Δυναμικό «παρών» της Ελλάδας στη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ

Ενεργό συμμετοχή θα έχει η Ελλάδα, με στρατιωτικό προσωπικό και μέσα, στις διεθνείς στρατιωτικές αποστολές της ΕΕ. Ο ΥΠΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλος, δηλώνει ότι η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ειρηνευτικές στρατιωτικές αποστολές του ΝΑΤΟ

και της ΕΕ είναι αναγκαίες, διότι αναβαθμίζουν το διεθνές κύρος της χώρας μας. Η επιλογή του ΚΥΣΕΑ, μια μέρα πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ στην Αθήνα, κατόπιν εισήγησης του Δ. Αβραμόπουλου, να τοποθετήσει τον αντιστράτηγο Χρήστο Μανωλά αρχηγό του Στρατού, σχετίζεται με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας να έχει η χώρα μας ουσιαστική συμμετοχή σε διεθνείς στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Αξιόπιστη δύναμη

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών, ώστε σύντομα η ΕΕ να διαθέτει έναν αξιόπιστο στρατιωτικό μηχανισμό, που θα υποστηρίζει την κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική και αμυντική πολιτική, αποφάσισαν οι 28 υπουργοί Αμυνας της ΕΕ κατά τη συνεδρίαση της άτυπης συνόδου, που έγινε το διήμερο 20-21 Φεβρουαρίου στο Ζάππειο Μέγαρο υπό την προεδρία του ΥΠΕΘΑ, Δ. Αβραμόπουλου.

Εξειδικεύοντας απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2013, η ελληνική προεδρία παρουσίασε ένα σχέδιο για την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, ώστε να αναλαμβάνει στρατιωτικού χαρακτήρα ειρηνευτικές αποστολές, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, εντός και εκτός των ευρωπαϊκών συνόρων, το οποίο και εγκρίθηκε ομόφωνα.

Στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen, καθώς και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπεύθυνος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Herve Ladsous.

Στις εργασίες της συνόδου, σε ξεχωριστές θεματικές ενότητες συζητήθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στη Σομαλία (Κόλπος του Αντεν στο κέρας της Αφρικής για την αντιμετώπιση της πειρατείας και την ασφάλεια της Ναυσιπλοΐας), όπου συμμετέχει και φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, στο Μαλί και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (μαίνεται σκληρός εμφύλιος πόλεμος) που ο σχεδιασμός και η διεύθυνση των στρατιωτικών επιχειρήσεων γίνεται από το στρατηγείο της Λάρισας.

Συζήτηση για Ουκρανία

Επίσης, συζητήθηκε η έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία και οι δυνατότητες παρέμβασης της ΕΕ, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο εμφυλίου πολέμου. Ακόμη, έγινε λόγος για τη συγκρότηση κοινής ειρηνευτικής στρατιωτικής δύναμης (ΝΑΤΟ-ΕΕ), που θα αναπτυχθεί στο Κίεβο, αλλά την τελική απόφαση θα την πάρει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και της αρμόδιας Ανωτάτης Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, που συμμετείχε στις εργασίες του Συνεδρίου στο Ζάππειο.

Επισημαίνουμε ότι, για πρώτη φορά, από την έναρξη ισχύος της Συνθήκης της Λισαβόνας στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου του 2013, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διεξήγαγε θεματική συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες αποφάσισαν τα κράτη-μέλη της να αναλάβουν μεγαλύτερες ευθύνες, ώστε η ΕΕ να αποκτήσει ισχυρό στρατιωτικό μηχανισμό, που θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας μέσω της ΚΠΑΑ μαζί με βασικούς εταίρους τους, όπως τα Ηνωμένα Εθνη και το ΝΑΤΟ.

Χρήστος Α. Καπούτσης

The post Δυναμικό «παρών» της Ελλάδας στη στρατιωτική δύναμη της ΕΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα