Η Αθήνα και το Κίεβο

Ευτυχώς η Πλατεία Συντάγματος δεν έγινε ποτέ Πλατεία Ταχρίρ. Ευτυχώς η Αθήνα δεν ακολούθησε ποτέ τα βήματα του Μπουένος Άιρες. Ευτυχώς οι Έλληνες παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας, την αγωνία των Ουκρανών πολιτών που μάχονται -κυριολεκτικά σώμα με σώμα- στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, για να κρατήσουν ζωντανό το όραμα της Ευρώπης, στη χώρα του πρώην Σοβιετικού Μπλοκ.

Είναι τραγικό για την Ελλάδα

ότι υπάρχουν σήμερα πολιτικές δυνάμεις που «υπόσχονται» ανατροπή του Ευρωπαϊκού της κεκτημένου και ανοίγουν το δρόμο για αλλαγές περιχαρακωμένες στα ασφυκτικά πλαίσια ενός εθνικού νομίσματος ή «μια εθνικής ανεξάρτητης οικονομικής πολιτικής» που θα γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις γεωπολιτικές ισορροπίες και τους διεθνείς συσχετισμούς δυνάμεων.

Η Ελλάδα –ακόμη και σήμερα, μετά την καταστροφική καταιγίδα των τελευταίων 6 ετών- ανήκει στις 30 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση της κατάταξης του ΟΗΕ (ανάμεσα σε 185 χώρες) με βάση τον δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Development Index) που συνυπολογίζει το προσδόκιμο της ζωής, τον αλφαβητισμό, το μορφωτικό επίπεδο, το επίπεδο και την ποιότητα ζωής.

Η Ελλάδα απολαμβάνει σήμερα τα οφέλη ενός σταθερού και ισχυρού νομίσματος και την ασφάλεια μιας μεγάλης οικογένειας, προοδευτικής και αναπτυγμένης όπως είναι η Ευρωπαϊκή.

Κάθε οικογένεια αντιμετωπίζει προβλήματα. Η Ενωμένη Ευρώπη, συγκλονισμένη ακόμη από την πρωτοφανή χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, προσπαθεί να ξαναβρεί τον βηματισμό της, την αλληλεγγύη και τον συντονισμό των πολιτικών. Παραμένει όμως ενωμένη, ισχυρή και αξιόπιστη.

Η Ελλάδα απολαμβάνει –ακόμη και σήμερα, μετά την καταστροφική καταιγίδα των τελευταίων 6 ετών- προνόμια που είναι δυσανάλογα του μεγέθους και της πραγματικής οικονομικής της ανάπτυξης, ακριβώς επειδή είναι μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σύμφωνα με την έρευνα ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ, οι Έλληνες –μάλλον δικαιολογημένα- εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι από όλους τους Ευρωπαίους πολίτες αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης και θεωρούν ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς τη λάθος κατεύθυνση.

Ωστόσο, παρά την παρατεταμένη αρνητική συγκυρία, το 62% της ελληνικής κοινής γνώμης τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ μίας Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης. Περισσότεροι από 6 στους 10 Έλληνες πιστεύουν στο ευρώ.

Το ερώτημα είναι: Το υπόλοιπο 38% τι ακριβώς πρεσβεύει;

Επιθυμεί να ακολουθήσει η Πλατεία Συντάγματος το παράδειγμα της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου;

The post Η Αθήνα και το Κίεβο appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα