ΚΕΕΛΠΝΟ:Γρίπη, αντιγριπικός εμβολιασμός και πως θα προστατευθούμε!
Οι υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας και το σύστημα Υγείας της χώρας μας βρίσκονται σε εγρήγορση για την αναμενόμενη, όπως κάθε χρόνο, φάση αυξημένη δραστηριότητας της εποχικής γρίπης. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέχρι και την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014, 133 άτομα έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 32 θάνατοι, οι περισσότεροι από τους οποίους οφείλονται στον υπότυπο γρίπης Α Η1Ν1. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ,
Η γρίπη είναι μία οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που εμφανίζεται με εποχικές εξάρσεις κάθε χρόνο τους χειμερινούς μήνες, με αποτέλεσμα την αύξηση των επισκέψεων στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και άλλων υπηρεσιών παροχής υγείας, την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, την υπέρμετρη κατανάλωση φαρμάκων, αλλά κυρίως αντιβιοτικών και την αύξηση της θνητότητας σε συγκεκριμένες ομάδες ασθενών, τις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Συχνές είναι και οι επιπτώσεις των επιδημικών εξάρσεων γρίπης κάθε χρόνο στην επαγγελματική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Η γρίπη μεταδίδεται από άτομο σε άτομο, είτε άμεσα μέσω των αναπνευστικών εκκρίσεων που παράγονται με το φτάρνισμα και τον βήχα, είτε έμμεσα μέσω επαφής με επιφάνεια που έχει μολυνθεί από αναπνευστικές εκκρίσεις.
Τα ενήλικα άτομα μεταδίδουν τη γρίπη από μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων μέχρι και πέντε με επτά ημέρες μετά, ενώ τα παιδιά μπορεί να μεταδίδουν για περισσότερες από δέκα ημέρες. Εμφανίζεται αιφνίδια με υψηλό πυρετό, βήχα, καταρροή, φαρυγγαλγία, κεφαλαλγία, μυαλγίες, και συχνά έντονη καταβολή. Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια. Τα συμπτώματα διαρκούν δύο με επτά ημέρες, ο βήχας όμως μπορεί να επιμείνει για περισσότερες ημέρες.
Η γρίπη είναι ιογενής νόσος και, επομένως, δεν απαιτείται χορήγηση αντιβιοτικών. Συνιστάται λήψη άφθονων υγρών, αντιπυρετικών, ξεκούραση και σωστή διατροφή. Σε περίπτωση που ο πυρετός παρατείνεται και η κλινική εικόνα δεν βελτιώνεται, οι ασθενείς πρέπει να συμβουλεύονται τον θεράποντα γιατρό τους.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές, κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Οι επιπλοκές της γρίπης είναι η μικροβιακή πνευμονία, κυρίως από πνευμονιόκοκκο και σταφυλόκοκκο, η αφυδάτωση, οι κρίσεις άσθματος στα άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα, η παρόξυνση της χρόνιας βρογχίτιδας, η επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας και η απορύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Ο κίνδυνος για την εμφάνιση επιπλοκών, εισαγωγών σε νοσοκομεία και θανάτων από γρίπη είναι υψηλότερος σε άτομα άνω των 65 ετών και σε άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Σε περίπτωση παράτασης της νόσου ή εμφάνισης σοβαρών συμπτωμάτων απαιτείται κλινική εκτίμηση από ιατρό. Σημειώνεται ότι η έγκαιρη (εντός 48 ωρών) χορήγηση αντιικών φαρμάκων κατά της γρίπης και μετά από εκτίμηση από ιατρό προστατεύει τις ομάδες υψηλού κινδύνου από την εμφάνιση επιπλοκών και μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων.
Πώς μπορούμε να προστατευθούμε από τη γρίπη;
Κύριο μέτρο πρόληψης είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται σε όλους, αλλά είναι ιδιαίτερης σημασίας να γίνεται κάθε χρόνο σε άτομα (ενήλικες και παιδιά >6 μηνών) που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και σε άτομα που έρχονται σε επαφή με ασθενείς υψηλού κινδύνου, όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι γηροκομείων, μέλη οικογένειας που φροντίζουν ηλικιωμένους και βρέφη.
Οι ομάδες υψηλού κινδύνου περιλαμβάνουν
Ατομα ηλικίας άνω των 60 ετών.Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και το υπόλοιπο προσωπικό των χώρων παροχής υπηρεσιών υγείας.Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν υποκείμενα ή χρόνια νοσήματα, όπως άσθμα ή χρόνιες πνευμονοπάθειες, κάποια καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές, ανοσοκαταστολή,μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσο ή άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, χρόνια νεφροπαθεια και νευρομυικά νοσήματα.Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτου τριμήνου κύησηςΠαιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνιαΑτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και σπουδαστές σχολείων, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων.Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν από την έναρξη της αναμενόμενης έξαρσης των κρουσμάτων της γρίπης, αφού απαιτούνται δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης και κατά προτίμηση τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο κάθε χρόνο.Σημειώνεται ότι παιδιά μέχρι οκτώ ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά, πρέπει να εμβολιάζονται με δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά ενός μηνός μεταξύ αυτών.
Επιπλέον, για την αποφυγή μετάδοσης της γρίπης, συνιστάται η εφαρμογή των γενικών μέτρων υγιεινής, και συγκεκριμένα:
• συχνός αερισμός ή ανανέωση του αέρα σε χώρους όπου συνωστίζονται πολλά άτομα (π.χ. σχολικές αίθουσες)
• αποφυγή στενής επαφής με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (απόσταση τουλάχιστον ένα μέτρο)
• αποφυγή άμεσης επαφής των χεριών μας με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, γεγονός που ευνοεί τη διασπορά του ιού της γρίπης,
• συχνό πλύσιμο των χεριών ή εναλλακτικά χρήση αντισηπτικών,
• σε περίπτωση λοίμωξης αναπνευστικού, ο ασθενής πρέπει να καλύπτει τη μύτη και το στόμα κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσης, τα οποία στη συνέχεια πρέπει να απορρίπτει άμεσα και να πλένει τα χέρια του,
• αποφυγή άσκοπης χρήσης αντιβιοτικών. Η λήψη αντιβιοτικών πρέπει να αποφασίζεται από τον ιατρό.
The post ΚΕΕΛΠΝΟ:Γρίπη, αντιγριπικός εμβολιασμός και πως θα προστατευθούμε! appeared first on Paraskhnio.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για το Νόμπελ Λογοτεχνίας
- Ξεκινά η κινητικότητα στους Δήμους
- Εύβοια: 29 μήνες φυλακή σε γνωστή γυναικολόγο για σατανική απάτη! Με πλαστό υπερηχογράφημα έκανε άμβλωση σε 40χρονη που δεν ήταν ποτέ έγκυος [video]
- Ζώδια σήμερα: Προβλέψεις για τα ζώδια – Σάββατο 15 Φεβρουαρίου
- Το κυπριακό «αντίποινο» και ο μεγάλος πόλεμος
- Τους πηραν χαμπαρι...
- Μπηχτή της Αγγελικής για τον Σταύρο Θεοδωράκη…
- Αυτή είναι η "κουκλάρα" γραμματέας του προέδρου της Ουρουγουάης! (ΦΩΤΟ και VIDEO)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Παρασκηνιο
- Ισχύει η δίωξη για τον Θέμο Αναστασιάδη αποφάνθη ο Άρειος Πάγος
- Αθλητισμός σαν σήμερα…
- ΚΕΕΛΠΝΟ:Γρίπη, αντιγριπικός εμβολιασμός και πως θα προστατευθούμε!
- ΚΕΕΛΠΝΟ: 24ωρη στήριξη στους πολίτες της Κεφαλονιάς με τη γραμμή 1135
- Μουρίνιο: σπεσιαλίστας της… αποτυχίας ο Βενγκέρ
- Θεσσαλονίκη: Αδικαιολόγητα ποσά στους λογαριασμούς υπαλλήλου του δήμου
- Ρεκόρ 25ετίας στις ΗΠΑ – Ακυρώθηκαν 75.000 πτήσεις!
- Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Κόμπε στο All Star Game
- Με Φουστέρ και Βαλντές κόντρα στον Πλατανιά ο Ολυμπιακός!
- Σοκ: σέρβιρε ανθρώπινο κρέας στο ξενοδοχείο του, στη Νιγηρία
- Τελευταία Νέα Παρασκηνιο
- ΚΕΕΛΠΝΟ:Γρίπη, αντιγριπικός εμβολιασμός και πως θα προστατευθούμε!
- ΚΕΕΛΠΝΟ: 24ωρη στήριξη στους πολίτες της Κεφαλονιάς με τη γραμμή 1135
- Αθλητισμός σαν σήμερα…
- UNICEF και Μπέκαμ, κοντά στα άστεγα παιδιά των Φιλιππίνων!(ΦΩΤΟ)
- Σοκ: σέρβιρε ανθρώπινο κρέας στο ξενοδοχείο του, στη Νιγηρία
- Σοβαρές καταγγελίες για κυβερνητικές πιέσεις στα ΜΜΕ της Βοσνίας εν μέσω πολιτικών αναταραχών
- Μουρίνιο: σπεσιαλίστας της… αποτυχίας ο Βενγκέρ
- Σκόπια:άγνωστος δηλητηρίασε μαθητές και καθηγητές, με αέριο
- Ρεκόρ 25ετίας στις ΗΠΑ – Ακυρώθηκαν 75.000 πτήσεις!
- Αυτός είναι ο αντικαταστάτης του Κόμπε στο All Star Game
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- Neknomination: Το online «παιχνίδι» που ευθύνεται για δεκάδες θανάτους
- «Επίσημος πρεσβευτής της Νάπολι ο Μαραντόνα»
- «Μην απομακρύνεστε από την ΕΕ»
- Ήρθε το “World of Tanks: Xbox 360 Edition”
- ΦΩΤΟ-Δίνει… ζωή στον δρόμο
- Εκτενή προβλήματα σύνδεσης στο διαδίκτυο
- Το Twitter κατηγορεί την Βενεζουέλα
- Έρχεται το Νέο Mac Mini
- Η συνέντευξη ενός πρώην πράκτορα
- Νέα μήνυση της Γκαγιέ σε παπαράτσι