Η λίστα με τις 393 ελληνικές παραλίες που βραβεύτηκαν για τα κρυστάλλινα νερά τους

Φέτος βραβεύτηκαν 393 ακτές και εννιά μαρίνες δίνοντας στις ελληνικές θάλασσες τη δεύτερη θέση παγκοσμίως με την Ισπανία να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια για άλλη μια χρονιά με 511 Γαλάζιες Σημαίες για τις ακτές της και 92 μαρίνες.

Η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.103 ακτές και 626 μαρίνες σε 49 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι δήμοι της χώρας με τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες για φέτος είναι της Κέρκυρας και του Αγίου Νικολάου Κρήτης, λοιπόν, με 35 και 23 βραβευμένες ακτές, αντίστοιχα. Ακολουθεί ο δήμος Ρόδου με 20 και ο δήμος

Αριστοτέλη με 14 Γαλάζιες Σημαίες.

Στους νομούς, «πρωταθλητές» είναι οι νομοί Λασιθίου, με 36 βραβευμένες ακτές, Κέρκυρας και Χαλκιδικής, με 35 η καθεμιά, και των Δωδεκανήσων με 25. Ακολουθούν τα Χανιά με 20, το Ρέθυμνο με 18 και οι Κυκλάδες με 16 βραβεύσεις.

Στην Αττική υπάρχουν 13 Γαλάζιες Σημαίες και συγκεκριμένα ο Σχοινιάς/Καράβιο και η Μπρεξίζα στο δήμο Μαραθώνα, το Αυλάκι, το Μαύρο Λιθάρι, η Ανάβυσσος, το Λαγονήσι 1 (Grand Beach), Λαγονήσι 2 (Mediterraneo) και Λαγονήσι 3 (Koxylia). Επίσης η Βάρκιζα, ο Αστέρας Βουλιαγμένης, η Βούλα Α, η Αγία Μαρίνα στην Αίγινα και η Κακιά Λαγκάδα στο δήμο Κυθήρων.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν βραβευτεί 11 παραλίες και συγκεκριμένα οι Σερραϊκή, Ασπροβάλτα, Βρασνά, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Δυτική, Αγία Τριάδα/ΠΙΚΠΑ, Νέοι Επιβάτες, Περαία, Ποταμός και Αγγελοχώρι. Οι 9 μαρίνες που βραβεύτηκαν είναι: Πόρτο Καρράς, Μαρίνα Σάνη στη Χαλκιδική, Olympic Marine και μαρίνα Φλοίσβου στην Αττική, Μαρίνα Ξυλοκάστρου, Λευκάδας, Γουβιών και Αγίου Νικολάου στην Κρήτη και η μαρίνα της Κω.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν ξεκίνησαν οι βραβεύσεις το 1998, η Ελλάδα είχε μόλις επτά ακτές και οκτώ μαρίνες με Γαλάζιες Σημαίες. Πέρυσι, πάντως, είχε μια βραβευμένη παραλία περισσότερη απ’ ότι φέτος ενώ την τελευταία τετραετία οαριθμός των βραβευμένων μαρινών παραμένει σταθερός.

Keywords
Τυχαία Θέματα