«Κόπηκε το ρεύμα» του Φωτόπουλου…

Έπεσαν οι τίτλοι τέλους του κρατικοδίαιτου και διαπλεκόμενου συνδικαλισμού που κυριάρχησε για 40 χρόνια

Η εποχή τούς ξεπέρασε, ο κύκλος κλείνει. Τέλος εποχής για τους εργατοπατέρες του πιο αποκρουστικού προσώπου του συνδικαλισμού. Το τραύμα κακοφόρμισε και νοοτροπίες που καλλιεργήθηκαν στη μεταπολίτευση φεύγουν ανεπιστρεπτί μαζί με τα πρόσωπα που τις υιοθέτησαν για να παίξουν τους ρόλους τους.
Του Κώστα Αναγνωστόπουλου

Η διαπλοκή με την εξουσία και οι υπόγειες διαδρομές φαίνεται πως πλέον δεν αποδίδουν. Παράλληλα, η βιομηχανία των απεργιών, που σπάνια είχαν αποτέλεσμα, προκαλεί αντιδράσεις

και απογοήτευση σε όλους όσοι στήριζαν τους ηγέτες του κομματικού συνδικαλισμού. Επίσης, η αδιαφορία απέναντι στο κοινωνικό σύνολο που υπέφερε από τις κινητοποιήσεις τους και η στενή συνδικαλιστική τακτική οδήγησαν σε μεταστροφή του κλίματος, ακόμα και για δίκαιες διεκδικήσεις, με αντιδράσεις των πολιτών.
Ενα είδος συνδικαλισμού που άφησε το στίγμα του σε μια ολόκληρη εποχή από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα και έφερε στον αφρό πρόσωπα, όπως ο Κολλάς με την ΕΑΣ, ο Πατάκης και ο Μπούτας, με το κλείσιμο των δρόμων στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο Φωτόπουλος της ΓΕΝΟΠ που κατέβαζε τους διακόπτες του ηλεκτρικού, ο Μπαλασόπουλος που μετέτρεπε την Αθήνα σε σκουπιδότοπο και πολλούς άλλους που έσυραν ουσιαστικά τους συνδικαλιστικούς αγώνες στον χορό των κομματικών και προσωπικών τους επιδιώξεων.
Η έλλειψη σεβασμού, αλληλεγγύης και τα 2 ευρώ των εισφορών των μελών είναι η «επίσημη» εκδοχή του πανίσχυρου προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκου Φωτόπουλου, για την αποχώρησή του από τη θέση που έμοιαζε να την κατέχει εφ’ όρου ζωής.
Τα οικονομικά προβλήματα είναι, όμως, πράγματι αυτά που οδήγησαν σε μια παραίτηση-έκπληξη, ή ο σκληρός συνδικαλιστής είδε μπροστά του το αδιέξοδο από μια στρατηγική που χάραξε επί χρόνια ο ίδιος και οι όμοιοί του στον συνδικαλιστικό χώρο; Κάτι που θεωρούσαν το απόλυτο τσιφλίκι τους και, χειραγωγώντας τις μάζες, κατάφερναν όχι μόνο να επιβιώνουν, αλλά και να επικυριαρχούν και σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Φωτόπουλος είτε το κατάλαβε, είτε το διαισθάνθηκε πως το είδος του συνδικαλισμού του έχει σαπίσει. Πολλοί μιλούν για ελιγμό λίγο πριν από κίνηση άλλων μελών της διοίκησης της ΓΕΝΟΠ για «καθαίρεσή» του. Ομως, ένας συνδικαλιστής-σύμβολο, όπως είχε χαρακτηριστεί, μάλλον είναι δύσκολο να φεύγει εξαιτίας συντροφικών πυρών. Αντίθετα, αυτά είναι που εδραιώνουν τη θέση του.

Τι λέει

Στην επιστολή παραίτησής του μιλά για τις έντονες αντιδράσεις που συνάντησε για ένα ευτελές ποσό αύξησης της συνδρομής των μελών στα 2 ευρώ, από 0,53 λεπτά, προκειμένου να αντιμετωπίσει το συνδικάτο τα οικονομικά προβλήματά του. Εκτός από τις αντιδράσεις, όμως, μιλά και για αδιαφορία των πρωτοβάθμιων οργανώσεων, που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει…
Μα και έτσι να είναι τα πράγματα, το γεγονός ότι ένας Φωτόπουλος (!) βρίσκεται αντιμέτωπος με την αρνητική διάθεση των συναδέλφων του να ακολουθήσουν τις προτάσεις του, απαξιώνοντάς τον τελικά, δείχνει πως άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον συνδικαλισμό των ΔΕΚΟ, που εκτράφηκε μέσα σε πολιτικά γραφεία, εξυπηρέτησε τους σκοπούς του, ως σημαντικός πόλος της εξουσίας, δημιούργησε βουλευτές και υπουργούς και ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις.
Και αυτά συμβαίνουν λίγο καιρό μετά τις πυρήνες δηλώσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ για «γενική απεργία με στόχο να πέσει η κυβέρνηση», που έδειχναν ότι προσπαθούσε να ισχυροποιήσει τη θέση του και να κάνει ακόμα ένα βήμα παραπάνω στη συνδικαλιστική και ενδεχομένως μελλοντική πολιτική του καριέρα.
Ομως, τα πράγματα ανατράπηκαν. Ο κύκλος κλείνει, γιατί διαπιστώνεται πλέον στην πράξη πως οι συνθήκες που επικρατούσαν έχουν παρέλθει. Τα ρουσφέτια, που αποτελούσαν τον βασικό τροφοδότη των δημόσιων υπηρεσιών και ψηφοφόρους των κομμάτων, δεν εξυπηρετούν, αφού οι μισθοί δεν εξασφαλίζουν κανέναν και το αύριο είναι αβέβαιο.
Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια από τις ελπίδες για να βγει η χώρα από το τέλμα και το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Η αμφισβήτησή του, όπως την καταγράφει ο Φωτόπουλος στην ανοιχτή επιστολή του, δείχνει πως δεν μπορούν να πειστούν ούτε και οι σκληροπυρηνικοί της ΓΕΝΟΠ για την αλλαγή των πραγμάτων. Παράλληλα, οι απολύσεις που ζητεί η τρόικα κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη, για τους παλαιάς κοπής συνδικαλιστές.
Στο μεταξύ, ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται είναι μια πρόσφατη δημοσκόπηση που δείχνει ότι πάνω από το 60% των Ελλήνων συμφωνεί απόλυτα με τις απολύσεις στο Δημόσιο. Και είναι φυσικό, όταν η πλειονότητα των εργαζομένων ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία και τα λουκέτα. Σε αυτή την εικόνα, είναι δύσκολο -αν όχι αδύνατον- να χωρέσουν ο Φωτόπουλος, ο Μπαλασόπουλος, ο Καλφαγιάννης και δεκάδες άλλοι ινστρούχτορες μιας τάξης βολεμένης και προνομιούχας.

Ολόκληρο το θέμα στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα