Επιστημονικά άλματα στην τεχνητή γονιμοποίηση

Το να μιλά κανείς σήμερα για την υποβολή του σε τεχνητή γονιμοποίηση δεν αποτελεί πια ταμπού, αφού το πιο μεγάλο αγαθό και η πιο μεγάλη υπαρξιακή ανάγκη για τους περισσότερους ανθρώπους είναι η απόκτηση ενός παιδιού, ενώ οι συνθήκες ζωής μας, οι τροφές που τρώμε και ο αέρας που αναπνέουμε δυσχεραίνουν κάθε χρόνο όλο και περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν απογόνους. Άλλωστε μόνο θετικό είναι το γεγονός ότι σήμερα υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής στην Ι.Υ.Α. (Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή), άλλως τεχνητή γονιμοποίηση), που σημαίνει

ότι τουλάχιστον το 90% όσων επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί σήμερα μπορούν!!!!! σε αντίθεση με το παρελθόν, όπως θετικό είναι και το γεγονός ότι οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις κι έτσι αποφεύγονται πολλές συγγενικές ανωμαλίες στα παιδιά που θα γεννηθούν.
Η Ι.Υ.Α. ρυθμίζεται από δύο πολύ πρόσφατα νομοθετήματα που δεν έχουν τύχει δικαστικής ερμηνείας, (εκτός ελαχίστων περιπτώσεων όπως είναι η παρένθετη μητρότητα), ενώ η διαρκώς εξελισσόμενη επιστήμη και έρευνα ολοένα θα διαφοροποιούν το νομικό πλέγμα της Ι.Υ.Α., στο οποίο πάντα πρωτεύουσα αρχή ερμηνείας αποτελεί το συμφέρον του παιδιού που θα γεννηθεί.

Το ανώτατο όργανο ελέγχου και εποπτείας των Μονάδων Ι.Υ.Α. είναι η Εθνική Αρχή της Ι.Υ.Α. που ιδρύθηκε το 2006 με αποφασιστικές, γνωμοδοτικές, εποπτικές και ελεγκτικές αρμοδιότητες, εγκρίνει πρωτόκολλα για διενέργεια έρευνας και εκδίδει κανονιστικές πράξεις. Παρόλο αυτά τον τελευταίο καιρό υπολειτουργεί με αποτέλεσμα οι ίδιες οι Μ.Ι.Υ.Α. να οφείλουν να είναι πιο υπεύθυνες εφαρμόζοντας την νομοθεσία και την ιατρική βιοηθική και δεοντολογία.

Για τον λόγο αυτό εναπόκειται σήμερα στους ίδιους τους ενδιαφερόμενους (ζευγάρια και άγαμες μητέρες) που θέλουν να τεκνοποιήσουν μέσω της τεχνητής γονιμοποίησης να επιλέγουν σοβαρές Μονάδες Ι.Υ.Α. είτε μέσω πληροφοριών που θα λαμβάνουν από το διαδίκτυο είτε, κυρίως, μέσω πληροφοριών που θα λαμβάνουν από άλλα ζευγάρια και μητέρες που έχουν ήδη υποβληθεί σε Ι.Υ.Α. και σε κάθε περίπτωση μέσω πληροφοριών που μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν από το ίδιο το προσωπικό της Μονάδας για το πώς λειτουργεί και για το πώς είναι οργανωμένη.

Το κυριότερο κριτήριο είναι να επιλέγονται κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης που ασχολούνται με εξατομικευμένες θεραπείες, δηλαδή στοχεύουν στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δυσκολιών που αντιμετωπίζει το ίδιο το άτομο και όχι σε αυστηρά ιατρικά πρωτόκολλα, γιατί η λειτουργία της τεχνητής γονιμοποίησης είναι μια αλυσίδα ενεργειών και αντιδράσεων και πρέπει να παρακολουθείται από ένα άτομο ή τουλάχιστον από μια μικρή ιατρική ομάδα που θα αλληλοελέγχεται και που ένας κατά προτίμηση γιατρός θα έχει την κύρια ευθύνη και γνώση για να μην διαχέονται οι πληροφορίες και οι ευθύνες και επίσης θα έχει στενή προσωπική επαφή με τους προσφεύγοντες, όπως ανέλυσε αυτήν την πρακτική το κέντρο εξωσωματικής ΜΙΤΩΣΗ στον Πειραιά σε πρόσφατη ημερίδα ενημέρωσης υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

*Αθηνά Γ. Σταμελάκη
Δικηγόρος Παρ’ Αρείω Πάγω

Keywords
Τυχαία Θέματα