Δράση για τα αρχαϊκά χρώματα στο Μουσείο Ακρόπολης

Γράφει ο Αδάμ Αδαμόπουλος, adam@med.duth.gr

Το Μουσείο Ακρόπολης ξεκινά μία έρευνα για τη μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων που σώζουν τα χρώματά τους, με μια σειρά από δράσεις που θα διαρκέσουν δώδεκα μήνες. Ξεκινώντας την Τρίτη 31 Ιουλίου 2012, το Μουσείο Ακρόπολης επιθυμεί να κάνει μία έρευνα για

τη μοναδική συλλογή των αρχαϊκών αγαλμάτων του που σώζουν λίγο ή πολύ τα χρώματά τους και να ανοίξει μία ευρύτατη συζήτηση με κοινό και ειδικούς για θέματα τεχνικής των χρωμάτων, την ανίχνευσή τους με νέες τεχνολογίες, την πειραματική χρήση τους σε μαρμάρινες επιφάνειες, την ψηφιακή αποκατάστασή τους, τη σημασία τους, αλλά και την αισθητική αντίληψη της αρχαϊκής εποχής για τα χρώματα. Το χρώμα αποδεικνύεται ότι αποτέλεσε όχι στοιχείο απλής διακόσμησης, αλλά προστιθέμενη αισθητική ποιότητα του γλυπτού. Τα χρώματα για τους αρχαίους Έλληνες και την κοινωνία τους αποτελούσαν ένα μέσο χαρακτηρισμού. Οι θεοί είχαν ξανθή κόμη που ακτινοβολούσε τη δύναμή τους, οι πολεμιστές και αθλητές φαιόχρωμη επιδερμίδα ως ένδειξη αρετής και ανδρείας, οι κόρες λευκό δέρμα που δήλωνε τη χάρη και τη λάμψη της νεότητας. Η νέα μουσειακή δράση για τα Αρχαϊκά Χρώματα βασίζεται σε πολύ προσεκτική παρατήρηση, σε φασματοσκοπικές αναλύσεις, σε ειδική φωτογράφηση, σε προσπάθειες αναπαραγωγής των αρχαίων χρωμάτων και εφαρμογή τους σε παριανό μάρμαρο και, φυσικά, στην αναζήτηση πολύτιμων πληροφοριών από τις γραπτές πηγές για τα χρώματα. Τα ξεκάθαρα, κορεσμένα χρώματα των αγαλμάτων πάνω στα φωτεινά ενδύματα και τα τρυφερά σώματα, σε συνδυασμό με τα πλούσια κοσμήματα, συχνά από μέταλλο, και τους περίτεχνους βοστρύχους της κόμης δημιουργούσαν μία ιδιαίτερη αισθητική χαρά κάνοντας τα αρχαϊκά αγάλματα να είναι για τους ανθρώπους της εποχής «θαύμα ιδέσθαι». Στο πλαίσιο της δράσης για τα Αρχαϊκά Χρώματα, το Μουσείο προσκαλεί τις οικογένειες με τα παιδιά τους να ανακαλύψουν τα αρχαϊκά χρώματα μέσα από διάφορα παιχνίδια και χρωματίζοντας την Πεπλοφόρο. Στο Μουσείο θα πραγματοποιούνται επίσης θεματικές παρουσιάσεις με τίτλο «Αρχαϊκά Χρώματα» από τους αρχαιολόγους-φροντιστές, με πλούσιο οπτικό υλικό, οι οποίες θα διεξάγονται στα ελληνικά και στα αγγλικά.
Έως τον Ιούλιο του 2013, Μουσείο Ακρόπολης, Αθήνα

Βιβλίο
«Η τριλογία του Βερολίνου» του Φίλιπ Κερ, ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, εκδόσεις Κέδρος 2012, σελ. 1070
Σπονδυλωτό μυθιστόρημα, με τρεις διαφορετικές, σκοτεινές υποθέσεις, που εξελίσσονται με φόντο τη γερμανική πρωτεύουσα λίγο πριν και λίγο μετά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, συνθέτοντας ένα από τα αριστουργήματα της νουάρ λογοτεχνίας. Στο Βερολίνο του 1936, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, η πόλη έχει παραδοθεί στα μεγαλεπήβολα σχέδια του Χίτλερ, ενώ η τζαζ, τα καμπαρέ, η ευθυμία, η χαλαρότητα ανήκουν στο παρελθόν. Στη συνέχεια, στο Βερολίνο του 1938, όταν η Γερμανία φαίνεται έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Τέλος, στο Βερολίνο του 1947, όταν η αυτοκρατορία του Χίτλερ έχει καταρρεύσει.

«Το πράσινο ακρογιάλι της πατρίδας» της Ναταλί Μπακόπουλος, ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, ε

Keywords
Τυχαία Θέματα