Έρχονται τρεις εκθέσεις-φωτιά για την επάρκεια των μέτρων

Τρεις σημαντικές εκθέσεις, που θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, αλλά και θα προσδιορίσουν την έκταση των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα απαιτηθούν για το 2013, θα εκδοθούν εντός των ημερών.
Πρόκειται για τις εαρινές εκθέσεις της Κομισιόν και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και για την έκθεση της τρόικας, η οποία, για να εκδοθεί, απαιτείται προηγουμένως συμφωνία με την κυβέρνηση.
Η αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται στις προβλέψεις που θα διατυπώσουν η Κομισιόν και το ΔΝΤ, δύο από τους φορείς που

συμμετέχουν στην τρόικα, για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2013, καθώς, εάν οι εκτιμήσεις αποκλίνουν προς τα πάνω σε σύγκριση με εκείνες που υπάρχουν αποτυπωμένες στο αναθεωρημένο Μεσοπρόθεσμο, θα σηματοδοτήσουν πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων διορθωτικών μέτρων εντός του 2013.
Οι δύο φορείς συλλέγουν στοιχεία από τους ελεγκτές που βρίσκονται στην Αθήνα, πέραν εκείνων που υποχρεούται να παρέχει η Ελλάδα μέσω της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), στο πλαίσιο της πολυμερούς εποπτείας (EDP).
Επίσης, ενδιαφέρον θα έχουν οι εκτιμήσεις της Κομισιόν και του ΔΝΤ για το βάθος της ύφεσης της οικονομίας και αν θα επιμένουν στο -4,2%, που προέβλεψαν με τις τελευταίες εκθέσεις τους, τον περασμένο Ιανουάριο.
Πάντως, στην προχθεσινή έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει για φέτος ύφεση 4,2%, ενώ η ανάκαμψη θα ξεκινήσει το 2014.
Ηδη, ο προϋπολογισμός του 2013 κινείται σε τεντωμένο σκοινί, με την υστέρηση των εσόδων να απειλεί την υλοποίησή του, ενώ κινδύνους διαβλέπει η τρόικα και για τις δαπάνες, καθώς υστερούν και οι εισπράξεις των ασφαλιστικών ταμείων, με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερες ανάγκες κρατικών επιχορηγήσεων.
Η κυβέρνηση θέλει, σε κάθε περίπτωση, η εκτίμηση Ε.Ε. και ΔΝΤ για το έλλειμμα Γενικής Κυβέρνησης να μην αποκλίνει από το στόχο του Μεσοπρόθεσμου, που προβλέπει έλλειμμα για φέτος ύψους 7.900 εκατ. ευρώ ή στο 4,3% του ΑΕΠ, και πρωτογενές πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης ύψους 489 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ. Σε κάθε περίπτωση, εάν Κομισιόν και ΔΝΤ εκτιμήσουν το ελληνικό έλλειμμα υψηλότερα του στόχου και το πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο, θα σημαίνει πως οι ελεγκτές βλέπουν αστοχίες και θα πρόκειται για προαναγγελία λήψης νέων μέτρων.
Σε ό,τι αφορά την τρίτη έκθεση, της τρόικας, που θα εκδοθεί με την ολοκλήρωση του ελέγχου, αυτή θα καταγράφει την πορεία εφαρμογής των δεσμεύσεων του τρίτου μνημονίου στο επίπεδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, όπου έχει υπάρξει πρόοδος, αλλά όχι σε επίπεδο που να εξασφαλίσει την έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων του Μαρτίου (2,8 δισ. ευρώ) και του β’ τριμήνου (6 δισ. ευρώ).

Keywords
Τυχαία Θέματα