Γυναίκες και οικονομία στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ

Η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών τόσο σε επίπεδο ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και σε επίπεδο συμμετοχής στην αγορά εργασίας και στα κέντρα λήψης αποφάσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης της κοινής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από την ειδική μόνιμη Επιτροπή ‘Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής.

Η διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (E.I.G.E.), Virginija Langbakk, οποία ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, σχετικά με τις

δράσεις και τους στόχους του Ινστιτούτου ενώ η Κατερίνα Παπακώστα, ως πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας , επεσήμανε ότι οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτελούν παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, επιφέροντας κόστος και απώλειες στην κοινωνία και την οικονομία.

Η κ. Παπακώστα αναφερόμενη στους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε., αλλά και η χώρα μας για την ισότητα των φύλων σημείωσε, μεταξύ άλλων, την ισότιμη οικονομική ανεξαρτησία και τη συμμετοχή των δύο φύλων στην αγορά εργασίας, αλλά και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, όπως π.χ. στις ευρωεκλογές, στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων, σε επιτροπές και σε ομάδες εμπειρογνωμόνων της Ε.Ε.

Στην Επιτροπή παρευρέθηκαν και τοποθετήθηκαν επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γιάννης Τραγάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, η Συνήγορος του Πολίτη, Καλλιόπη Σπανού, καθώς και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο κ. Τραγάκης, κατά την εισήγησή του επεσήμανε ότι η ανισότητα είναι ένα πολυδιάστατο φαινόμενο, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων πολιτικής και συντονισμένες προσπάθειες. Ανέφερε, ότι το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο, έχει αναλάβει ένα πολύ σημαντικό έργο: Τη συλλογή και ανάλυση συγκρίσιμων δεδομένων, το συντονισμό και τη διάδοση των στοιχείων των ερευνών του στα κράτη μέλη. Επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, σαν προεδρεύουσα χώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα συνεχίσει το φόρουμ γυναικών, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε κατά τη λιθουανική προεδρία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί, κατά τη Διάσκεψη των Προέδρων των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων (COSAC), τον Ιούνιο, στην Αθήνα.

Ο κ. Γρηγοράκος, κατά την τοποθέτησή του, τόνισε ότι η συμβολή της γυναίκας στην οικονομική και κατά συνέπεια, στη γενικότερη ανάπτυξη μιας κοινωνίας είναι αναμφισβήτητη. Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της ελληνικής σημείωσε ότι η βία κατά των γυναικών ανήκει στην ατζέντα των προτεραιοτήτων, ενώ προανήγγειλε το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο στις Βρυξέλλες, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.

Η κα Langbakk παίρνοντας τον λόγο, επεσήμανε ότι στόχος του Ινστιτούτου, από το 2010 που ξεκίνησε να λειτουργεί, είναι να αναδειχθεί ως ένα ικανό ευρωπαϊκό κέντρο για την ισότητα των φύλων, προσφέροντας εμπειρογνωμοσύνη για την ισότητα των φύλων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει ένα Κέντρο Πόρων και Τεκμηρίωσης, το οποίο είναι ψηφιακό και εμπλουτίζεται συνεχώς και όπου μπορεί, ένα κράτος-μέλος να αντλήσει εύκολα και άμεσα πληροφορίες για θέματα ισότητας.

Η κα Langbakk πρόσθεσε ότι το Ινστιτούτο θα στηρίξει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στα ζητήματα της ισότητας, μεταξύ των οποίων είναι η βία κατά των γυναικών, τονίζοντας ότι θα εργαστεί σκληρά, ώστε να έχει δεδομένα για τη σεξουαλική βία, για τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων των γυναικών, αλλά και για το κόστος της βίας – δηλαδή τη μη έγκαιρη πρόληψή της. Επίσης, έκανε αναφορά στην τρέχουσα έρευνα του Ινστιτούτου, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, με θέμα: «Γυναίκες και Οικονομία», τα στοιχεία της οποίας θα έχουμε σύντομα. Η κα Langbakk δεν παρέλειψε να εξάρει τις δράσεις της Κατερίνας Παπακώστα, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του Δείκτη στην Ελλάδα.

Τέλος, μιλώντας η Συνήγορος του Πολίτη,Καλλιόπη Σπανού, αναφέρθηκε στην ισότητα των φύλων στην απασχόληση, σημειώνοντας ότι οι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να καταγγείλουν περιπτώσεις που έρχονται σε μειονεκτική θέση, λόγω φύλου, στην εργασία τους. Επεσήμανε ότι, εξαιτίας της κρίσης, οι γυναίκες υπόκεινται σε απολύσεις λόγω μητρότητας, σε εκ περιτροπής απασχόληση και σε εκμετάλλευση, την οποία δύσκολα καταγγέλλουν και ζήτησε να επιληφθούν οι αρμόδιοι, ώστε να αρθούν τυχόν νομικά εμπόδια στις καταγγελίες, όπως η διαδικασία της έγκλησης.

Πηγή Φωτογραφίας: Fosphotos.com / Κώστας Μπαλτάς Pool ICON

The post Γυναίκες και οικονομία στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα