Και μετά τη δόση, τι;

Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΠ. ΠΑΡΓΙΝΟΥ, Οικονομολόγου – Δημοσιογράφου

Ένα ακόμα Eurogroup, σημαντικό κι εν πολλοίς καθοριστικό για την Ελλάδα, πέρασε στην Ιστορία, αφού προηγουμένως έγραψε και τη δικιά του. Παρά τα πολλά κολακευτικά λόγια για την «καλή» και «σώφρονα» Ελλάδα, σαφή απόφαση για την εκταμίευση της πολλά προσδοκόμενης δόσης δεν ελήφθη.
Η αγωνία των κυβερνώντων έχει κυριολεκτικά εκτιναχθεί στα ύψη και εκείνων φυσικά –απαίδευτων ή αφελών– που επηρεάζονται

από την κυβερνώσα προπαγάνδα περί μονόδρομου. Παρά την όποια ασάφεια ή χρονοτριβή –εσκεμμένη ή μη– η δόση θα δοθεί. Το «ΠΟΤΕ» είναι που «παίζει»! Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Η εκταμίευση θα γίνει λίγο πριν από το «μπαμ», μιας πανευρωπαϊκής οικονομικής κατάρρευσης. «Στο παρά πέντε» δόθηκαν και όλες οι προηγούμενες. Εδώ εντοπίζεται και το υπέρτατο διπλωματικό χαρτί που δεν έριξαν στο τραπέζι των Βρυξελλών οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά. Τι έμεινε, όμως, από το αποτυχόν προχθεσινό Eurogroup και πριν από τη δόση, οποτεδήποτε και αν αυτή εκταμιευτεί;
-Μια «γερμανοκρατούμενη» Ευρώπη που αντιπαρατίθεται επί 12άωρον κι αδιαλείπτως με το ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα ή μη του ελληνικού χρέους και με την άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα μονίμως χωρίς δική της πρόταση και ποταπώς εκλιπαρούσα για «δόση επιβίωσης».
-Ένας πρωθυπουργός, πανελληνίως και διεθνώς, δεινά εκτεθειμένος από τις δικές του δημόσιες δηλώσεις για εκταμίευση σε ρητές προθεσμίες και επιπλέον ποσού που οικτρά διαψεύστηκαν. Όπως συνέβη και με την απειλή για «χρεοκοπία στις 16 Νοεμβρίου».
-Μια τριμερής συγκυβέρνηση εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα μιας πολιτικής που αποκόπτεται συνεχώς από την κοινωνική πραγματικότητα και τα προβλήματα των πολιτών.
-Μια κοινωνία βαθέως δυσφορούσα και σε πλήρη απόγνωση από τις συνέπειες μιας άδικης, αδιέξοδης και αναποτελεσματικής πολιτικής που ακρίτως της επιβάλλεται.
-Μια αντιπολίτευση που καλείται να υπερβεί τις όποιες ασάφειές της και να παρουσιάσει σαφή, πειστική και εφικτή εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση.
-Μια επιχειρηματική ελίτ παραπαίουσα σε μια πλήρως ασφυκτιούσα αγορά.
-Μια Ελλάδα από φίλους παρεξηγημένη, από συμμάχους απαξιωμένη, από δανειστές καταπιεσμένη και διεθνώς απομονωμένη.
Και όλα τούτα για μια «δόση» που θα πάει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στην εξόφληση ληξάντων ή ληγόντων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, στην εξόφληση υποχρεώσεων της κεντρικής κυβέρνησης προς νομικά ή φυσικά πρόσωπα και ευρώ ουδέν υπέρ της περιβόητης ανάπτυξης. Ευλόγως, λοιπόν, τίθεται το ερώτημα: Μετά τη δόση, τι;Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα