Καρλ Μπιλντ: Η Ελλάδα κοιτάει μπροστά

Εντυπωσιασμένος «από την πρόοδο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης, από τις δημοσιονομικές επιδόσεις της και τις προσπάθειές της για την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο, παρέπεμψε στην κρίση που πέρασε η χώρα του στη δεκαετία του ΄90, και σημείωσε πως αν και δεν υπάρχουν αναλογίες, εκ πείρας γνωρίζει ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές «είναι επώδυνες».

Ερωτηθείς

σχετικά με παλιότερη πρόβλεψη του Σουηδού υπουργού Οικονομικών πως «η Ελλάδα σε έξι μήνες θα έχει βγει απ’ την Ευρωζώνη», ο κ. Μπιλντ ανέφερε πως «είναι ένα δείγμα ότι και οι υπουργοί κάνουν λάθος».

Πρόσθεσε πως τότε είχε διαφωνήσει με τον συνάδελφό του και τώρα θα έχει την ευχαρίστηση να του πάει απ’ τη χώρα μας ως δώρο «ένα ελληνικό ευρώ».

Από την πλευρά του, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι συζήτησε με τον Σουηδό ομόλογό του τα θέματα της προετοιμασίας της ελληνικής Προεδρίας (α’ εξάμηνο του 2014), της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης, της θετικής πορείας της Ελλάδας και της «εξαιρετικά επώδυνης» απόφασης για την Κύπρο, που όμως «διέσωσε τη χώρα από την καταστροφή της άτακτης χρεοκοπίας».

Απαντώντας σε ερώτηση που αφορούσε τον εθνικισμό στα Βαλκάνια, ο κ. Μπιλντ επισήμανε πως δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση «ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα».

Όπως τόνισε, «ο εθνικισμός καλλιεργεί το μίσος για τον άλλο και δυστυχώς δεν αποτελεί γνώρισμα των Βαλκανίων αλλά απλώνεται σε όλη την Ευρώπη, που έρχεται αντιμέτωπη με τα φαντάσματα του παρελθόντος της».

Ο κ. Αβραμόπουλος από την πλευρά του σημείωσε ότι ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός υπονομεύουν τις προσπάθειες σταθεροποίησης της περιοχής και τόνισε πως, αντίθετα, η πρόοδος στην ευρύτερη περιοχή «αποτελεί πρόκριμα για την εδραίωση της ασφάλειας» και την αντιμετώπιση της «απειλής του αναδυόμενου εθνικισμού».

Αναφορικά με την Κύπρο, όπου μεταβαίνει απόψε, ο κ. Μπιλντ εξέφρασε την άποψη ότι το πακέτο των 10 δισ. ευρώ δεν αρκεί από μόνο του για να λυθούν τα προβλήματα και διαβεβαίωσε πως «η Σουηδία θα είναι υποστηρικτική και αλληλέγγυα στην προσπάθεια » της Μεγαλονήσου.

Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε πως «η Κύπρος δεν πρέπει να αισθάνεται μόνη της, διότι έχει στο πλευρό της την Ελλάδα», τόνισε την αξία της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, παρατήρησε ότι επειδή η κυπριακή οικονομία είναι μικρή κι ευέλικτη μπορεί να αποδώσει σύντομα καλά αποτελέσματα και επισήμανε ότι η συνδρομή προς την Κύπρο πρέπει να λάβει τη μορφή επενδύσεων, τουρισμού και διμερούς συνεργασίας.

Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι “η Ε.Ε. δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως ένα τεράστιο λογιστήριο, αλλά θα πρέπει να ακολουθήσει το όραμα των εμπνευστών της και να διατηρήσει συνεκτική τη βάση που θα της επιτρέψει να προωθήσει την πολιτική της εμβάθυνση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα