Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ
Το 1892 έγινε η πρώτη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Ελλάδα, από τον Σοσιαλιστικό Σύλλογο του Καλλέργη. Το 1893, 2000 διαδήλωσαν ζητώντας οχτάωρο, Κυριακή αργία και κρατική ασφάλιση στα θύματα εργατικών ατυχημάτων. Το 1894, γίνεται μια μεγάλη συγκέντρωση με τα ίδια αιτήματα που λήγει με 10 συλλήψεις και τον Αύγουστο ακολουθεί σύλληψη του σοσιαλιστή Σταύρου
Το 1936 έχουμε τους καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης. Τα γεγονότα ξεκίνησαν γύρω στο Φεβρουάριο, με κατάληψη ενός εργοστασίου ύστερα από την απόρριψη των αιτημάτων των εργατών και συνεχίστηκε με συμπαράσταση καπνεργατών από άλλα εργοστάσια. Εναντίον τους χρησιμοποιήθηκε τόσο η αστυνομία όσο και ο στρατός. Δεν υπήρχε κεντρική συγκέντρωση, αλλά μικρές συγκεντρώσεις με ομιλητές σε διάφορα μέρη της πόλης. Σε μια συγκέντρωση στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, χωροφύλακες πυροβόλησαν και σκότωσαν 7-8 εργάτες. Σ' αυτό το σημείο έχει στηθεί το μνημείο του καπνεργάτη. Με πυροβολισμούς προσπάθησαν να διαλύσουν και τις άλλες συγκεντρώσεις και συνολικά είχαμε τουλάχιστον 12 νεκρούς και 300 τραυματίες. Οι δολοφονίες των εργατών ήταν η έμπνευση τουΡίτσου για τον "Επιτάφιο".
Το 1944 ο κατοχικός στρατός των Γερμανών, εκτέλεσε 200 Έλληνες αγωνιστές στο σκοπευτήριο της Καισαριανής. Ο Νίκος Μαριακάκης, ένας απ' τους 200, έγραψε στο σημείωμα που άφησε: "Καλύτερα να πεθαίνει κανείς στον αγώνα για τη λευτεριά, παρά να ζει σκλάβος".
Το Μάη του 1963, δολοφονήθηκε ο βουλευτής της ΕΔΑ Γρηγόρης Λαμπράκης. Δεν ήταν Πρωτομαγιά, αλλά 22 Μαΐου. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης μιλούσε σε συγκέντρωση των "Φίλων της Ειρήνης" για την παγκόσμια ύφεση όταν δέχτηκε επίθεση από άγνωστους με ρόπαλα. Έξω απ' την αίθουσα ο Λαμπράκης χτυπήθηκε από τρίκυκλο και τελικά εξέπνευσε στις 27 Μαΐου. Ο Λαμπράκης είχε συμμετοχή σε ειρηνιστικές πορείες τον Απρίλιο του 1963 στην Αθήνα, κι ήταν απ' τα κεντρικά πρόσωπα στην εκδήλωση για την Πρωτομαγιά στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
Το 1976, πάλι πρώτη Μαΐου, είχαμε το θάνατο του Αλέκου Παναγούλη σε τροχαίο. Ο Αλέκος Παναγούλης έχει μείνει στην ιστορία σαν σύμβολο της αντίστασης κατά της χούντας για την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, με τοποθέτηση εκρηκτικού μηχανισμού , τον Αύγουστο του 1968. Είχε συλληφθεί άμεσα και είχε τελειώσει την απολογία του με τη φράση "Δεν υπάρχει, κύριοι στρατοδίκαι, ωραιότερο κύκνειο άσμα για κάθε αγωνιστή, από τον επιθανάτιο ρόγχο μπροστά στα πολυβόλα του εκτελεστικού αποσπάσματος της τυραννίας". Η παγκόσμια κατακραυγή της δίκης απέτρεψε την εκτέλεση του Παναγούλη. Στη φυλακή βασανίστηκε μέχρι την απελευθέρωσή του. Η αμνηστία που έδωσε ο Παπαδόπουλος τον Αύγουστο του 1973κάλυπτε και τον Αλέκο Παναγούλη. Η συγκυρία του θανάτου του Παναγούλη σε τροχαίο χαρακτηρίζεται από πολλούς ιδιαίτερα ύποπτη, επειδή μόλις λίγο καιρό πριν το θάνατό του, είχε φέρει στη δημοσιότητα στοιχεία από τα μυστικά αρχεία της ΕΣΑ.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Δείτε τις μυστικές δημοσκοπήσεις.. Τα ποσοστά όλων των κομμάτων
- ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ
- Εκλογές 2012: έκραξαν τον Σαμαρά [video]
- Άλλαξε γνώμη η ΕΡΤ για τη μετάδοση της Eurovision
- Μήνυμα αναγνώστη για την μέτρηση της πολιτικής νοημοσύνης
- Γεμισε το caravel ο βερελης
- VIDEO: Με παλμό η ομιλία Σαμαρά στην Πάτρα
- “ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΚΙΝΙΑ! ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΤΑ Μ ΠΛΟΚΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ! ΤΑ 6 ΨΕΥΔΗ ΤΟΥΣ! “
- Συλλαλητήριο για την Πρωτομαγιά οργανώνουν ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ
- Πρωτομαγιά 2012
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παρασκηνιο
- Τελευταία Νέα Παρασκηνιο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Οι ετεροδημότες της Αρτας...
- Εξαφάνισαν ολόκληρη γέφυρα...
- Στον εισαγγελεα σημερα ο μακης ψωμιαδης
- Μιανμαρ: συναντηση του γ.γ. του οηε με τη σου κι
- Πεθανε ο συνιδρυτης του κινηματος των σαντινιστας, τομας μποργκε
- Άλλες 11 ιεροδουλες βρεθηκαν θετικες στον ιο hiv - οδηγιες απο το κεελπνο
- Ο μπαϊρακταρης και ο ντιμης...
- "Νόμιμες οι επιθέσεις με UAV" δηλώνουν οι ΗΠΑ
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στις εθνικές οδούς για την Πρωτομαγιά
- Από σήμερα το θερινό νυχτερινό τιμολόγιο της ΔΕΗ