Επανεξέταση της βρετανικής βοήθειας προς την Αίγυπτο ζητάει η Σουηδία

Να επανεξετάσει τα προγράμματα βοηθείας προς την Αίγυπτο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην παράσχει υποστήριξη στο Κάιρο, μετά τα πρόσφατα αιματηρά επεισόδια, κάλεσε ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters

δήλωσε ότι η Ευρώπη είχε περιορισμένη επιρροή στον στρατό της Αιγύπτου και ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν είναι η σωστή απάντηση στα αιματηρά επεισόδια.

Ο κ. Μπιλντ προβλέπει ότι θα επέλθει μια περίοδος έντονης ύφεσης στη χώρα, αλλά σημείωσε ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει συνεχίσουν να έχουν συνομιλίες με όλες τις πλευρές, ούτως ώστε εάν έρθει η ώρα να είναι έτοιμοι να παίξουν το ρόλο τους για την επίτευξη μιας λύσης.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε τα προγράμματα της ΕΕ ώστε να καταλήξουμε ποια είναι τα είναι τα καταλληλότερα και ποια όχι, στην παρούσα κατάσταση», είπε. «Θα είναι επίσης δύσκολο και για το ΔΝΤ να προχωρήσει δεδομένης της κατάστασης. Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να αξιολογήσει εάν θα υπάρχει μια αξιόπιστη κυβέρνηση, από την άποψη της οικονομικής πολιτικής, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται».

Απέρριψε παράλληλα τις επικρίσεις ότι οι Ευρωπαίοι απέτυχαν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο από το 2011 οπότε και ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις της Αραβικής Άνοιξης. «Νομίζω ότι κάναμε ό,τι θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει. Και ήταν σαφές από την αρχή πόσο δύσκολο θα ήταν. Υπήρχε διχασμός στο εσωτερικό της αιγυπτιακής κοινωνίας και των πολιτών. Όλοι υποτίμησαν τα προβλήματα και τους κινδύνους που κρύβονταν από όταν ξεκίνησαν οι εξεγέρσεις, δυόμισι χρόνια πριν».

Ο σουηδός υπουργός δήλωσε ότι η Ε.Ε. έχει καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με την Κάθριν Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ειδικό απεσταλμένο Μπερναρντίνο Λιόν για την επίτευξη συνομιλιών με την Αίγυπτο μέσω επικοινωνίας με τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες της χώρας. «Δεν νομίζω πως υπάρχει πλέον χώρος αυτή τη στιγμή για διαμεσολάβηση. Οι δυνατότητες που υπήρχαν μία εβδομάδα πριν, εξανεμίστηκαν εντελώς δεδομένης της σημερινής κατάστασης που επικρατεί».

Ενώ είναι «σαφής η ηθική θέση» της Ε.Ε., οι οικονομικές κυρώσεις προς την Αίγυπτο δεν θα είχαν μεγάλο αντίκτυπο, δήλωσε ο κ. Μπίλντ, ωστόσο τόνισε πως είναι σημαντικό να παραμείνουν ανοιχτοί όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την αιγυπτιακή κοινωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα