Κρούσματα λύσσας στην Ελλάδα – Ποια είναι η αποτελεσματικότερη θεραπεία

Από τον Οκτώβριο του 2012, η Ελλάδα δεν θεωρείται πλέον ελεύθερη λύσσας. Κρούσματα έχουν εμφανιστεί σε άγρια και κατοικίδια ζώα, στους Νομούς Κοζάνης, Καστοριάς και Κιλκίς, Πέλλας, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Τρικάλων. Το γεγονός αυτό ήταν αναμενόμενο επιδημιολογικά, λόγω της

προηγηθείσας εμφάνισης κρουσμάτων σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες.

Η λύσσα είναι ιογενής νόσος του νευρικού συστήματος, που προσβάλλει όλα τα θερμόαιμα θηλαστικά, άγρια και κατοικίδια, όπως: αλεπούδες, λύκους, κουνάβια, ρακούν, νυχτερίδες, σκύλους, γάτες, βοοειδή, αιγοπρόβατα, άλογα κ.λπ. Ο ιός της λύσσας υπάρχει στο σάλιο του μολυσμένου ζώου και μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως μέσω δήγματος (δαγκώματος) του ζώου.

Επειδή η λύσσα είναι μια νόσος με θνητότητα σχεδόν 100% και δεν υπάρχει συνήθως αποτελεσματική θεραπεία μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων, ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι ή ο προληπτικός εμβολιασμός με (3) δόσεις αντιλυσσικού εμβολίου (πριν την έκθεση) σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή η έγκαιρη χορήγηση (5) δόσεων εμβολίου και ανοσοσφαιρίνης μετά την έκθεση στην ασθένεια (δάγκωμα ύποπτου ζώου κ.λπ.).

Από τον Οκτώβριο του 2012 έως τις 31 Αυγούστου 2013, έχουν καταγραφεί στη χώρα μας, συνολικά 376 χορηγήσεις προφυλακτικής αγωγής σε ανθρώπους. Στις εκθέσεις εμπλέκονται έως τώρα στην πλειοψηφία (ποσοστό 85,2%) σκύλοι και κατά δεύτερο λόγο, γάτες, αλεπούδες και άλλα ζώα.

Keywords
Τυχαία Θέματα