Και τώρα τρέχουμε…

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Ηταν στραβό το κλίμα…». Για άλλη μια φορά η επίσκεψη της τρόικας εξελίσσεται σε θρίλερ που κυοφορεί νέα μέτρα. Με το που πάτησαν το πόδι τους στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας, ήρθε η πρώτη ανατροπή με το «φιάσκο» της ΔΕΠΑ. Και ακολούθησαν και άλλες: Η ΕΡΤ, η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά έσοδα και το

«άνοιγμα» στον ΕΟΠΥΥ συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό που φέρνει τα πάνω κάτω, με φόντο το δημοσιονομικό κενό του 2013-2014.
Εκεί που η κυβέρνηση περίμενε πως αυτή η αξιολόγηση θα πάει… περίπατο και έθεσε και το αίτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%, ευελπιστώντας να βγει κερδισμένη από τις διαπραγματεύσεις, τελικά θα αναγκαστεί να αποδεχτεί την παράταση των συζητήσεων και να βάλει στο τραπέζι τη λήψη νέων μέτρων για να «μπαλωθούν» οι «τρύπες» που έχουν ανοίξει σε ΕΟΠΥΥ, ασφαλιστικά ταμεία, αποκρατικοποιήσεις και… κρατικά έσοδα.
Το ελληνικό success story, που με τόσο φροντίδα είχε δομηθεί το προηγούμενο διάστημα, «τρίζει». Η αποτυχία του –«κομβικού» για τα αναμενόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις– διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ ήταν μόνον η αρχή.
Οι πιστωτές μας διαπίστωσαν πως ο στόχος για εισπράξεις 2,6 δισ. ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις «δεν βγαίνει». Διαπίστωσαν ακόμη πως η «τρύπα» των 562 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό το πεντάμηνο, αν και προέρχεται αποκλειστικά από υστέρηση σε άμεσους φόρους, βάζει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος φέτος.

Αλλαξαν γνώμη
Επιπλέον, αν και αρχικά αποδέχτηκαν με ικανοποίηση την κίνηση της κυβέρνησης να βάλει «λουκέτο» στην ΕΡΤ ως ένδειξη της αποφασιστικότητάς της στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, αλλά και σε επίπεδο ουσίας, δεδομένου ότι «αβγάτιζε» ο στόχος για 2.000 απομακρύνσεις δημοσίων υπαλλήλων, είδαν τις όποιες αποφάσεις να αποτελούν αιτία πολέμου ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.
Και κάπου εκεί προέκυψε και ο ΕΟΠΠΥ… Στη σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα, η τρόικα ζήτησε να βρεθούν από τώρα λύσεις και τρόποι, με τους οποίους θα καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» εξαιτίας του Οργανισμού που δημιουργείται στον προϋπολογισμό και υπολογίζεται σε περίπου ένα δισ. ευρώ για φέτος και τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013-2014.

Στο Υγείας
Η ελληνική πλευρά ήδη επιχειρεί να βρει ισοδύναμα μέτρα, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Υγείας και, μάλιστα, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή της τρόικας που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο και εξετάζει το ζήτημα.
Στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναδείχθηκε και το θέμα των αναγκών χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων. Στα θετικά σημεία προσμετρείται η βελτιωμένη προσφορά των Αζέρων της Soccar για τον ΔΕΣΦΑ που φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, όταν ο ανεξάρτητος εκτιμητής την αποτίμησε στα 330 εκατ., όπως και η πιθανή αναθεώρηση των στόχων, όσον αφορά στις εισπράξεις από αποκρατικοποιήσεις.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν πιο νωρίς από τον αρχικό σχεδιασμό, όπως για παράδειγμα αυτή του Λιμανιού του Πειραιά και των Σιδηροδρόμων για τους οποίους δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον οι Κινέζοι. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι επικεφαλής της τρόικας να επιστρέψουν εκ νέου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, εκτός εάν αποφασιστεί να υπάρξει διακοπή των συνομιλιών μέχρι να κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα σε συνεργασία με τα χαμηλόβαθμα τεχνικά κλιμάκια που θα παραμείνουν στη χώρα μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα