Γόρδιος δεσμός τα Πανεπιστήμια – Ποιος φταίει τελικά κύριοι;

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί το πρόβλημα των ΑΕΙ, με καμία από τις δύο πλευρές – των διοικητικών υπαλλήλων και του υπουργείου- να μην κάνει πίσω.

Οι μεν διοικητικοί υπάλληλοι απεργούν διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις καθώς θα μείνουν εκατοντάδες από αυτούς άνεργοι και το υπουργείο από την πλευρά του δεν υποχωρεί απέναντι στο ενδεχόμενο πως ίσως όχι μόνο να χαθεί το εξάμηνο, που αυτο πείτε οτι έγινε κιόλας, αλλά ακόμα και το σενάριο να χαθεί ολόκληρη η χρονιά να είναι πιθανό.

Οι πρυτάνεις με μπροστάρη τον κ. Πελέγρίνη διατυμπανίζουν

σε κάθε τους δήλωση πως θέλουν να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, χωρίς όμως και οι ίδιοι να κάνουν καμία προσπάθεια να κατευναστούν τα πνεύματα ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ο κ. Πελεγρίνης ρίχνοντας λάδι στη φωτιά επιρρίπτει την ευθύνη για το κλείσιμο των πανεπιστημίων στον υπουργό Παιδείας,Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ενώ τον κάλεσε παράλληλα να «αφήσει τις εμμονές του». Βέβαια, ο κ.Πελεγρίνης στέκεται στο πλευρό των φοιτητών και των οικογενειών τους, παίζοντας πειστικά τον ρόλο του καλού πλην τίμιου πρύτανη που το μόνο που τον νοιάζει είναι το καλό των φοιτητών του, με αποκορύφωμα την όσκαρική φράση «στο Πανεπιστήμιο δεν υπάρχουν νικητές και νικημένοι, η Παιδεία ανήκει στο Έθνος» αφού βέβαια ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία. Αν κύριε Πρύτανη θέλετε να σταματήσει η ταλαιπωρία φοιτητών και των οικογενειών τους κάντε κάτι πολύ απλό… ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!

Το αυτοδιοίκητο των Παενπιστημίων «απαγορεύει» στο Υπουργείο να επιτάξει τους διοικητικούς υπαλλήλους, κίνηση που κάθε άλλο παρά η λύση του προβλήματος θα ήταν όπως τόνίζουν από το υπουργείο.

Σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και να ξεκινήσει το εξάμηνο πριν ναυαγήσει όλη η Ακαδημαιακή χρονιά ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με όλους τους πρυτάνεις.

Μετά από τη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης δήλωσε: «Το ΕΚΠΑ διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του. Το μείζον είναι να λειτουργήσει. Κλήθηκα και συζητήσαμε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα».

Κατόπιν, ο κ. Πελεγρίνης δήλωσε: «Εγγράφως έθεσα σειρά ερωτημάτων και περιμένω απάντηση. Να μην χάσει κανείς τη δουλειά του. Να μη διωχθούν οι 172 που δεν απογράφηκαν. Να διορθωθούν τα λάθη στις λίστες για τη διαθεσιμότητα. Αναμένω απάντηση. Θα θέσω όσα συζητήσαμε στα αρμόδια όργανα. Βούληση του υπουργού και δική μου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Ποτέ δεν ήταν κακό το κλίμα ανάμεσα σε μένα και τον κ. υπουργό».

Αργά το βράδυ του Σαββάτου, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι “σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης”. Ο κ. Αρβανιτόπουλος προωθεί νομοθετική ρύθμιση για να μπουν άμεσα σε διαθεσιμότητα οι διοικητικοί υπάλληλοι που δεν απογράφηκαν και έχουν τεθεί σε αργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους ισάριθμοι συνάδελφοί τους.

Η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει τα εξής:

«Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων – με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Τέλος, το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια”.

Οι συναντήσεις με πρυτάνεις

“Το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του”, δήλωσε ο πρύτανης του ΕΠΚΑ Θεοδόσης Πελεγρίνης μετά την δεύτερη συνάντησή του με τον υπουργό Παιδείας μέσα σε μία μέρα, το απόγευμα του Σαββάτου. “Το μείζον είναι να λειτουργήσει. Κλήθηκα και συζητήσαμε για τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διαθεσιμότητα. Εγγράφως έθεσα σειρά ερωτημάτων και περιμένω απάντηση. Να μη χάσει κανείς τη δουλειά του. Να μη διωχθούν οι 172 που δεν απογράφηκαν. Να διορθωθούν τα λάθη στις λίστες για τη διαθεσιμότητα. Αναμένω απάντηση. Θα θέσω όσα συζητήσαμε στα αρμόδια όργανα. Βούληση του υπουργού και δική μου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο. Ποτέ δεν ήταν κακό το κλίμα ανάμεσα σε μένα και τον κ. Υπουργό».

Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Μεσσήνη. Μετά το πέρας της συνάντησης δεν έγιναν δηλώσεις. Ο Κ. Αρβανιτόπουλος ολοκληρώνει αύριο τον κύκλο των επαφών του με τους πρυτάνεις με τη συνάντηση που θα έχει στη μία το μεσημέρι με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλο.

Ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε επίσης συνάντηση διάρκειας περίπου μίας ώρας με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλο Αλμπάνη, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις.

Για η Δευτέρα στη 1 το μεσημέρι είναι προγραμματισμένο το ραντεβού με τον πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μυλόπουλο. Τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει και η συνάντηση του κ. Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Σίμο Σιμόπουλο.

The post Γόρδιος δεσμός τα Πανεπιστήμια – Ποιος φταίει τελικά κύριοι; appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα