Κόντρα Βορίδη-Λαφαζάνη

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης λίγο μετά τις 11 το πρωί της Κυριακής κήρυξε την έναρξη της κρίσιμης συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια που θα ολοκληρωθεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία (σ.σ. έχουν καταθέσει σχετική πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ). Πάντως, πριν τη μάχη της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση για την ουσία των διατάξεων,

προηγήθηκε η συζήτηση για το αν το νομοσχέδιο και η διαδικασία του κατεπείγοντος παραβιάζουν το Σύνταγμα μετά από σχετικό αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σχετική συζήτηση μάλιστα έληξε με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να διαμαρτύρονται ομαδικά για την σφοδρή επίθεση που τους εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης ο οποίος απευθυνόμενος προς την πτέρυγά τους είπε «ουαί ημιν υποκριτές και φαρισαίοι».

Συγκεκριμένα, ο κ. Βορίδης επιχειρώντας να αποδομήσει τα επιχειρήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου είπε «Δεν σας νοιάζει το Σύνταγμα. Πίσω από την Επαναστατική γυμναστική κοινοβουλευτικού τύπου κρύβετε μια απόπειρα απονομιμοποιήσεως της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, ευτελισμού των Θεσμών υπονομεύσεως του Συντάγματος».

Νωρίτερα, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης μίλησε για «νομοθετικό έκτρωμα» και σημείωσε πως «γράφετε την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής στα παλιά σας παπούτσια. Είναι άκυρο και έκνομο το νομοσχέδιό σας καταργείτε την ψήφο και την συνείδηση των βουλευτών. Πολλοί συνάδελφοι της κυβέρνησης εξέφρασαν σωρεία αντιρρήσεων επι διατάξεων πως όμως αυτό θα εκφραστεί και με την ψήφο τους; Σχεδόν τίθεται το νομοσχέδιο ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Δεν θυμίζουν δημοκρατία οι διαδικασίες σας και προσομοιάζουν στα χειρότερα και αυταρχικότερα καθεστώτα».

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ερμηνεύει «μονομερώς» το Σύνταγμα ενώ ο κ. Νίκος Τσούκαλης (ΔΗΜΑΡ) Νίκος Τσούκαλης: εξήγησε πως «Για το κατεπείγον, υπάρχει η συνταγματική δυνατότητα» και πρόσθεσε «Δεν είμαστε χαρούμενοι με την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά η χώρα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Η χώρα βρίσκεται σε έκτακτη κατάσταση και μέσα σε αυτά τα πλαίσια νομοθετούμε».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Βασίλης Καπερνάρος (ΑΝ.ΕΛΛ) είπε μεταξύ άλλων ότι « Η σκοπιμότητα έχει νικήσει κατά κράτος την νομιμότητα. Το θέμα είναι νομικό και όχι θέμα πολιτικών φληναφημάτων. Η διαδικασία είναι πρότυπο εξευτελισμού των θεσμών». Ο κ. Αρτέμης Ματθαιόπουλος (Χ.Α) σημείωσε πως «Εχουμε Βουλή που απαξιώνει την κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τον υπουργό Οικονομικών να παρακάμπτει τις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων για το χαράτσι» ενώ τέλος ο κ. Θανάσης Παφίλης (ΚΚΕ) τόνισε ότι «έχουμε δικτατορία με κοινοβουλευτικό μανδύα. Υπάρχει ένας στόχος και τον εκπληρώνουν τα άρθρα του νομοσχεδίου: να φορτωθεί η κρίση μόνο στις πλάτες του λαού»

«Τη μέρα νοικοκύρης το βράδυ αμαρτωλός»


Νωρίτερα, από τις τοποθετήσεις βουλευτών για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στον οποίο μάλιστα αφιέρωσε το λαϊκό τραγούδι «τη μέρα νοικοκύρης το βράδυ αμαρτωλός».

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε «Η αντιπολίτευση καταγγέλλει μεγαλοεργολάβους και επιχειρηματίες και το βράδυ τρώει μαζί τους. Το πρωί ο Τσίπρας καταγγέλλει την κυβέρνηση και προωθεί τα συμφέροντα της εταιρίας Ντόιτσε Εόλια και το βράδυ ο βουλευτής του Θανάσης Πετράκος καταψηφίζει την συγκεκριμένη επένδυση. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Τσίπρας που λέει ότι ανήκει στους νοικοκυραίους κινείται στα όρια του λαϊκού άσματος «τη μέρα νοικοκύρης το βράδυ αμαρτωλός»».

Από την άλλη ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο είπε «οι νέες ρυθμίσεις δεν σβήνουν το δηλητήριο του Μνημονίου. Επενδύσεις και τρόικα δεν πάνε μαζί. Δεν πρόκειται να δούμε επενδύσεις όσο υπάρχει η τρόικα. Μας λέτε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα αλλά η επιβολή του «χαρατσιού» και το 2013 τι είναι; Οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τι είναι; Μας μιλούσατε για φυσιολογικές αποχωρήσεις αλλά τώρα μας φέρνετε απολύσεις. Οι επίορκοι είναι το πρόσχημα για τις απολύσεις. Αυτό που θέλετε είναι να σπείρετε τον φόβο στο Δημόσιο. Δεν μπορείτε να σκεφτείτε ότι υπάρχουν πιο αποδοτικοί τρόποι για να γίνει αποδοτικό το Δημόσιο;»

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Σχετικά άρθρα:

Live η «μάχη» στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο

Keywords
Τυχαία Θέματα