Ελληνικό «ΟΧΙ» και στην «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Απορρίπτει η χώρα μας την πρόταση «Ανω Δημοκρατία της Μακεδονίας» ως βάση συζήτησης για το θέμα της ονομασίας της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Β. Βενιζέλος, ενημέρωσε σχετικά τον ειδικό διαπραγματευτή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών. Ο Μ. Νίμιτς πραγματοποιεί επισκέψεις σε Αθήνα

και Σκόπια, σε μια νέα προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει τις δύο γειτονικές χώρες και να βρεθεί λύση στην εκκρεμότητα της ονομασίας της FYROM.

Ο Β. Βενιζέλος επεσήμανε στον Μ. Νίμιτς ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να συζητήσει επί ιδεών που, πρώτον, δεν περιλαμβάνουν επιθετικό προσδιορισμό επί του γεωγραφικού όρου «Μακεδονία» και, δεύτερον, δεν εντάσσονται στο πλαίσιο του erga omnes, δηλαδή η νέα ονομασία να έχει καθολική χρήση και να χρησιμοποιείται σε κάθε παρουσία της FYROM.
Μετά την Αθήνα ο Νίμιτς επισκέφτηκε τα Σκόπια, όπου είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία της πΓΔΜ. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της FYROM Γκιόργκι Ιβάνοβ, από το γραφείο του προέδρου εκδόθηκε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Η χώρα επιμένει στον πλήρη σεβασμό του πλαισίου στο οποίο διεξάγεται η διαπραγματευτική διαδικασία, όπως και στη συμμόρφωση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ενδιάμεση Συμφωνία και την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία.

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο πρόεδρος αναμένει υποστήριξη από τον διαμεσολαβητή κ. Νίμιτς».
Υπενθυμίζεται ότι το 2007, η ελληνική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κ. Καραμανλή και με υπουργό Εξωτερικών την Ντόρα Μπακογιάννη έκανε μια πολύ σημαντική υποχώρηση, την οποία υιοθέτησε και ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου. Η Ελλάδα δέχτηκε τη σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού, η οποία θα περιλαμβάνει και τον όρο «Μακεδονία».

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα