Καλό το αλάτι αλλά με μέτρο!

Αν και η μείωσή του ακούγεται σχετικά απλή υπόθεση, για κάποιους ανθρώπους ισοδυναμεί με σοβαρό πλήγμα στη γεύση.

Το σώμα μας χρειάζεται αλάτι για να λειτουργήσει, αλλά όταν αυτό το βασικό συστατικό της διατροφής είναι σε μεγάλες ποσότητες, τελικά… τροφοδοτεί την υπέρταση, τον βασικότερο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό. Αν και η μείωσή του ακούγεται σχετικά απλή υπόθεση, για κάποιους ανθρώπους ισοδυναμεί με σοβαρό πλήγμα στη γεύση. Κάποιοι άλλοι απλώς δεν μπορούν να φανταστούν ότι καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλάτι, επειδή δεν ρίχνουν στο φαγητό τους οι ίδιοι. Υπάρχουν

ωστόσο τρόποι με τους οποίους μπορούμε να ελέγξουμε το αλάτι στη διατροφή μας.

1. Μην υπερβαίνετε την προβλεπόμενη ημερήσια δοσολογία. Για τους υγιείς ενηλίκους αυτή είναι τα 2.300 mg, ενώ για τους άνω των 50 ετών περιορίζεται στα 1.550 mg. Μπορεί να σας φαντάζει μεγάλη ποσότητα, αλλά συσσωρεύεται πολύ εύκολα μέσα και από τρόφιμα στα οποία δεν νιώθουμε γευστικά το αλάτι, όπως, για παράδειγμα, το ψωμί.

2. Μάθετε να βρίσκετε το κρυμμένο αλάτι στις ετικέτες των τροφών. Δεδομένου ότι υπάρχει αλάτι σε σχεδόν όλα τα τρόφιμα, καλό είναι να αναζητάτε την ποσότητά του, ειδικά στα επεξεργασμένα τρόφιμα, διαβάζοντας προσεκτικά τις ετικέτες τους. Εκτός από το χλωριούχο νάτριο (αλάτι) αναζητήστε άλλες λέξεις-κλειδιά, όπως η μονονατρική γλουταμάτη (MSG), το νιτρικό νάτριο και το αλγινικό νάτριο, ουσίες που είναι «καμουφλαρισμένο» αλάτι. Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, μια κουταλιά σος σόγιας περιέχει 920 mg νατρίου, ενώ μισή κούπα σάλτσα ντομάτας περιέχει 640 mg.

3. Αγαπήστε τα υπόλοιπα καρυκεύματα. Για να ισοφαριστεί γευστικά η έλλειψη αλατιού στα φαγητά, μπορείτε να «επενδύσετε» σε φρέσκα ή αποξηραμένα βότανα και καρυκεύματα όπως το σκόρδο, ο βασιλικός, το κύμινο, οι πιπεριές, το τζίντζερ και η κανέλα. Αποφύγετε ωστόσο τα έτοιμα μίγματα καρυκευμάτων, τα οποία συνήθως περιέχουν αλάτι.

4. Μάθετε τι είναι πραγματικά αυτό που παραγγέλνετε όταν τρώτε έξω. Προτιμήστε τα εστιατόρια με φαγητό της ώρας και όχι αυτά που έχουν προμαγειρεμένα πιάτα. Καλύτερη ιδέα είναι τα λιγότερο πολύπλοκα πιάτα, στα οποία διακρίνονται ξεκάθαρα οι πρώτες ύλες. Ζητήστε η σαλάτα σας να μην έχει σως και δώστε τη γενική οδηγία «όχι αλάτι» για να είστε σίγουροι ότι σε κάποιο βαθμό θα το σεβαστούν.

5. Χρόνος προσαρμογής. Οι άνθρωποι που έχουν συνηθίσει να το παρακάνουν στο αλάτι θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να συνηθίσουν το φαγητό με λιγότερο αλάτι. Γι’ αυτό μειώστε σταδιακά την ποσότητα και αρχίστε να ψάχνετε τη φυσιολογική γεύση των τροφίμων

Keywords
Τυχαία Θέματα