Φέρχοφσταντ: Καταστροφή το Grexit

«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική για τη χώρα και την Ευρώπη», σύμφωνα με τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Γκι Φέρχοφσταντ.

Παράλληλα, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας «ηλιθιότητα» την έξοδο από το ευρώ που υποστηρίζουν ορισμένα στελέχη του λέγοντας «αν η Ελλάδα

βγει από το ευρώ, θα πρέπει να επανέλθει το εθνικό νόμισμα, η δραχμή. Ποιος πληρώνει; Όχι οι ηγέτες, αλλά οι πολίτες που θα δουν τα χρήματα τους να χάνουν την αξία τους και θα χάσουν ένα τεράστιο μέρος της αγοραστικής τους δύναμης» δήλωσε, και πρόσθεσε, «αν επαναφέρουμε τα εθνικά νομίσματα, επιστρέφουμε στις παλιές πολιτικές του παρελθόντος, με υποτιμήσεις νομισμάτων κάθε δυο τρία χρόνια, όπως συνέβαινε στο παρελθόν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Δεν πρόκειται περί λύσης, αλλά περί παγίδας, στην οποία δεν πρέπει να πέσουμε».

Εμφανίστηκε επικριτικός ως προς το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα λέγοντας πως είναι «απλώς ένα μαθηματικό μοντέλο».

«Έχω δει μέτρα, που επεβλήθησαν στην Ελλάδα όπως αύξηση φόρων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και σε χαμηλοεισοδηματίες που δεν βγάζουν κανένα νόημα» είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις απολύσεις στο δημόσιο τόνισε πως «το ζήτημα δεν είναι αν θα υπάρχουν 15 χιλιάδες λιγότεροι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά τι δημόσιο θα έχουμε, τι λειτουργίες θα έχει και ποιοι τομείς θα πρέπει να ιδιωτικοποιηθούν».

Σε ότι αφορά στις αποκρατικοποιήσεις επισήμανε πως «σημαίνει πολλά περισσότερα από το να περάσουν κάποιοι οργανισμοί σε Έλληνες ή ξένους ολιγάρχες. Γιατί αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση, αλλά μετάβαση από ένα κρατικό σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο».

Τέλος αναφερόμενος στην ΕΕ τόνισε πως «δεν υπάρχει κανένα μέλλον για την Ευρωπαϊκή Ένωση αν κυριαρχείται από μια ή δυο χώρες, όπως η Γερμανία ή η Γαλλία. Έχουμε νομισματική ένωση και κοινό νόμισμα, αλλά δεν έχουμε δημοσιονομική, τραπεζική και σίγουρα όχι πολιτική ένωση που να μην καθοδηγείται από ένα κράτος και αυτή είναι η πραγματική αιτία της ελληνικής κρίσης. Αν είχαμε προχωρήσει σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη, δεν θα φτάναμε στην ελληνική κρίση, όπως είναι σήμερα».

Keywords
Τυχαία Θέματα