Ελληνογερμανικό σχέδιο για την ανεργία

Η Ελλάδα θα προσπαθήσει να αντιγράψει ένα γερμανοϊσπανικό σχέδιο για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ από του χρόνου το γερμανικό υπ. Εργασίας δίνει νέες δυνατότητες επαγγελματικής εκπαίδευσης σε Έλληνες.


Είναι η Γερμανία η λύση στην ανεργία για πολλούς Έλληνες που αναζητούν δουλειά; Ίσως, υπό προϋποθέσεις και πάντως αν καταβάλει κανείς την ανάλογη προσπάθεια. Το σίγουρο είναι πως στη Γερμανία δεν «βρέχει» ευρώ και πως οι πόρτες ανοίγουν, όταν τις

χτυπάς έχοντας τα προσόντα. Το γεγονός πάντως ότι η Γερμανία αναζητά καλό εξειδικευμένο προσωπικό σε πάρα πολλούς τομείς και ότι πάρα πολλοί Έλληνες αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό είναι μια καλή αφετηρία.


Το θέμα της ανεργίας στην Ελλάδα και το πως μπορούν να βοηθηθούν κυρίως νέοι άνθρωποι, ώστε να βρουν δουλειά στη Γερμανία, ήταν και ένα από τα θέματα που απασχόλησαν τη διημερίδα που διοργάνωσε την περασμένη Παρασκευή και Σάββατο στο Δημαρχείο της Κολωνίας ο Δήμος της πόλης, η Ένωση Ελληνογερμανικών Εταιρειών και η Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας. Κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.


Περίπου δέκα χιλιάδες Έλληνες ήρθαν πέρυσι στη Γερμανία αναζητώντας δουλειά. Σύμφωνα με την Χρύσα Σταματοπούλου, από τη Διακονία της Ρηνανίας-Βεστφαλίας – Λίπε, η απόφαση αυτή θα πρέπει να παίρνεται εφόσον οι ενδιαφερόμενοι έχουν εξασφαλίσει προηγουμένωςτα απαραίτητα χρήματα για το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο θα ψάχνουν δουλειά. Μπορεί να ακούγεται αυτονόητο, αλλά η εμπειρία έχει αποδείξει πως δεν είναι. «Το βλέποντας και κάνοντας» μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επιζήμιο.


Στα γερμανοϊσπανικά χνάρια και ένα νέο πρόγραμμα για Έλληνες

Το τελευταίο διάστημα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη κινητικότητα στο θέμα της αντιμετώπισης της ανεργίας μέσω διακρατικών σχεδίων. Για ένα τέτοιο μας μίλησε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης:

«Το επιμελητήριό τους εδώ έχει κάνει συμφωνίες με βιομηχανίες στην Ισπανία και συγκεκριμένα με τη SEAT πως μπορούν να απασχοληθούν και νέοι άνεργοι στη Γερμανία αποκτώντας ταυτόχρονα και μια ειδικότητα. Το ίδιο θα προσπαθήσουμε και στην Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο γιατί οι διαδικασίες είναι δύσκολες, περίεργες, μάλλον διαφορετικές θα έλεγα στην Ελλάδα. Και επιπλέον έχουμε ένα χαρακτηριστικό ότι τα συστήματα στην Ελλάδα είναι πάρα πολύ συγκεντρωτικά. Εξαρτώνται όλα από το υπουργείο Παιδείας. Και πρέπει να δούμε πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και να πούμε ναι, τώρα μπορούμε να το προχωρήσουμε».


Από τις αρχές του επόμενου χρόνου πιθανότατα θα ισχύσει και ένα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα που επεξεργάζεται το γερμανικό υπουργείο Εργασίας. Η Χριστίνα Αλεξόγλου – Πατέλκου από το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Επιμελητήριο (www.dhwv.de), η οποία γνωρίζει καλά το αντικείμενο, μας λέει για ένα πρόγραμμα το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους να κάνουν μια επαγγελματική εκπαίδευση στη Γερμανία και μετά θα αποφασίζουν εάν θέλουν να μείνουν στη χώρα:

«Αυτό το πρόγραμμα

Keywords
Τυχαία Θέματα