Δουλειές, λιγότεροι φόροι, φθηνότερη ενέργεια

Γράφει ο Χρήστος Κώνστας

Επιτέλους, η Ελλάδα αρχίζει να εφαρμόζει ένα συνολικό εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Για πρώτη φορά, επιδοτείται με σημαντικά ποσά η απασχόληση και όχι η ανεργία. Προσφέρονται οι πρώτες 440.000 ευκαιρίες στους νέους να δείξουν τις ικανότητές τους και τη διάθεση για δουλειά και δημιουργία.

Θεσπίζονται φορολογικά κίνητρα μέσω των αναπτυξιακών νόμων, ώστε συγκεκριμένες επιχειρηματικές δράσεις, σε τομείς που η Ελλάδα διατηρεί

συγκριτικό πλεονέκτημα, να αποκτήσουν και φορολογικό πλεονέκτημα έναντι του διεθνούς ανταγωνισμού. Ηρθε η ώρα πλέον για γενναίες αποφάσεις στον τομέα του κόστους Ενέργειας. Η Ελλάδα πρέπει να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της υπερκατανάλωσης και του υπερδανεισμού, να γίνει χώρα παραγωγική και να αποκτήσει δική της παραγωγική βάση. Η Ενέργεια προσφέρει χρυσή ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Νερό, ήλιος, αέρας και υπέδαφος προσφέρουν στη χώρα μας τη δυνατότητα για μια νέα επιθετική ενεργειακή πολιτική.

Είναι λογικό, θεμιτό και ορθό, η διοίκηση της ΔΕΗ να προσπαθεί να προασπίσει τα συμφέροντα των μετόχων της. Είναι φυσικό να προσπαθεί να κρατήσει ψηλά τις τιμές, με τις οποίες προμηθεύει τους μεγάλους της πελάτες, τη βιομηχανία. Δεν πρέπει, ωστόσο, να αγνοείται το γεγονός ότι η ΔΕΗ σήμερα είναι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού. Πρώτο κριτήριο για τις ενέργειες της διοίκησης είναι το δημόσιο συμφέρον.

Η ΔΕΗ σήμερα χειραγωγεί την αγορά ηλεκτρισμού της χώρας. Αντλεί τους φυσικούς πόρους (λιγνίτη, νερό κ.λπ.) χωρίς να καταβάλλει πραγματικό αντίτιμο και διατηρεί την προνομιακή θέση του μεγαλύτερου παραγωγού ηλεκτρισμού, κρατώντας τεχνητά σε χαμηλά επίπεδα την τιμή της Οριακής Τιμής Συστήματος (χονδρική) για να μη συμφέρει κανέναν άλλο ιδιώτη να παράγει. Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει επιλέξει να διατηρεί ένα μονοπώλιο αισχροκέρδειας, αφού η ΔΕΗ αγοράζει από τους παραγωγούς ηλεκτρικό ρεύμα στην τιμή των 60 ευρώ/ MWh περίπου και πουλά ηλεκτρική ενέργεια στις ελληνικές οικογένειες και τους μικροεπαγγελματίες στην τιμή των 150 ευρώ/ MWh.

Ένας εσμός συμφερόντων (συνδικαλιστικά, επιχειρηματικά, διαπλεκόμενα) καθυστερεί την προσπάθεια απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Η καθυστέρηση αυτή επιβαρύνει όλους τους καταναλωτές, ιδιώτες και επιχειρηματίες, αλλά και τους εναλλακτικούς παρόχους… Η χρήση λιγνιτικών εργοστασίων με κόστος παραγωγής υψηλότερο του μέσου όρου της ΕΕ, η καθυστέρηση στη διασύνδεση της Κρήτης, η αποκλειστική πρόσβαση ενός μόνο παίκτη στους φθηνούς εγχώριους πόρους παραγωγής ηλεκτρισμού, διατηρούν το μέσο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα…

Με πόνο καρδιάς παρατηρούμε τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, αυτούς με τα «ακριβά έξοδα διαμονής στα συνέδρια» και τους άλλους με τους off shore λογαριασμούς, να «διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους», γιατί δήθεν ζημιώνεται η επιχείρηση, καθώς της ζητείται να πουλά κάτω του κόστους της στις βιομηχανίες Υψηλής Τάσης. Την ίδια στιγμή, Ελληνες και ξένοι αναλυτές, που την καλύπτουν, προβλέπουν αύξηση στα κέρδη της ΔΕΗ προ φόρων τόκων και κερδών (EBITDA) για το 2014, της τάξης του 14%. Τα κέρδη θα περάσουν το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Οσο λοιπόν η ΔΕΗ παραμένει δημόσιο μονοπώλιο, είναι λογικό να υπάρχει μια πολιτική διανομής των κερδών της προς όφελος της εθνικής παραγωγής και των θέσεων εργασίας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να ανταποκριθούν σε μια μέση τιμή προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που ξεπερνά τα 65 ευρώ τη μεγαβατώρα και να ανταγωνιστούν διεθνώς εταιρείες που προμηθεύονται το ρεύμα τουλάχιστον στη μισή τιμή. Το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει σήμερα, για τις περισσότερες παραγωγικές επιχειρήσεις, από 30% έως και 50% του κόστους παραγωγής τους. Λαμβάνοντας υπόψη το αντίξοο περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν (υψηλή φορολογία, έκτακτοι φόροι, γραφειοκρατία και υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος), η προσπάθεια ενίσχυσης των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων, που τόσο αναγκαία είναι για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθίσταται αδύνατη και το μέλλον για τις ελάχιστες ελληνικές βιομηχανίες που έχουν απομείνει αβέβαιο.

Γιατί οι ελληνικές βιομηχανίες δεν προμηθεύονται ρεύμα σε ανταγωνιστικές τιμές; Επειδή η αγορά χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας είναι μονοπώλιο. Μόνον η ΔΕΗ -διαχρονικά- κατέχει το προνόμιο της αποκλειστικής και με ελάχιστο κόστος εκμετάλλευσης των μοναδικών διαθέσιμων πόρων για παραγωγή φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή τους λιγνίτες και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Ελλείψει ανταγωνισμού, ο μονοπωλιακός προμηθευτής δεν έχει κανέναν λόγο να διαπραγματευτεί την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος με τους μεγάλους πελάτες του.

Ηρθε, λοιπόν, η στιγμή για μια νέα πολιτική. Η Ενέργεια πρέπει να γίνει φθηνή για όλους και προσβάσιμη σε όλους. Για να ξεκινήσει η ανάκαμψη…

The post Δουλειές, λιγότεροι φόροι, φθηνότερη ενέργεια appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα