Εθνικό πένθος στο Ισραήλ , χαρές και γλυκά στην Παλαιστίνη για τον θάνατο του Σαρόν

Ημέρα εθνικού πένθους η σημερινή στο Ισραήλ μετά τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν και πριν από την ταφή του, αύριο, στο κτήμα του στο νότο της χώρας.

Και ενώ ουρές έχουν σχηματιστεί έξω από το Κοινοβούλιο, όπου η σορός εκτίθεται, ως γιορτή πανηγύρισαν την είδηση του θανάτου του 85χρονου Αριέλ Σαρόν οι Παλαιστίνιοι τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και σε προσφυγικά στρατόπεδα στο Λίβανο. Ανάλογη

ήταν η εικόνα και στη Βυρητό με Παλαιστίνιους να μοιράζουν γλυκά στο άκουσμα της είδησης.

Οι Παλαιστίνιοι αποκαλούσαν τον Σαρόν «Χασάπη» επειδή το 1982 – κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Λιβάνου όπου ήταν υπουργός Άμυνας – έδωσε εντολή σε Φαλαγγίτες να επιτεθούν στους προσφυγικούς καταυλισμούς της Σάμπρα και τη Σατίλα αφήνοντας πίσω τους 1.700 νεκρούς.

Σε ότι αφορά την κηδεία του Αριέλ Σαρόν αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί επίσημη τελετή στο Κοινοβούλιο.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος Σιμόν Πέρες και μέλη της οικογένειας του εκλιπόντος θα εκφωνήσουν ομιλίες.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και πρεσβευτές πολλών χωρών θα παρακολουθήσουν την τελετή.

Κατόπιν η σορός θα μεταφερθεί με στρατιωτική αυτοκινητοπομπή στο ράντσο του Σαρόν.

Ο θάνατος του πρώην ισχυρού άνδρα της δεξιάς χθες, ύστερα από το πολυετές κώμα στο οποίο βρισκόταν μετά το εγκεφαλικό που υπέστη στις 4 Ιανουαρίου του 2006, αποτελεί σήμερα το πρώτο θέμα σε όλα τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί και τα τηλεοπτικά δίκτυα αφιέρωσαν πολύωρες εκπομπές με μαρτυρίες πολιτικών αλλά και στρατιωτικών συναδέλφων του πρώην στρατηγού.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται δείχνουν κυρίως τον Σαρόν να ασχολείται με τα ζώα του, τις αγελάδες και τα πρόβατα, στο ράντσο της οικογένειας στο νότιο Ισραήλ.

Τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν τον στρατηγό Σαρόν ως «ήρωα του Ισραήλ».

Οι εφημερίδες αφιερώνουν τουλάχιστον το ήμισυ των εκδόσεών τους στον «Αρικ» (υποκοριστικό του Αριέλ).

Η Jerusalem Post γράφει ότι το «Το κράτος του Ισραήλ έχασε μια από τις πιο χαρισματικές και ισχυρές μορφές του στην ιστορία του».

Ακόμη και η εφημερίδα της αριστεράς Haaretz, πάντα σφοδρά επικριτική απέναντι στον Σαρόν, γράφει ότι «η αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων και η απομάκρυνση τουλάχιστον 8.000 εβραίων εποίκων τη Λωρίδα της Γάζας συνιστούν πολιτική κληρονομιά και ένα σπουδαίο προηγούμενο που δείχνει ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν διαρκούν αιώνια».

The post Εθνικό πένθος στο Ισραήλ , χαρές και γλυκά στην Παλαιστίνη για τον θάνατο του Σαρόν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα