Η φτωχή Ελλάδα πρώτη σε ακίνητα, κινητά και τέλη κυκλοφορίας

Του Γιάννη Ντάσκα

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο “μαύρο” χρήμα κυκλοφορεί στα ερασιτεχνικά γήπεδα ποδοσφαίρου, αλλά και άλλων αθλημάτων» μας έλεγε σήμερα ένας από τους παράγοντες του χώρου και μας μιλούσε για μια στρατιά ανθρώπων που κινούνται στον χώρο και λυμαίνονται δημοτικούς χώρους που κανονικά έπρεπε να είναι στα χέρια των δημοτών.

Με το «μαύρο» χρήμα εξηγούνται τα δυσανάλογα οικονομικά μεγέθη στην Ελλάδα. Οι φορολογικές δηλώσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την κατοχή τόσων ακινήτων

από μερικά πρόσωπα η εταιρείες και βέβαια δεν μπορούν να δικαιολογήσουν και την αγορά τόσων ακινήτων, ώστε η Ελλάδα να είναι ΠΡΩΤΗ στην Ευρώπη σε ιδιόκτητα ακίνητα και πρώτης και δεύτερης και …όγδοης κατοικίας…

Οι ξένοι δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς ένας απλός υπάλληλος νοσοκομείου έχει διαμέρισμα ακριβό σε καλό προάστιο, αλλά και εξοχικό σε κάποια ωραία παραλία, καθώς στη Γερμανία ή τη Βρετανία και υπουργοί δεν έχουν αυτή τη ζωή.

Δυσκολεύεται να κατανοήσει πώς μετά τον αγώνα της εθνικής ομάδας με τη Ρουμανία όπου περνούσε περασμένα μεσάνυχτα από την Πειραιώς έβρισκε το αδιαχώρητο στα ατέλειωτα νυχτερινά κέντρα της περιοχής… Δυσκολεύονται να καταλάβουν γιατί ο λαός δεν αντιδρά ακόμα και στην προκλητική προπαγάνδα ορισμένων μεγαλοδημοσιογράφων που προπαγανδίζουν το «καλύτερα λίγα από πολλούς παρά πολλά από λίγους». Γιατί αυτό συμφέρει όσους έχουν τεράστια ακίνητη περιουσία και πληρώνουν ελάχιστα αντί να πληρώνουν πολλά και με λογική μετά από ένα ορισμένο ύψος ακίνητης περιουσίας αυτή ουσιαστικά θα δημεύεται αν δεν μπορεί να συντηρηθεί.

Οι ξένοι «ειδικοί» δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς κατάφερε η Ελλάδα να έχει τον μεγαλύτερο αριθμό κινητών ανά κάτοικο σε όλο το δυτικό κόσμο.Περίπου δυο κινητά ανά φυσικό πρόσωπο,όταν η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία έχουν 1,1 κινητά ανά φυσικό πρόσωπο.

Δυσκολεύονται να καταλάβουν πώς καταφέρνουμε να συντηρούμε τόσα αυτοκίνητα, αν και έχουμε τις πιο φτωχές φορολογικές δηλώσεις στην Ευρώπη και τα πιο υψηλά τέλη κυκλοφορίας.

Ειδικά προσέξτε τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 στην Ελλάδα:

120 ευρώ: Fiat 500 (0,9 TwinAir BlackJack 3DR) 875 cc

135 ευρώ: Fiat Punto Evo (Hatch 5DR 1.3 Multijet DPF SS 75) 1.284 cc

240 ευρώ: Audi A1 (Tronic 1.4 TFSI S Σειρά S) 1.390 cc

265 ευρώ: Ford Fiesta (2011) 1.596 cc

300 ευρώ: Ford Mondeo (2.0 TDCi Titanium X Sport) 1.997 cc

660 ευρώ: Audi A6 (2011) 1.968 cc

Συγκρίνοντας τα τέλη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες:

Για το μικρό Fiat 875 cc, οι Γερμανοί πληρώνουν 17 ευρώ, οι Ούγγροι 30 ευρώ, οι Ρουμάνοι 29 ευρώ, ενώ στη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τα τέλη είναι μηδενικά.

Για το Audi A1, ο φόρος είναι 240 ευρώ στην Ελλάδα, 131 ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, 64 ευρώ στην Ισπανία και στη Λιθουανία είναι μηδέν.

Για το Ford Fiesta, ο φόρος είναι μηδέν στην Τσεχία, 30 ευρώ στην Ουγγαρία και 34 ευρώ στη Ρουμανία.

Για το Audi A6, τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας στη Γαλλία είναι 160 ευρώ, στην Ιταλία 503 ευρώ, σε ευρώ στη Ρουμανία 55 και, τέλος, στη Βρετανία τα τέλη είναι μηδέν…

The post Η φτωχή Ελλάδα πρώτη σε ακίνητα, κινητά και τέλη κυκλοφορίας appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα