Κινδυνεύει το “Erasmus”

Το πρωί της Πέμπτης, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, κάποιοι ευρωβουλευτές μίλησαν για την απροθυμία των κρατών μελών να ενισχύσουν οικονομικά το πρόγραμμα «Erasmus», που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές να πραγματοποιούν μέρος των σπουδών τους για έξι μήνες σε ένα άλλο ευρωπαϊκό κράτος από αυτό που σπουδάζουν.

Μάλιστα, κάλεσαν το Συμβούλιο να συμφωνήσει σε άμεση κάλυψη του ποσού που έχει προκύψει για να μη διακοπεί ξαφνικά το πρόγραμμα, ποσό της τάξης των 90 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της Ε.Ε.  Μάλιστα, φέτος το πρόγραμμα έχει

ολοκληρώσει 25 έτη επιτυχούς πορείας με πάνω από 3 εκατομμύρια φοιτητές να έχουν επωφεληθεί από αυτό, ενώ παράλληλα συμβάλει στο στόχο της Ε.Ε για αύξηση της κινητικότητας και της κατάρτισης των νέων.

Οι αυξανόμενες όμως αιτήσεις φοιτητών από τις 33 χώρες που μετέχουν στο πρόγραμμα έχουν αναγκάσει την Επιτροπή να μεταβιβάσει για το τρέχον έτος το 99% των πόρων που προβλέπονται από τον κοινοτικό προϋπολογισμό προς τις αρμόδιες εθνικές υπηρεσίες.  Σύμφωνα όμως με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν τα απαιτούμενα πρόσθετα κονδύλια μέχρι το τέλος του έτους δημιουργούν αθροιστικό πρόβλημα και πρόσθετα βάρη στο επόμενο οικονομικό έτος (2013-2014).

Σημαντική, ήταν η τοποθέτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή της Ν.Δ. κ. Γ. Παπανικολάου, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά:

«Το Erasmus κατά κοινή παραδοχή όλων μας είναι από τα πλέον επιτυχημένα προγράμματα της Ε.Ε. Ένα πρόγραμμα που είναι ταυτισμένο με το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ως εκ τούτου, συζητώντας σήμερα για το εάν αυτό το πρόγραμμα είναι σε κίνδυνο, για μια ακόμα φορά θέτουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς σε αμφισβήτηση. Το ίδιο κάναμε και το προηγούμενο διάστημα και για το χώρο Σένγκεν, πράγμα ανεπίτρεπτο.
Συνεχίζοντας αυτά που ειπώθηκαν σήμερα, θέλω να ζητήσω από όλα τα νέα παιδιά, όλους τους φοιτητές σε όλη την Ευρώπη, στις 33 χώρες όπου εφαρμόζεται το πρόγραμμα αυτό, να συνεχίσουν να κάνουν αιτήσεις. Να είναι βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά. Θέλω επίσης να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους διδάσκοντες και σε όλους εκείνους που εμπλέκονται στην εφαρμογή του προγράμματος, οι οποίοι πολλές φορές και με προσωπικές θυσίες φροντίζουν να πάνε όλα καλά γιατί συχνά οι πόροι από το Erasmus δεν επαρκούν. Οι κυβερνήσεις έχουν κάνει λάθη. Για αυτό είμαστε εμείς εδώ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να δείξουμε ότι τα αυτονόητα δεν τα ξανασυζητάμε. Αν στο μέλλον έχουμε και πάλι μια τέτοια δυσάρεστη συζήτηση, δεν θα είναι γιατί το Erasmus θα έχει πρόβλημα, αλλά γιατί η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα».

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα