Κώστας Κατσαφάδος: «Υπερβολικές οι δηλώσεις Λαζαρίδη»

Του Θοδωρή Δαφέρμου

Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Λαζαρίδη ο βουλευτής Α΄Πειραιά της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος, σε συνέντευξή του στο «paraskhnio.gr» ενώ παράλληλα τονίζει ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ένα νεοναζιστικό μόρφωμα που εκφράζεται μέσω της βίας και του μίσους».

1. Με αφορμή τη δολοφονία του Π.Φύσσα, σας βρίσκει σύμφωνο η απαγόρευση

της λειτουργίας της Χρυσής Αυγής;

Κ. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Η δημοκρατία έχει κανόνες, η Πολιτεία έχει νόμους. Η παραβίαση κανόνων και νόμων αυτομάτως θέτει αυτόν που τους παραβιάζει, εκτός του πλαισίου της νομιμότητας.

Η δολοφονία ενός νέου ανθρώπου είναι βέβαιο ότι αφύπνισε την Ελληνική κοινωνία , όλοι έχουν αντιληφθεί ότι ο κύκλος της βίας, του αίματος και της έντασης πρέπει να κλείσει εδώ. Η Χρυσή Αυγή υπήρξε για κάποιους δοχείο διαμαρτυρίας απέναντι στα λάθη, τις ανεπάρκειες και τις αμαρτίες του πολιτικού συστήματος. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, που αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, εκφράζεται μέσα από τη βία και το μίσος.

Πλέον κανείς δεν μπορεί να προσποιείται ότι δεν ξέρει, ότι παραπλανήθηκε.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα της Δικαιοσύνης, μία έρευνα που πρέπει να γίνει σε βάθος. Να διερευνηθούν υπόγειες διαδρομές, ποιοι είναι αυτοί που στήνουν τάγματα εφόδου και με ποιους σκοπούς, ποιοι ενέχονται σε παραβατικές πράξεις.

Η Χρυσή Αυγή θα αντιληφθεί την ισχύ του Νόμου. Η δημοκρατία στηρίζεται στη νομιμότητα και αυτή θα εφαρμοστεί.

2. Η άποψη του στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός του δημοκρατικού τόξου σας βρίσκει σύμφωνο;

Κ. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Ο Σύριζα είναι το κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, έχει θεσμικό ρόλο στο πολιτικό μας σύστημα και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι θεσμικός παράγων.

Ο κ.Τσίπρας, αυτά τα δύο, θα πρέπει επιτέλους να τα συνειδητοποιήσει.

Ενδεχομένως ο κ.Λαζαρίδης υπήρξε υπερβολικός στη διατύπωση αυτή. Όσοι όμως στηλιτεύουν την άποψή του, δεν μπορεί να αφήνουν στο απυρόβλητο ακραίες εκφράσεις και συμπεριφορές που προέρχονται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Έχουμε ακούσει στη Βουλή εμφυλιοπολεμικά κηρύγματα, βαρύτατους χαρακτηρισμούς, υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια κλιμάκωσης της έντασης από την πλευρά του Σύριζα. Τη στιγμή που η κοινωνία δεν συμμερίζεται τη στρατηγική της έντασης, προκαλεί ερωτήματα η εμμονή του Σύριζα σε αυτήν.

Εκτιμώ ότι όπως ο τόπος χρειάζεται μία καλή και αποτελεσματική κυβέρνηση άλλο τόσο χρειάζεται και μία υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Αυτή τη στιγμή το πολιτικό σύστημα πρέπει να επιτύχει μία ελάχιστη συνεννόηση απέναντι σε μία ορατή απειλή για τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, απέναντι σε ένα νεοναζιστικό μόρφωμα. Είναι μία ευκαιρία για την αξιωματική αντιπολίτευση να ασκήσει το θεσμικό της ρόλο, να αντιληφθεί ότι αυτός ο ρόλος δεν εξαντλείται σε κραυγές και ακραία ρητορική αλλά μπορεί να είναι συνθετικός και χρήσιμος για τη χώρα και τους πολίτες.

3. Θεωρείτε ότι η χώρα μας θα χρειαστεί τρίτο Μνημόνιο και αν ναι, θα συνοδευτεί από νέα μέτρα;

Κ. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Αυτή τη στιγμή προέχει η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και είναι θετικό ότι η τρόικα συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με την ύπαρξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο τέλος του χρόνου.

Η Ελλάδα πέτυχε μία ασύλληπτη, για τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια δεδομένα, δημοσιονομική προσαρμογή. Αυτό αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας. Αν υπάρξει ένα μικρό χρηματοδοτικό κενό, είναι βέβαιο ότι θα καλυφθεί στα πλαίσια της κοινοτικής αλληλεγγύης.

Αυτό δε σημαίνει απαραιτήτως μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, κοινή είναι άλλωστε η διαπίστωση ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν υπερβεί τα όρια της αντοχής τους.

Αν υπάρξουν παρεμβάσεις, αυτές θα αφορούν διαρθρωτικά μέτρα και όχι εισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Στα διαρθρωτικά μέτρα εντάσσονται η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής, το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων. Κυρίως όμως πρέπει να αρχίσουν να υλοποιούνται αναπτυξιακά μέτρα, μέτρα για την μείωσης της ανεργίας, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Τα 2 δις που έχουν συμφωνηθεί να εκταμιευθούν από τις τράπεζες, μέχρι το τέλος του χρόνου, ως δάνεια σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, είναι μία τονωτική ένεση ρευστότητας.

4. Πώς σχολιάζετε τα σενάρια που κυκλοφορούν περί πρόωρων εκλογών ή ακόμα και αλλαγή του Πρωθυπουργού από την υπάρχουσα Βουλή;

Κ. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Πρόωρες εκλογές θα γίνουν μόνο αν χάσει τη δεδηλωμένη η κυβέρνηση, στη δημοκρατία υπάρχουν κανόνες. Θεωρώ ότι τα σενάρια που διακινούνται δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και κυρίως δεν αντιστοιχούν στις προτεραιότητες και τις επιθυμίες των πολιτών.

Η μεγάλη πλειοψηφία δεν θέλει πρόωρες εκλογές, θέλει να συνεχιστεί η προσπάθεια που γίνεται με μεγαλύτερη ένταση και αποτελέσματα.

Σε ό, τι αφορά τα άλλα σενάρια για αλλαγή Πρωθυπουργού από την υπάρχουσα Βουλή, κινούνται θα έλεγε κανείς στα όρια της δημοκρατικής εκτροπής.

Δεν αντιλαμβάνομαι ποιοι και πώς θα επιβάλουν αλλαγή Πρωθυπουργού, προσπερνώντας τη λαϊκή ετυμηγορία αλλά και τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα, την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει τη στήριξη των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, στηρίζεται από το σύνολο των Βουλευτών της Ν.Δ.

Τους Πρωθυπουργούς τους αναδεικνύουν και τους επιλέγουν με την ψήφο τους οι πολίτες. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι.

5. Έχετε συμπληρώσει ένα και πλέον χρόνο θητείας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ποιές είναι οι εμπειρίες που έχετε αποκομίσει;

Κ. ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ: Είμαι νέος Βουλευτής, νέος και στην ηλικία.

Θα σας έλεγα ότι η πρώτη αίσθηση, που υπάρχει ακόμα και είναι ισχυρή, είναι ότι καλούμαι να σηκώσω ευθύνες που δεν μου αναλογούν, ευθύνες που η γενεσιουργός τους αιτία βρίσκεται στο παρελθόν.

Όταν η χώρα βρίσκεται σε αυτό το οριακό σημείο, δεν μπορεί να λειτουργείς με όρους προσωπικής στρατηγικής. Ανέλαβα αυτές τις ευθύνες, επέλεξα να υπερασπιστώ την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, να στηρίξω μεταρρυθμίσεις και αλλαγές απέναντι σε αυτούς που δεν ήθελαν και δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα.

Επέλεξα, από την πρώτη στιγμή που μπήκα στην πολιτική, να έχω μία σχέση ειλικρίνειας με τους πολίτες. Τη σχέση αυτή θα τη διατηρήσω μέχρι τέλους. Η πολιτική των υποσχέσεων και του λαϊκισμού χρεοκόπησε, δεν θα επιστρέψει ποτέ ξανά.

Οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουν κατανείμει οριζόντια τις ευθύνες σε όλο το πολιτικό σύστημα. Απαιτούν άλλες συμπεριφορές και άλλα πρότυπα.

Υπάρχει οργή, απογοήτευση στην κοινωνία. Υπάρχει όμως πραγματισμός, ρεαλισμός και ωριμότητα, οι πολίτες γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση και περιμένουν να δουν ορατά αποτελέσματα, συνεχή βελτίωση, βήματα προς το μέλλον.

Σε ότι αφορά το Κοινοβούλιο, η αναβάθμισή του περνάει μέσα από την αναβάθμιση του ρόλου του Βουλευτή στη νομοθετική λειτουργία, να συμμετέχει ενεργά και ουσιαστικά ο βουλευτής και οι επιτροπές στη διαμόρφωση των νόμων. Μία από τις καίριες παρεμβάσεις στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, πρέπει να είναι ο απόλυτος διαχωρισμός νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, γιατί σήμερα αυτός ο διαχωρισμός είναι δυσδιάκριτος

Keywords
Τυχαία Θέματα