Επαναφέρει το αίτημα για εκλογές ο Τσίπρας

Λίγες ημέρες πριν το ιδρυτικό συνέδριο του ενιαίου κόμματος, που θα γίνει 10 με 14 Ιουλίου και προκειμένου να συσπειρώσει την κομματική του βάση, ο Αλέξης Τσίπρας υιοθετεί μια Αντιπολιτευτική τακτική υψηλών τόνων και πόλωσης στο πολιτικό σκηνικό.

Μετά από μία περίοδο προσεκτικής αναμονής και ακόμη… προσεκτικότερης πίεσης προς την κυβέρνηση – καθώς δεν προχώρησε καν σε πρόταση μομφής με αφορμή την ΕΡΤ – η Κουμουνδούρου

σηκώνει τους τόνους, βλέποντας ότι το νέο δικομματικό κυβερνητικό σχήμα παρουσιάζει ήδη αρρυθμίες, από τις πρώτες κιόλας ημέρες της ζωής του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επανέφερε το τελευταίο διήμερο και χωρίς περιστροφές το αίτημά για εκλογές, παρότι δέκα μέρες νωρίτερα, στην ομιλία του στο Σύνταγμα είχε αποφύγει να αναφέρει ακόμη και τη λέξη αυτή. Μάλιστα σε συνέντευξή του στην Αυγή μίλησε για «καθαρές λύσεις», ζητώντας «εκλογές τώρα» και τονίζοντας ότι «η δημοκρατική εκτροπή, η οικονομική καταστροφή και η ανθρωπιστική κρίση με έναν τρόπο μπορούν να λάβουν τέλος. Με την προσφυγή στις κάλπες».

Το αίτημα για εκλογές δεν διατυπώνεται τυχαία αυτήν ακριβώς τη χρονική στιγμή. Αφενός η κομματική και εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε κινητικότητα λόγω του συνεδρίου, με το οποίο θα επιτευχθεί η μετατροπή του σε ενιαίο κόμμα και ο κ. Τσίπρας θέλει να κυριαρχήσει στη συζήτηση η σύγκρουση με την κυβέρνηση και ότι τα οργανωτικά ή άλλα εσωτερικά θέματα, που μοιάζουν να ταλαιπωρούν συχνά πυκνά την αξιωματική αντιπολίτευση και φυσικά θα εκδηλωθούν και στη συνεδριακή διαδικασία.

Αφετέρου, ο ΣΥΡΙΖΑ για πρώτη φορά μετά από τις περσινές εκλογές δείχνει να μην είναι απομονωμένος στο πολιτικό σκηνικό, το οποίο «ξεπάγωσε» με τη λήξη της τρικομματικής κυβερνητικής συνεργασίας και τη συγκρότηση του συμμαχικού σχήματος ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Και άρα οι προοπτικές όντως να μπορεί να σχηματιστεί μία κυβέρνηση της αριστεράς – ή ακόμη και της κεντροαριστεράς – με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ να φαίνονται πλέον ρεαλιστικές και να δίνουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για την έκβαση μίας εκλογικής αναμέτρησης το συντομότερο.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό φαίνεται ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν στους συσχετισμούς και ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει συμμάχους στην κεντροαριστερά, ανεξάρτητα από το εάν η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ σπεύδει προς το παρόν να περιορίσει τη συγκεκριμένη συζήτηση.

Σε κάθε περίπτωση μάλιστα η πίεση προς τη ΔΗΜΑΡ θα είναι έντονη το επόμενο διάστημα, ώστε η στροφή της σε αντιμνημονιακές ατραπούς να ολοκληρωθεί, τουλάχιστον για όσες δυνάμεις της, αντιλαμβάνονται το αδιέξοδο του σημερινού δρόμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα