Φωνές αμφισβήτησης για τη φωτογραφία με τα νεκρά παιδιά

Η λήψη του είχε συγκλονίσει την επιτροπή του World Press Photo, η οποία την ανέδειξε νικητήρια το 2012 ανάμεσα σε δεκάδες. Οι σπαρακτικές εκφράσεις των ανδρών που κρατούν στην αγκαλιά τους τις σορούς των παιδιών τους σε ένα δρομάκι της Γάζας, έπειτα από μία ακόμα ισραηλινή επιδρομή είχε μαγνητίσει τους κριτές και έπειτα είχε κάνει τον γύρο του κόσμου, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο τον θρήνο των αμάχων.

Ο Χάνσεν, ο

οποίος έχει καλύψει φωτογραφικά τις αιματηρές μάχες στη Λωρίδα της Γάζας πολλές φορές στην καριέρα του, τράβηξε τη λήψη αυτή για την σουηδική εφημερίδα Dagens Nyheter, με την οποία συνεργάζεται. Υπάρχει, όμως, κάποιος που αμφισβητεί τον Χάνσεν δηλώνοντας πως η αριστουργηματική του λήψη είναι αποτέλεσμα Photoshop.

Ο ειδικός αναλυτής εικόνων Νιλ Κράβετζ, Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής, «κατήγγειλε» στην ιστοσελίδα Extremetech.com ότι η φωτογραφία αποτελείται από τρεις διαφορετικές λήψεις και επομένως δεν είναι γνήσια.
«Ο Χάνσεν τράβηξε μια σειρά από φωτογραφίες και στη συνέχεια, αντιλαμβανόμενος ότι η πιο δραματική ήταν πολύ σκοτεινή και με σκιές αποφάσισε να ενώσει πολλές εικόνες μαζί και να φωτίσει τα σκοτεινά σημεία. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι η φωτογραφία δεν είναι γνήσια», δήλωσε ο Κράβετζ.

Από την πλευρά του ο Χάνσεν αρνήθηκε τις κατηγορίες και μιλώντας στο News.com.au είπε: «Η φωτογραφία σαφώς δεν είναι αποτέλεσμα ένωσης εικόνων και δεν είναι πλαστή. Ποτέ δεν έχει εξεταστεί φωτογραφία μου τόσο εντατικά από τέσσερις ειδικούς και κριτές από όλο τον κόσμο».

Ο Σουηδός φωτογράφος συμπλήρωσε πως αυτό που έκανε ήταν να δώσει λίγο φως στα σκοτεινά σημεία, όπου επιτρεπόταν και σύμφωνα με τους αυστηρούς κανονισμούς της επιτροπής του World Press Photo.
Παρόλα αυτά και σε συνεργασία με τον Χάνσεν, δύο ανεξάρτητοι ειδικοί πρόκειται να εξετάσουν την εικόνα και τα αποτελέσματα της έρευνάς τους θα ανακοινωθούν εν καιρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα