Η εκδίκηση της κασέτας!

Κάποτε τις χρησιμοποιούσαμε όλοι για τη μουσική μας, ενώ η εγγραφή μίας «συλλογής/ playlist» (που πολλές φορές ήταν ειδικά σχεδιασμένη για να ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις και απαιτήσεις…) αποτελούσε μία ιδιότυπη μορφή «τέχνης».

Μετά όμως, ήρθαν τα CD, και στη συνέχεια τα flash drives, και οι κασέτες εξαφανίστηκαν. Παρόλα αυτά , ενδεχομένως να πάρουν την «εκδίκησή» τους, επιστρέφοντας δυναμικά και παραγκωνίζοντας τα αποθηκευτικά μέσα που τις «εκθρόνισαν». Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ερευνητές της Fuji

Film στην Ιαπωνία και της ΙΒΜ στη Ζυρίχη ανέπτυξαν πρωτότυπα τα οποία μπορούν να «σβήσουν» από το χάρτη των αποθηκευτικών μέσων CD, DVD και σκληρούς δίσκους: οι συγκεκριμένες κασέτες έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης 35 terabyte δεδομένων, τα οποία «φορτώνονται» σε μαγνητική ταινία καλυμμένη με σωματίδια φερρίτη βαρίου. Και όλα αυτά σε διαστάσεις 10x10x2 εκατοστών.

Οι κασέτες αυτές βέβαια απέχουν ακόμα από τα χέρια των καταναλωτών: η εν λόγω τεχνολογία θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» στο μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το SKA (Square Kilometre Array), που συγκεντρώνει δεδομένα από χιλιάδες κεραίες.

Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, αρκεί να ειπωθεί πως όταν το SKA τεθεί σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας (κάπου κοντά στο 2024), o όγκος των δεδομένων που θα «παράγει» ημερησίως εκτιμάται πως θα ανέρχεται στο 1 petabyte (1.000 terabytes, δηλαδή 1.000.000 gigabytes) την ημέρα.

Η ομάδα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των αποθηκευτικών μέσων για το SKA περιέχει και έναν Έλληνα: ο δρ. Ευάγγελος Ελευθερίου, ο οποίος έχει κατονομαστεί «IBM Fellow» (η μεγαλύτερη τιμή της εταιρείας) είναι επικεφαλής του τμήματος αποθηκευτικών τεχνολογιών (Storage technologies) στο Zurich Research Laboratory και αποτελεί πρωτοπόρο στις έρευνες πάνω σε τεχνολογίες αποθήκευσης και επικοινωνίας. Αποφοίτησε από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του πανεπιστημίου της Πάτρας το 1979 και συνέχισε αποκτώντας M.Eng και Ph.D από το πανεπιστήμιο Carleton, στον Καναδά. Εργάζεται για το τμήμα έρευνας της IBM από το 1986. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, όταν το ραδιοτηλεσκόπιο αρχίσει να λειτουργεί, τα δεδομένα του θα αποθηκεύονται σε κασέτες με χωρητικότητα 100 terabytes- δηλαδή πάνω από διπλάσια αυτής των πρωτοτύπων.

Στα πλεονεκτήματα των κασετών ως αποθηκευτικών μέσων συμπεριλαμβάνεται η μικρή κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με αυτή των «συμβατικών» data centres (οι σκληροί δίσκοι πρέπει να παραμένουν πάντα εν ενεργεία, ενώ οι κασέτες απαιτούν ενέργεια μόνο όταν κάποιος πρέπει να τις χρησιμοποιήσει). Αν και οι δίσκοι παραμένουν πιο «γρήγοροι» – καθώς, οι κασέτες, θα πρέπει να μεταφερθούν «φυσικά» (μέσω κάποιου ρομποτικού μηχανισμού) στο όποιο «κασετόφωνο» και να «γυριστούν» στο κατάλληλο σημείο- αναπτύσσεται ένα σύστημα (Linear Tape File System) το οποίο αναμένεται να μικρύνει τους απαιτούμενους χρόνους, αυξάνοντας την ταχύτητα σε επίπεδα αντίστοιχα των disc drives.

Πηγή : http://www.naftemporiki.gr/

Keywords
Τυχαία Θέματα