Εκδηλώσεις στο Πήλιο για τον «Μουτζούρ

Σήμερα Δευτέρα αρχίζουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για τον «Μουτζούρη», το τραινάκι του Πηλίου, με αφορμή την συμπλήρωση 110 χρόνων από τη λειτουργία του. Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και φίλους του τραίνου και θα διαρκέσουν έως τις 11 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα επταήμερο Διεθνές Φεστιβάλ Αφήγησης που γίνεται στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με θέμα «Ταξίδια – ιστορίες του Μουτζούρη στο Πήλιο» και αφηγήσεις παραμυθιών και βιωματικών ιστοριών για το τραίνο στους σταθμούς Άνω

Λεχωνίων, Γατζέας και Μηλεών.

Για την ιστορία, ο ιστορικός σιδηρόδρομος Βόλου – Μηλεών, το «τραινάκι του Πηλίου», όπως είναι πιο γνωστό, κατασκευάστηκε σε δύο στάδια από το 1894 μέχρι το 1903. Ο θρυλικός πλέον «Μουτζούρης» συνέδεσε το εμποροβιομηχανικό κέντρο του Βόλου με την εύφορη και πλούσια περιοχή του δυτικού Πηλίου, στις πλαγιές και στους ελαιώνες του βουνού των Κενταύρων. Μέχρι το 1950, o συρμός με τις βελγικές μηχανές και τα βαγονάκια του, εξυπηρετούσαν και τις ανάγκες της πόλης ως τροχιοδρόμος για την αστική συγκοινωνία του Βόλου.

Για 80 χρόνια υπήρξε σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή. Μετά την κατάργησή του το 1971 έγιναν προσπάθειες για την επαναλειτουργία του σαν (μουσειακού) τουριστικού σιδηροδρόμου σε ένα περιβάλλον ιδιαίτερης φυσικής ομορφιάς. Μετά από σημαντικά έργα ανακατασκευής μέρους της υποδομής, μπήκε και πάλι σε λειτουργία το 1996.

Keywords
Τυχαία Θέματα