωδιά εκσυγχρονιστικής ναφθαλίνης. Ο λόγος τους είναι σαν μουσική δωματίου, ο κόσμος τους είναι ασύνδετος με την τραχιά πραγματικότητα της κρίσης, όπως τη βιώνει ο άξεστος λαός. Οι περισσότεροι εκ των 58 είναι γνωστοί και μη εξαιρετέοι, ωστόσο καμώνονται ότι προέρχονται από παρθενογένεση. Νίπτουν τας χείρας τους για όλα όσα μας οδήγησαν στη σημερινή κατάντια. Κατά τα άλλα, βδελύσσονται φυσικά τον λαϊκισμό, μόνο που κατά βάθος εννοούν ότι τους απωθεί καθετί λαϊκό.

Τι συνιστά, εντέλει, αυτή η περιβόητη κίνηση των « 58»; Είναι μια συνεύρεση των καταλοίπων του σημιτικού εκσυγχρονισμού, που άφησε έργο αλλά κατά βάση εκφυλίστηκε σε εκσυγχρονισμό της μίζας και της διαπλοκής και γι’ αυτό εξέπεσε στη συνείδηση της κοινωνίας, την οποία ουδέποτε, άλλωστε, κατάφερε να εκφράσει γνήσια. Αξιοι άνθρωποι υπάρχουν ανάμεσά τους. Παριστάνουν, όμως, τόσο επιδεικτικά τους αναμάρτητους…

Είναι μια ΔΟΛια απόπειρα της παραδοσιακής διαπλοκής να δημιουργήσει ένα ανάχωμα στην επαπειλούμενη εκλογική πλημμυρίδα του ΣΥΡΙΖΑ και στο φάσμα μιας δομικής αλλαγής που απειλεί ευθέως τα συμφέροντά της. Προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα πιο στέρεο δεκανίκι από το ετοιμόρροπο μνημονιακό ΠΑΣΟΚ, ώστε να υποστηριχθεί η συγκυβέρνηση Σαμαρά, ή, εν ανάγκη, μια αντίστοιχα «ευπρεπής» συγκυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό από την προθήκη των προθύμων.

Επειδή, όμως, οι κατασκευαστές του εγχειρήματος ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία, το πιθανότερο είναι ότι η κατασκευή τους θα αποτύχει. Και, μάλιστα, επειδή αφήνει να διαφανεί το σοκ και δέος που προκαλεί σε ένα γερασμένο σύστημα νομής το φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να τους γυρίσει και μπούμερανγκ: να πιστωθεί στον εκλογικό λογαριασμό του Αλ. Τσίπρα αντί να τον καταστήσει φτωχότερο.

The post ΔΟΛοπλοκίες σαλονιών και ναφθαλίνης… appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα