Η Ολυμπία Οδός πρέπει να ολοκληρωθεί

«Η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια» δήλωσε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στα εργοτάξια της Ολυμπίας Οδού και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πολυπόθητη ανάκαμψη δεν είναι μακριά και τελικά «η Ελλάδα της ανάκαμψης θα νικήσει».

Η διαπίστωση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί σίγουρα ευχή

κι ελπίδα ολόκληρου του ελληνικού λαού, ανεξάρτητα ιδεολογικής και κομματικής τοποθέτησης.

Και ποιος δεν θέλει άραγε να πετύχει το στόχο της η Ελλάδα; Και ποιος δεν θέλει να μπούμε άμεσα στο δρόμο της Ανάπτυξης και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας;

Και πράγματι η επανεκκίνηση κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων των οποίων τα έργα σχεδόν τρία χρόνια είχαν σταματήσει αποτελούν την πιο ισχυρή βάση – σε πραγματικό και συμβολικό επίπεδο- για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ο κ. Σαμαράς, διαπίστωσε ότι «οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο». Και ότι «αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η Πατρίδα μας γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν είναι μακριά και τελικά η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει» δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

Ωστόσο, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στην Ολυμπία Οδό η απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει (προσωρινά;) το έργο στην Πάτρα αλλάζει τις συνθήκες και τα σχέδια για ανάπτυξη στην Δυτική Πελοπόννησο

Όχι μόνο γιατί στην Ελλάδα ισχύει απόλυτα το «ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», αλλά γιατί η έλλειψη πρόσβασης των μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Πάτρα κλπ) στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου ισοδυναμεί με καταδίκη της περιοχής στη στασιμότητα, γεγονός που θα αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης.

Διαβάζουμε συνεχώς ότι η Ηλεία είναι πότε ο τελευταίος πότε ο προτελευταίος νομός σε επίπεδο ανάπτυξης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Και είναι απόλυτα φυσικό αφού χωρίς υποδομές ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει ΠΟΤΕ στην Ηλεία.

Η ραχοκοκκαλιά της ανάπτυξης είναι οι οδικοί άξονες. Και χωρίς σύγχρονο αυτοκινητόδρομο ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε στη δυτική ακτή της Πελοποννήσου, ούτε βέβαια στη Ζάκυνθο και Κεφαλονιά, η ασφαλής πρόσβαση στις οποίες συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια της πρόσβασης στο λιμάνι της Κυλλήνης.

Εκείνο που δεν έχει γίνει αντιληπτό είναι ότι η υλοποίηση της πρόθεσης να σταματήσει το έργο της Ολυμπίας Οδού στην Πάτρα, η υπερβολική καθυστέρησή του ή ακόμα και η ακύρωσή του, θα ισοδυναμεί με αλλαγή του φυσικού αντικειμένου του έργου, έτσι όπως έχει προκηρυχθεί και δημοπρατηθεί με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και είναι δεδομένο ότι τέτοιου είδους αλλαγές η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δύσκολα θα τις αποδεχθεί.

Εκ των πραγμάτων όμως τίθενται κάποια ερωτήματα σε ό,τι αφορά την Ολυμπία Οδό.

Πώς είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί το brand name της Αρχαίας Ολυμπίας, αν δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αρχαία Ολυμπία;Είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης να αναπτυχθεί το δυτικό τμήμα της Πελοποννήσου και τουριστικά και ως προς τον πρωτογενή τομέα. Πώς θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι χωρίς οδικά δίκτυα και διευκόλυνση της πρόσβασης;Κατανοούμε όλοι ότι η οικονομική συγκυρία είναι πάρα πολύ δύσκολη, αλλά η εμμονή ότι έχουν μειωθεί τα διόδια κατά 45%, ουσιαστικά εκφράζει μια παραδοχή ότι δεν θα βγούμε ποτέ από την κρίση. Από την κρίση όμως θα βγούμε καθώς η τουριστική κίνηση θα αυξηθεί.Πώς θα υπάρξει απόσβεση των έργων που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή με κοινοτικούς πόρους – μέσω του ΕΣΠΑ, όπως λιμάνια ή διάφοροι άλλοι δρόμοι – αν δεν υπάρχουν δίκτυα που εξασφαλίζουν την πρόσβαση σε αυτά;Η μετατόπιση χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα κατασκευής του τμήματος από Πάτρα και κάτω έχει ως αποτέλεσμα να αλλάζει το φυσικό αντικείμενο της σύμβασης, γεγονός που μπορεί να εγείρει θέματα ανταγωνισμού από τους διεκδικητές του έργου κατά τον αρχικό διαγωνισμό.Ως προς το θέμα των απαλλοτριώσεων, προκύπτουν σημαντικά ζητήματα που εντείνουν περαιτέρω την κοινωνική ένταση. Συγκεκριμένα, τι θα συμβεί με τους ιδιοκτήτες γης που δεσμεύθηκε η περιουσία τους τα τελευταία χρόνια για το έργο; Το 80% των ιδιοκτησιών που έχουν απαλλοτριωθεί είναι αγροτικές.Από τη στιγμή που υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης των έργων από την Πάτρα μέχρι το σημείο που δεν υπάρχουν νομικά προβλήματα νοτίως του Πύργου, γιατί δεν ζητούμε αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ώστε να μεταφερθούν χρήματα από λιμνάζοντα έργα του ΕΣΠΑ θα οποία, αν δεν χρησιμοποιηθούν, θα επιστρέψουν στις Βρυξέλλες;

Η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει τρόπους χρηματοδότησης του έργου νοτίως της Πάτρας όχι μόνο γιατί αφορά μια πυρόπληκτη και σεισμόπληκτη περιοχή, αλλά γιατί αφορά μια τουριστικά και αγροτικά αναπτυσσόμενη περιοχή που μπορεί να προσφέρει πολλά στην ελληνική οικονομία.

Ήδη το 30% του έργου μέχρι τον Πύργο έχει κατασκευασθεί. Δυστυχώς ασυνείδητοι πηγαίνουν και παίρνουν υλικά που έχουν εναποτεθεί όπως αμμοχάλικα κ.α. Το έργο για να φθάσει στον Πύργο απαιτούνται ακόμα περίπου 280 εκατ. € Υπάρχουν τρόποι να εξευρεθούν. Αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Και αυτή την βούληση μόνο στο ανώτατο επίπεδο μπορεί να εκφρασθεί. Διαφορετικά η ανάπτυξη που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, δεν θα βρει δρόμο για να φθάσει στην Δυτική Πελοπόννησο.

Γιώργος Κοντογιάννης

Βουλευτής Ηλείας ΝΔ

Keywords
Τυχαία Θέματα