Εξωσωματική: Νέα μέθοδος με ψηφιακά κλικ

Μία νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) που αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχημένης εγκυμοσύνης στο τριπλάσιο ανέπτυξαν επιστήμονες στη Βρετανία. Όπως αναφέρουν στη μελέτη τους, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Reproductive BioMedicine Online», με τη μέθοδο αυτή γίνεται επιλογή εμβρύων που έχουν χαμηλό ποσοστό χρωμοσωματικών ανωμαλιών, γεγονός που μπορεί να βελτιώσει τα ποσοστά γεννήσεων ακόμη και κατά 56%.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε πέρυσι στο Μάντσεστερ και κατά τη διάρκειά της οι ερευνητές χρησιμοποίησαν 88 έμβρυα,

τα οποία τοποθέτησαν σε ειδική συσκευή επώασης και κατέγραφαν την εξέλιξή τους κάθε δέκα με είκοσι λεπτά με τη βοήθεια της μεθόδου απεικόνισης συνεχόμενων καρέ (time-lapse imaging). Η μέθοδος αυτή τους παρείχε χιλιάδες φωτογραφίες από τη διαδικασία ανάπτυξης του εμβρύου, καθώς έδειξε με ακρίβεια ποια ήταν εκείνα που είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν ανωμαλίες στα χρωμοσώματα.

Στη συνέχεια, οι επιστήμονες χώρισαν τα έμβρυα σε τρεις κατηγορίες, χαμηλού, μεσαίου και υψηλού κινδύνου, ανάλογα με τις πιθανότητες που είχαν να εμφανίσουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες με βάση την ανάπτυξή τους σε συγκεκριμένα βασικά σημεία.

Όπως αναφέρουν στα αποτελέσματα της έρευνας, από την πρώτη κατηγορία γεννήθηκαν έντεκα βρέφη (ποσοστό επιτυχίας 61%), από τη δεύτερη πέντε (ποσοστό επιτυχίας 19%), ενώ από την ομάδα υψηλού κινδύνου κανένα.

Οι ερευνητές εφάρμοσαν τη νέα μέθοδο σε 69 ζευγάρια, αριθμός που θεωρείται μικρός για να υπάρξουν χαρακτηριστικά αποτελέσματα, ωστόσο οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά που προέκυψαν είναι ρεαλιστικά.

«Στα 35 χρόνια που ασχολούμαι με τον συγκεκριμένο τομέα, αυτή είναι ίσως η πιο συναρπαστική και σημαντική εξέλιξη που έχω δει και μπορεί να είναι πραγματικά πολύτιμη για τις γυναίκες που κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση» ανέφερε ο καθηγητής Simon Fishel, διευθύνων σύμβουλος της CARE Fertility Group, που πραγματοποίησε την έρευνα. «Η τεχνολογία αυτή μπορεί να μας δείξει ποιο έμβρυο έχει τις περισσότερες πιθανότητες να γεννηθεί και να ζήσει. Είναι σαν να έχουμε μια κάμερα μαζί με το έμβρυο στη μήτρα»!

Keywords
Τυχαία Θέματα