«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» στο Μουσικό Εργαστήρι

Θεατρικό έργο της Christine Brückner

H Barbara Hoffmann και ο Till Sterzenbach, είναι καταξιωμένοι ηθοποιοί και σκηνοθέτες, στην Γερμανία και το Παρίσι και από το 1994 ζουν και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα

Στην χώρα μας έχουν ανεβάσει 22 θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ άλλων και την “Αποκάλυψη” το 2011-2012, όπου δραματοποίησαν το ιερό κείμενο της Αποκάλυψης του Αποστόλου Ιωάννη του Θεολόγου και ανέβασαν παραστάσεις στο αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα από το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο.

Φέτος, για πρώτη φορά, μαζί με την ηθοποιό

Ευαγγελία Βαλσαμά (Η Πόλη, Μυρτώ, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, κτλ), ανεβάζουν στην Αθήνα τον μονόλογο της Κλυταιμνήστρας

«Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» από την Christine Brückner

Η παράσταση θα δοθεί στο Μουσικό Εργαστήρι «Μουσική και Μουσικοί», σε έναν εναλλακτικό χώρο, στην οδό Κολωνού 12-14, στον 4ο όροφο, στις 7, 8, 9 Μαρτίου στις 21:00.

Για το έργο

Ο μονόλογος της Κλυταιμνήστρας «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» (Ο ανέκδοτος λόγος της Κλυταιμνήστρας μπροστά από το νεκροκρέβατο του Βασιλιά των Μυκηνών), έργο της Christine Brückner.

Η Κλυταιμνήστρα μόλις έχει πνίξει στο λουτρό τον σύζυγό της και βασιλιά των Μυκηνών Αγαμέμνονα, ο οποίος είχε σκοτώσει τον πρώτο της άνδρα, το πρώτο της παιδί και θυσίασε την κόρη τους Ιφιγένεια στους θεούς, με «αντάλλαγμα» τον ούριο άνεμο για την εκστρατεία των καραβιών του προς την Τροία. Αυτή η δολοφονία είναι για τη Κλυταιμνήστρα μια πράξη απελευθέρωσης και χειραφέτησης ενώ συνειδητοποιεί και τον δικό της επικείμενο θάνατο ακολουθώντας την κατάρα που καταδιώκει το γένος των Ατρειδών: « Στους Ατρείδες υπάρχει μόνο, να σκοτώσεις ή να σκοτωθείς.»

Christine Brückner – Συγγραφέας

Η Christine Brückner, γεννημένη το 1921, ήταν μια από τις πιο πετυχημένες συγγραφείς στη Γερμανία με χιλιάδες αντίγραφα των βιβλίων της να έχουν πουληθεί ανά τον κόσμο. Σπούδασε οικονομικά, φιλολογία, ιστορία τέχνης και ψυχολογία και ασχολήθηκε κυρίως με τη συγγραφή μυθιστορημάτων, διηγημάτων και θεατρικών έργων, τα οποία έχουν λάβει διεθνή βραβεία. Κάποια από τα θέματα που ανέλυσε ήταν ο έρωτας, ο γάμος, οι διαπροσωπικές σχέσεις και οι αγωνίες των ανθρώπων, ιδωμένα κυρίως από τη θέση της γυναίκας, με μια δόση χιούμορ, που αντικατοπτρίζει άλλωστε την προτεσταντική κοσμοθεωρία της συγγραφέα.

Barbara Hoffmann – Σκηνοθέτης

Η Barbara Hoffmann σπούδασε στην περίφημη σχολή υποκριτικής του Μονάχου Otto-Falckenberg Schule. Eρμήνευσε πολλούς και διαφορετικούς ρόλους στη Γερμανία. Οι πιο σημαντικοί ρόλοι ήταν: Vertu, «Οι Νέγροι» του Ζαν Ζενέ, στο Κρατικό Θέατρο του Ντάρμσταντ , Γερμανία και στο Διεθνές Φεστιβάλ, Ζυρίχη, 1966 – Κλεοπάτρα , ” Καίσαρ και Κλεοπάτρα ” του G.B. Shaw στο Θέατρο της Πόλης Μπίλεφελτ – Corrie, “Ξυπόλυτοι στο πάρκο” του Νήλ Σάιμον – Ada, “Tango” του Mrozeck – Βέρα και Ελένης, “La Colombe” και “Abysses” της Djuna Barnes στο Centre Pompidou και το Théâtre Montparnasse, Παρίσι – Λάουρα, ” Les Gouttes ” του Regis Jauffret, θέατρο Lucernaire και θέατρο Montparnasse. Παράλληλα, σπούδασε υποκριτική στην σχολή της Tania Balachova στο Παρίσι και έγινε μέλος του Actor Studio του Ανδρέα Βουτσινά. Το 1972 , ίδρυσε την εταιρεία θεάτρου «Compagnie de l’ Araignee» και παράλληλα οργάνωνε ευρωπαϊκά θεατρικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς υπό την αιγίδα της Ακαδημίας των Βερσαλλιών, Créteil και Sοrbonne. Στη συνέχεια ίδρυσε την «Compagnie Barbara Hoffmann», με στόχο να κάνει γνωστούς τους μέχρι τότε άγνωστους θεατρικούς συγγραφείς. Το έργο της υποστηρίχτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Παιδείας και από τον Δήμο του Παρισιού, το Departement Hautes – des Seine, την DRAC και ADAMI. Σκηνοθέτησε συνολικά 17 έργα στη Γαλλία, στα οποία έπαιζε και η ίδια. Από το 1992 εγκαταστάθηκε στη Πάτμο και από το 1994 σκηνοθετεί μία με δύο θεατρικές παραστάσεις κάθε χρόνο. Μεταξύ των σημαντικότερων παραγωγών της στην Ελλάδα ήταν το «Όραμα της Πάτμου», αποσπάσματα από το Βιβλίο της Αποκάλυψης του Αγ. Ιωάννη. Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο νησί της Πάτμου, στα πλαίσια των εορτασμών της επετείου των 1900 χρόνων του βιβλίου της Αποκάλυψης του Αγ. Ιωάννη, και παίχτηκε το 1995 και το 1997 στον βράχο της Καλλικατσού, στον όρμο του Γροίκου. Το 2011 και 2012 επαναλήφθηκε η παράσταση του έργου της «Αποκάλυψης» στο αμφιθέατρο που βρίσκεται δίπλα από το σπήλαιο της Αποκάλυψης στην Πάτμο, σε νέα διασκευή εμπλουτισμένη με σύγχρονα οπτικοακουστικά εφέ, όπου γνώρισε διεθνή επιτυχία. Από το 1994 έως σήμερα έχει σκηνοθετήσει στην Ελλάδα 20 έργα και από το 2005 συνεργάζεται με τον Till Sterzenbach. Η προσωπική συνάντηση της με τον Peter Brook και J.L. Barrault άσκησε σημαντική επιρροή στην μετέπειτα θεατρική της καριέρα.

Till Sterzenbach – Σκηνοθέτης

O Till Sterzenbach γιός του διάσημου ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Benno Sterzenbach και της Kaethe Dietrich τραγουδίστριας της όπερας, συνέχισε την καλλιτεχνική πορεία της οικογένειας του φοιτώντας στη περίφημη θεατρική σχολή του Μονάχου Otto Falckenberg Schule. Από το 1962 ως το 2005 έπαιξε σε μεγάλες θεατρικές σκηνές στη Γερμανία, ερμηνεύοντας σημαντικούς ρόλους του θεατρικού ρεπερτορίου όπως: Κρέων (“Αντιγόνη” Σοφοκλή) – Αγαμέμνονας (“Ιφιγένεια στο Αυλίδι”, Ευριπίδης ) 2003 στην Πάτμο, συμπαραγωγή με το Κρατικό Θέατρο Darmstadt, Γερμανία – Faust-Mephisto-Faust (“Faust I”, Goethe) – Adolf Eichmann (“Brother Eichmann”, Heinar Kipphardt, Θέατρο Schauspielhaus, Νυρεμβέργη) – Woyzeck (Georg Buechner) – Shylock (“Ο έμπορος της Βενετίας”, Shakespeare) – Onkel (“Kannibalen”, George Tabori, 1990, στο «German Theater Goettingen» και στο Θέατρο Καλλιτεχνών της Μόσχας ΜΧΑΤ) – παράσταση «Michael Kohlhaas» έργο του James Saunders, 1971, διεύθυνση George Tabori, παραγωγή του Θεάτρου της πόλης της Βόννης, για το Διεθνές Θέατρο BITEF στο Βελιγράδι.

Το 1983, στη Νυρεμβέργη χαρακτηρίστηκε ως ηθοποιός της χρονιάς. Έχει εμφανιστεί σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές παραγωγές. Ο τελευταίος του μεγάλος ρόλος στο θέατρο ήταν στο έργο του Πασκάλ Βρεμπώ, Crime Magistral, στο Κρατικό θέατρο της Γερμανίας Staatstheater Darmstadt, σε σκηνοθεσία Barbara Hoffmann. Από το 2005 και μετά έχει εγκατασταθεί στην Πάτμο και συνεργάζεται με την Barbara Hoffmann σαν ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ευαγγελία Βαλσαμά – Ηθοποιός

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Eισήχθη στην Ανωτάτη Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης αλλά η αγάπη της για την υποκριτική τέχνη την οδήγησε στο Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κούν. Καθώς σπουδάζει, ταυτόχρονα ξεκινά την θεατρική και τηλεοπτική καριέρα της με διαφόρους πρωταγωνιστικούς ρόλους.( H Πόλη, Μυρτώ, Βαμμένα κόκκινα μαλλιά, Στην κόψη του Ξυραφιού κά).Ως παρουσιάστρια συμμετείχε σε Φεστιβάλ Δήμων, απαγγελίες ποιημάτων, παρουσιάσεις βιβλίων, αφηγήσεις παραμυθιών.Ασχολείται με τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά διαφημιστικά σπικάζ, αφηγήσεις σε ντοκιμαντέρ καθώς και με μεταγλωτίσεις ξένων σειρών. Δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο της γλυπτικής και με την ιδιότητα του εικαστικού καλλιτέχνη έχει λάβει μέρος σε Διεθνείς και Πανελλήνιες εκθέσεις γλυπτικής.Η προϋπηρεσία και η εμπειρία της στην υποκριτική τέχνη της έδωσε τη δυνατότητα να διδάξει προσωπικά και να σχεδιάσει το περιεχόμενο καθώς και το στήσιμο θεατρικών ομάδων εφήβων στους Δήμους Παλαιό Ψυχικό, Πεύκης και Χαλκίδος.

Μαρία Καλαμαρά – Βοηθός Σκηνοθέτη

Η Μαρία Καλαμαρά φοίτησε στο Parsons, The New school της Νέας Υόρκης με αντικείμενο την Ζωγραφική και ύστερα στο Wimbledon College of Arts του Λονδίνου, σκηνογραφία και ενδυματολογία θεάτρου. Εργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εκπαιδεύεται σαν σκηνοθέτης. Επίσης έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις ζωγραφικής και ασχολείται με την γραφιστική και το art direction ένθετων και περιοδικών.

Χρυσηϊς Stroghoff – Σκηνογράφος

Η Χρυσηϊς Stroghoff είναι εικαστικός και έχει στο ενεργητικό της ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, παραστάσεις και εγκαταστάσεις έργων, με μακρά πορεία στο ερασιτεχνικό θέατρο όπου και εργάζεται ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος.

Francoise Dangon – Kοστούμια

Γεννήθηκε στην Γαλλία. Σπούδασε στο Παρίσι στη Σχολή Τέχνης και Διαφήμισης καθώς και στην Ανωτάτη Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών. Μετά τις σπουδές της ασχολήθηκε με όλους, σχεδόν τους τομείς της τέχνης, εικονογράφηση βιβλίου, μαριονέτες, κεραμική, ζωγραφική σε μετάξι και έκανε επίσης, τα πρώτα της θεατρικά σκηνικά και κοστούμια. Εδώ και 15 χρόνια ειναι η ενδυματολόγος της θεατρικής ομάδας ΄΄Παιζωδρομος΄΄ του Jean-Jacques Tesson και τα τελευταία 5 χρόνια, της θεατρικής ομάδας ΄΄Τεχνη΄΄της Barbara Hoffmann. Παράλληλα, δημιουργεί έργα που ανήκουν στην Art Brut και έχει παρουσιάσει εκθέσεις στο Παρίσι, στην Αθήνα και στην Πάτμο.

Μηνάς Εμμανουήλ – Επιμέλεια Ήχου

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1976. Σπούδασε πιάνο και ανώτερα θεωρητικά στο ΑΤΤΙΚΟ ωδείο και στο ωδείο «Ρωμανός ο Μέλωδός». Μετέπειτα, σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, ακολουθώντας τον κλάδο της Σύνθεσης Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, αλλά και της Μουσικής Τεχνολογίας & Ηχοληψίας. To 2001, συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση Ηλεκτροακουστικής Μουσικής, σε μεταπτυχιακό επίπεδο, στο CITY UNIVERSITY του Λονδίνου, όπου κατέκτησε το πτυχίο με διάκριση.

Από το 2002, γράφει συστηματικά μουσική για το θέατρο και για ντοκυμαντέρ. Παράλληλα, εργάζεται ως ηχολήπτης σε πολλές συναυλίες αλλά και στουντιακές παραγωγές. Το 2004 συμμετείχε στη συγγραφή βιβλίου με θέμα τη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωρακη (εκδόσεις Σαββάλας). Σήμερα, εργάζεται ως ηχολήπτης και μουσικός παραγωγός στο στούντιο «Μουσική & Μουσικοί» στην Αθήνα, ενώ από το 2006 παραδίδει μαθήματα ηχοληψίας στο Τμήμα Τεχνολογίας του Ήχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Παράλληλα συμμετέχει σε σεμινάρια στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και ως εισηγητής. Έργα του έχουν παιχτεί σε Ελλάδα και εξωτερικό. Υπήρξε υπότροφος του ιδρύματος «Λίλιαν Βουδούρη».

Claudia Loeblein – Τεχνική Υποστήριξη

Η Κλαούντια Λομπλάιν-Δήμα γεννήθηκε στο Wuerzburg της Γερμανίας. Μετά από σπουδές στη φιλοσοφική σχολή, ζει τα τελευταία 30 χρόνια στο νησί της Πάτμου και στην Αθήνα. Από το 1993 δημιουργεί “ΤΕΧΝΗ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ”, τοιχογραφίες, τεχνοτροπίες, ζωγραφική και ειδικές κατασκευές. Είναι ενεργή σαν ζωγράφος και ασχολείται ταυτόχρονα με το εικαστικό έργο του πατέρα της Erhard Loeblein. Από το 2001 συνεργάζεται με την Barbara Hoffmann και τον Till Sterzenbach για την “Τ Ε Χ Ν Η ΠΑΤΜΟΣ”, μεταφράζοντας θεατρικά έργα και συμμετέχοντας στην τεχνική και κατασκευαστική υποστήριξη του θεάτρου.

Έφη Funck – Μεταφράση

Η Έφη Funck γεννήθηκε στην Αθήνα. Από 16 ετών μαθήτευσε κοντά σε καταξιωμένους ζωγράφους. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Ludwig-Maximilian του μονάχου φιλολογία και τέχνη. Κατέχει δίπλωμα φιλολογίας και μεταφραστή στην ελληνική και γερμανική γλώσσα, ειδικά για λογοτεχνικά κείμενα. Επίσης έχει κάνει σπουδές κεραμικής, γλυπτικής, φωτογραφίας και ζωγραφικής στο Hong-kong University Department of Fine Arts. Γυρίζει στην Ελλάδα και διδάσκει στο American college Deree και στη Σχολή Μωραΐτη. Έχει κάνει ατομικές εκθέσεις και έχει πάρει μέρος σε πάνω από 120 ομαδικές σε Ελλάδα, Κύπρο και Γερμανία. Είναι μέλος του εικαστικού επιμελητηρίου Ελλάδος κεραμιστών και έργα της υπάρχουν σε πολλές συλλογές.

Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους παραπάνω συντελεστές της παράστασης

και επιπλέον τον Παναγιώτη Καλαμαρά

που μας φιλοξένησε στο χώρο του και μας πρόσφερε την σημαντική του βοήθεια όπου χωρίς αυτήν θα ήταν δύσκολο να παρουσιάσουμε το θεατρικό μας έργο στο κοινό

καθώς επίσης και τους Μαρία Παπακωνσταντίνου, Παναγιώτα Κοτσιώρη και Σάββα Σπυρίδωνος όπου ο καθένας τους πρόσφεραν στον έργο μας με την προσωπική τους συμμετοχή.

Πληροφορίες
Τηλ. : 6973251063, 6977929792
Email: b.hoffmann@otenet.gr
Ιστοσελίδα : www.technipatmos.com
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, παρακαλούμε για την έγκαιρη κράτησή σας

The post «Είσαι ευτυχισμένος τώρα, νεκρέ Αγαμέμνων;» στο Μουσικό Εργαστήρι appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
υπουργείο παιδείας, θεατρο, till, αθηνα, studio, εταιρεία, γαλλια, ελλαδα, νέα, επιρροή, otto, james, θεσσαλονικη, πανελληνιες 2013, school, wimbledon, art, πειραιας, city, τει, deree, κυπρος, συμμετοχή, Γόνδολες της Βενετίας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, πανελληνιες 2011, θεματα πανελληνιων, βασεις πανελληνιων, βασεις 2011, otenet, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2012, νικος ρωμανος, φιλοσοφικη, γαμος, γερμανια, ζυριχη, ζωγραφικη, ηθοποιοι, ηθοποιος, θεμα, ιφιγενεια, καριερα, μουσικη, νησι, ντοκιμαντερ, υπουργείο παιδείας, υπουργειο πολιτισμου, ψυχολογια, james, αγαπη, τει, βαμμενα κοκκινα μαλλια, βελιγραδι, βιβλιο, βοηθεια, βρισκεται, γλωσσα, διευθυνση, δυνατοτητα, δοθει, διπλωμα, εγινε, εφε, υπαρχει, εκθεσεις, εκστρατεια, εμμανουηλ, εργα, επιρροή, επιτυχια, εταιρεία, ετων, ευαγγελια, τεχνη, ζαν ζενε, ζενε, ζωη, ιδια, κατασκευες, κειμενο, κλεοπατρα, κοστουμια, κρατικο, λαουρα, μαλλια, μαρια, νηλ, νυρεμβεργη, παιδι, παπακωνσταντινου, παρισι, πιανο, πτυχιο, ρολοι, σεμιναρια, συζυγο, συνεχεια, συμμετοχή, σκηνες, σκηνοθετες, σκηνοθεσια, σπηλαιο, τοιχογραφιες, τμημα, τροια, φεστιβαλ, φορα, χιουμορ, ψυχικο, ωδειο, art, city, deree, ευριπιδης, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, jacques, κειμενα, κοκκινα μαλλια, κλυταιμνηστρα, μπροστα, otto, school, studio, σκηνικα, till, θεματα, βοηθος, wimbledon, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα