«Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο»

Συνέντευξη στον Βαγγέλη Γιακουμή

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι trendy, αλλά έχει brand name» υπογραμμίζει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Συλβάνα Ράπτη. Η εκ των βασικών συνεργατών του κ. Βαγγέλη Βενιζέλου, με αφορμή την έναρξη της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, περιγράφει τι ισχύει στην Ευρώπη για την Ελλάδα

και πώς την αξιολογούν, πώς εξετάζουν οι ξένοι τον ΣΥΡΙΖΑ στην προοπτική να κυβερνήσει τη χώρα. Σε ό,τι αφορά το κόμμα της, εκτιμά ότι χρειάζονται αλλαγές τις οποίες θα πραγματοποιήσει ο πρόεδρος του κόμματος σε συνάρτηση με την Κεντροαριστερά και τις λοιπές κινήσεις ή πρωτοβουλίες που εκδηλώνονται στον χώρο αυτή την περίοδο.

Κυρία Ράπτη, η ελληνική προεδρία δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα μέσα στην οικονομική κρίση;

Οταν επιχειρείται να δημιουργηθεί η εικόνα ότι η χώρα δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, τότε η ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα είναι πραγματικά η ευκαιρία μας. Αποδεχόμενοι και όχι αποποιούμενοι -όπως κάποιοι θα ήθελαν- την ανάληψη της προεδρίας αποδεικνύουμε ότι είμαστε απολύτως συνεπείς με τις θεσμικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι ευρωπαϊκής, αλλά και εγχώριας προοπτικής και ωφέλειας: η ανάπτυξη που φέρνει θέσεις απασχόλησης, η Τραπεζική Ενωση που διασφαλίζει τις καταθέσεις και ανοίγει την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και η διαχείριση της μετανάστευσης, η θαλάσσια πολιτική που αγγίζει από την αλιεία και την ενέργεια μέχρι την ανάπτυξη και τον τουρισμό. Επηρεάζουν τις ζωές όλων των Ευρωπαίων πολιτών και κυρίως εκείνων των οποίων οι χώρες πλήττονται από την κρίση, όπως είναι η δική μας.

Ως ευρωβουλευτής που συνομιλείτε με συναδέλφους σας άλλων χωρών, ποια είναι η εικόνα που έχουν για την Ελλάδα;

Ολοι οι ευρωβουλευτές έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η Ελλάδα ήταν η «χώρα πειραματόζωο» που πάνω της δοκιμάστηκαν οι θεραπείες για τη χρηματοπιστωτική και νομισματική ευρωπαϊκή νόσο. Εχει γίνει απολύτως αντιληπτό ότι, όπως και οι άλλες χώρες που είναι σε πρόγραμμα, έχει καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προόδου σε σχέση με τους οικονομικούς δείκτες με σοβαρότατες κοινωνικές συνέπειες. Το στερεότυπο του «τεμπέλη-ακαμάτη Ελληνα» έχει ξεθωριάσει εντελώς. Αναγνωρίζουν πλήρως τις θυσίες των Ελλήνων. Ωστόσο, ανάλογα με τη χώρα προέλευσης και την ιδεολογική τους τοποθέτηση διατυπώνουν σε διαφορετικό βαθμό τόσο τη συμπαράστασή τους, όσο και τα ερωτήματά τους για τις διαθρωτικές αλλαγές που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια, ανεξαρτήτως μνημονίου.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι που μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενόψει ευρωεκλογών;

Αν εννοείτε κινδύνους σχετιζόμενους με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο μόνος κίνδυνος θα μπορούσε να ήταν ο χρόνος, καθώς πρακτικά το εξάμηνο της προεδρίας συμπτύσσεται σε τετράμηνο. Ομως, και πάλι… Ιστορικά, οι Ελληνες υπό πίεση τα καταφέρνουν μια χαρά. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι τέτοιο θα επαναληφθεί…

Αν εννοείτε «κινδύνους» τέτοιους που να οδηγήσουν και σε εθνικές εκλογές, εκτιμώ ότι θα υπάρξει η σύνεση, η αντοχή, η ωριμότητα και ο πολιτικός αλτρουισμός από όλους, ώστε να μην πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων οι δραματικές θυσίες των συμπολιτών μας στο παρά πέντε της εξόδου από το μνημόνιο.

Η αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση επηρεάζει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό;

Το θέμα δεν είναι η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έτσι κι αλλιώς υπάρχει σε κάθε χώρα. Το θέμα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, κυρίως, η διγλωσσία της και η αλά καρτ αποδοχή του ευρωπαϊκού πλαισίου. Πολύ πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μια είναι υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής και από την άλλη αρνείται να παραστεί στην τελετή ανάληψης της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αραγε, αν εκλεγεί πρόεδρος της Κομισιόν, δεν θα πηγαίνει στις αντίστοιχες θεσμικού τύπου εκδηλώσεις ή μήπως θα τις καταργήσει; Το κυριότερο, όμως, που σχολιάζεται είναι η απουσία ρεαλιστικών και εφαρμοστέων προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος της χώρας.

Πώς βλέπουν στην Ευρώπη τον ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανή εκδοχή να κυβερνήσει;

Στις διάφορες συζητήσεις μεταξύ ευρωβουλευτών για το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί συνήθως ένα ερώτημα: Θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή θα την αποσύρει; Ξέρετε οι άνθρωποι διαβάζουν τους αριθμούς, τα προγράμματα, τις στατιστικές και ξέρουν και τις αντοχές των δικών τους χωρών και κοινοβουλίων. Το προτεινόμενο από τον ΣΥΡΙΖΑ γενναίο κούρεμα προβληματίζει. Διαβάζουν, επίσης, οι ξένοι και τις δημοσκοπήσεις και βλέπουν ότι παρά το σφυροκόπημα του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, δεν εκτινάσσεται δημοσκοπικά. Κι αυτό, επίσης, είναι ένα σημείο συζήτησης.

Στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει διάχυτη ανάγκη να γίνουν αλλαγές. Θα μπορούσε να υπάρξει συνένωση του ΠΑΣΟΚ με τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς, ακόμη και με άλλη ονομασία;

Οι αλλαγές είναι βασικό συστατικό στοιχείο του ΠΑΣΟΚ. Και αλίμονο αν δεν ήταν. Κάθε γνήσιο δημοκρατικό κόμμα οφείλει να έχει αφτιά και μάτια ανοιχτά στις ανάγκες κάθε εποχής ώστε να υπηρετεί τους πολίτες. Το ΠΑΣΟΚ έχει πλήρη συναίσθηση του ιστορικού του ρόλου και της ανάγκης για μια σύγχρονη, ισχυρή, καινοτόμο Κεντροαριστερά. Κατά συνέπεια, η ύπαρξη και η λειτουργία κινήσεων, ομίλων, δεξαμενών σκέψεων, ινστιτούτων προβληματισμού και συγγενών κομμάτων στον χώρο δεν αφήνει αδιάφορο το ΠΑΣΟΚ. Κάθε άλλο, μάλιστα. Τρανή απόδειξη αποτελούν οι επανειλημμένες προσκλήσεις που έχει απευθύνει ο πρόεδρος Βενιζέλος και οι ανοικτές τοποθετήσεις του στο ζήτημα των συνεργασιών.

Ωστόσο, η συμπόρευση -όχι η συνένωση- κομμάτων, κινήσεων και πρόσωπων στο πλαίσιο μιας κοινής πλατφόρμας δεν απαιτεί και δεν νοείται να απαιτεί αλλαγή τίτλου και ονοματεπωνύμου. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί τώρα να μην είναι trendy, αλλά είναι διαχρονικό brand name.

Η συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης ή θα μπορούσε να συνεχιστεί και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις εκλογές της Τ.Α. με κοινούς υποψηφίους;

Ναι, η συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έχει ημερομηνία λήξης, όπως έχει κάθε κυβέρνηση συνεργασίας και σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Γερμανία, Ιρλανδία κ.λπ.). Η συνεργασία αυτή -ξένη για την ελληνική πολιτική κουλτούρα- προέκυψε και συνεχίζεται για να λειτουργεί η χώρα. Είναι τόσο απλό και ίσως γι’ αυτό τόσο εύκολο να λοιδορείται εκ του ασφαλούς. Οσον αφορά τις εκλογές στους δήμους και στις περιφέρειες, δεν τίθεται πλέον θέμα «κεντρικών οδηγιών», καθώς οι τοπικές κοινωνίες διαμορφώνουν συναινέσεις ζώντας και βλέποντας κάθε μέρα πρόσωπα, συμπεριφορές και αποτελέσματα στις γειτονιές τους.

ΑΠΟ ΤΟ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

The post «Η Ελλάδα ήταν το πειραματόζωο» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα