Κραυγή αγωνίας από τους συνδικαλιστές αστυνομίας και πυροσβεστικής: «Ναι στην αναδιάρθρωση, όχι σε αυτό το νομοσχέδιο»

«Το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί έπρεπε να είχε τον τίτλο “κωδικοποίηση νομοθεσίας για την ΕΛ.ΑΣ. και τον εκσυγχρονισμό του επιτελειακού σχεδιασμού“». Ο τίτλος που του έχει δοθεί είναι ψευδεπίγραφος και δεν απηχεί τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί για ένα τόσο σοβαρό εγχείρημα. Οπως έχουμε πει, δεν είχαμε καμία συμμετοχή στη σύνταξη του κειμένου, ενώ η όποια διαβούλευση με τον αγνώστου ταυτότητας συντάκτη του ήταν μέσω αλληλογραφίας.

Δεν υπήρχε καμία προσωπική επαφή και γι’ αυτό ζητήσαμε από την αρμόδια

επιτροπή της Βουλής ένα προσωρινό “πάγωμα” για να μπορέσουμε να το επεξεργαστούμε από την αρχή. Πρέπει να σημειώσω πως οι όποιες θετικές διατάξεις περιέχει, θα υπερκαλυφθούν από τις δυσλειτουργίες που θα προκύψουν όταν αυτό εφαρμοστεί. Το πιο σημαντικό είναι πως το σύνολο σχεδόν των αστυνομικών δεν αποδέχεται το νομοσχέδιο.

Σε κάθε περίπτωση, μέχρι και την τελευταία στιγμή, θα παλέψουμε για τη βελτίωσή του, προκειμένου να μη φανεί ότι προχωράμε σε μία πρόχειρη αναδιοργάνωση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι ακόμα πληρώνουμε τις πληγές του παρελθόντος, όταν πίσω στη δεκαετία του ’80 Αστυνομία Πόλεως και Χωροφυλακή ενοποιήθηκαν».

Γιάννης Κατσιαμάκας, γενικός γραμματέας Π.Ο.ΑΞ.Ι.Α.

«Είμαστε αντίθετοι στο σχέδιο νόμου που παρουσιάστηκε και όχι στην αναδιάρθρωση. Είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια, ενώ έχουμε καταθέσει και σχετική πρόταση από τον Γιώργο Παπακωνσταντή. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών δεν είναι απλό πράγμα, θέλει μελέτη και διάλογο. Ωστόσο, οι θέσεις μας δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψη, καθώς το υπουργείο μας έφερε αιφνιδιαστικά μία πρόταση από άγνωστους συντάκτες, η οποία θεωρούμε ότι θα καταστρέψει την Ελληνική Αστυνομία.

Μία αναδιάρθρωση ξεκινάει από τη βάση και όχι από πάνω προς τα κάτω. Η πρόταση του υπουργείου καταργεί 6.700 οργανικές θέσεις αστυνομικών και δημιουργεί αξιωματικούς. Φοβόμαστε ότι αυτό το νομοσχέδιο επενδύει στην ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας προς τον πολίτη. Οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να ξεκινήσουν από κάτω και να στοχεύουν στην εξοικονόμηση χρημάτων και προσωπικού. Θα πρέπει, επιτέλους, να φύγουν τα πάρεργα από την ΕΛ.ΑΣ. και να βγούμε στους δρόμους, προκειμένου να παράσχουμε ασφάλεια στον Ελληνα πολίτη».

Δημήτρης Παδιώτης, πρόεδρος Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης

«Είναι επιτακτική η ανάγκη να ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση του Σώματος, η οποία πρέπει να γίνει με το βλέμμα στο μέλλον, όχι με τις ανάγκες του σήμερα, αλλά με αυτές του αύριο. Θα πρέπει να υπάρξει αύξηση της οργανικής δύναμης, όχι γιατί το λέμε εμείς, αλλά επειδή είναι τέτοιες οι ανάγκες. Προσωπικό, το οποίο θα πρέπει να είναι εξειδικευμένο, ούτως ώστε να ενισχύει τον ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος έναντι των άλλων φορέων σε όποιο περιστατικό κληθούμε να προσφέρουμε.

Θέλουμε μία Πυροσβεστική δυνατή, αυτόνομη, η οποία θα βασίζεται στα πρόσωπα που θα υπηρετούν στο Σώμα. Ταυτόχρονα, θέλουμε να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου το βαθμολόγιο, το οποίο θα προβλέπει την εξέλιξη του κατώτερου προσωπικού, προκειμένου να επιτευχθεί ομογενοποίηση: να έχουμε, δηλαδή, πυροσβεστικούς υπαλλήλους μίας κατηγορίας. Κάτι πολύ σημαντικό είναι και η άμεση επίλυση του ζητήματος με τους πενταετείς πυροσβέστες, με πρόσληψη και μονιμοποίησή τους και θέσπιση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στην ηλικία των 60. Τέλος, θα ήθελα να επαναλάβω τη θέση μας ότι είναι επιτακτική ανάγκη να επανέλθουν οι προϋπολογισμοί στα επίπεδα πριν το 2010. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις στην πυρασφάλεια».

Νίκος Αθάνατος, πρόεδρος Ομοσπονδίας Πυροσβεστών Ελλάδος

The post Κραυγή αγωνίας από τους συνδικαλιστές αστυνομίας και πυροσβεστικής: «Ναι στην αναδιάρθρωση, όχι σε αυτό το νομοσχέδιο» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα