Μανιάτης: «Η μόνη πυξίδα του Τσίπρα είναι ότι τάζει τα πάντα στους πάντες»

Ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης απάντησε στις δηλώσεις που έκανε ο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατά την σημερινή επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις του ΑΔΜΗΕ, αναφέοντας τα εξής:

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Τσίπρα

μετά την επίσκεψή του στον ΑΔΜΗΕ αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά ότι κινείται χωρίς ρεαλιστικό σχέδιο με μόνη πυξίδα ότι τάζει τα πάντα στους πάντες. Η εμμονή του στη διαστρέβλωση της αλήθειας ειδικά όσον αφορά στον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ υποδηλώνει πλήρη άγνοια όχι μόνο του σχεδίου υλοποίησης αλλά πρωτίστως των αναγκών της εγχώριας ενεργειακής αγοράς, των τελικών καταναλωτών και της Ευρωπαικής πραγματικότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδόσει Κοινοτικές Οδηγίες από το 2009, στα πλαίσια του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου, προκειμένου να επιτυγχύνει την ολοκλήρωση της ευρωπαικής αγοράς ενέργειας στον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο. Οι οδηγίες αυτές μεταξύ άλλων προβλέπουν τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό των συστημάτων μεταφοράς από την παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και τη στήριξη των επενδύσεων στις ενεργειακές διασυνδέσεις

Στόχευση

Θα υπενθυμίσουμε λοιπόν ακόμη μια φορά στον κ. Τσίπρα ότι αυτό που προβλέπεται είναι:

Να υπάρξει ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του συστήματος μεταφοράς από τη ΔΕΗ, να παύσει, δηλαδή, ο ΑΔΜΗΕ να είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.Να εισέλθει στρατηγικός επενδυτής που θα αναλάβει και την εισροή κεφαλαίων για την κάλυψη των αναγκαίων επενδύσεων ύψους πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας, που διαφορετικά θα έπρεπε να επιμεριστούν και πάλι στους φορολογούμενους πολίτες.

Ευρωπαική Εμπειρία

Υπενθυμίζω ότι σε Ευρωπαικό επίπεδο ισχύουν τα ακόλουθα:

Το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλήρως ιδιοκτησιακά διαχωρισμένο στις περισσότερες χώρες της ΕΕ (π.χ. Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Μεγάλη Βρεττανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία, Ιταλία)Οι Διαχειριστές Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν είναι κρατικές εταιρίες σε πολλές χώρες. Για παράδειγμα:Οι Γερμανοί Διαχειριστές ήταν από τους πρώτους στην Ευρώπη που, μετά τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό, κατάφεραν να προσελκύσουν επενδυτικά κεφάλαια από την Ολλανδία, το Βέλγιο, την Αυστραλία και πολυεθνικές εταιρίες, προκειμένου να επεκτείνουν και να αναβαθμήσουν τα δίκτυα τους, ώστε εκτός των άλλων να υποστηρίξουν τη διείσδυση των ΑΠΕ.Στην Πορτογαλλία το κράτος κατέχει το 11% των μετοχώνΣτην Ισπανία το 20%Στην Ιταλία , η ENEL (Ιταλική ΔΕΗ) έχει το 5%Στη Μεγάλη Βρετανία, σχεδόν μηδενικό ποσοστό μετοχών του Διαχειριστή ανήκει στο κράτοςΣτην Γερμανία στους 3 από τους 4 Διαχειριστές η συμμετοχή του κράτους είναι σχεδόν μηδενική (0% στους δύο και 25% στον τρίτο).

Επενδυτικές Ανάγκες

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων απαιτεί σημαντικά νέα κεφάλαια και ικανότητα πρόσβασης σε εύκολο και χαμηλότοκο δανεισμό.

Το επενδυτικό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ για την επερχόμενη 10ετία συμπεριλαμβάνει πολύ σημαντικά έργα για την αποτελεσματική λειτουργία του Συστήματος και την εθνική οικονομία:Το μέσο σταθμικό κόστος κεφαλαίου (WACC) που καταβάλλει ο ΑΔΜΗΕ για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων του είναι πάνω από 8%, ενώ αντίστοιχα είναι χαμηλότερο από 7% κατά μέσο όρο στους αντίστοιχους Ευρωπαίους Διαχειριστές (σε κάποιες χώρες χαμηλότερο και από 5%).Διασύνδεση των Κυκλάδων με το διαγωνισμό σε εξέλιξη, ύψους 240 εκατ. Ευρώ η πρώτη φάση, 60 εκατ. Ευρώ η δεύτερη φάση και 120 εκατ. Ευρώ η τρίτη φάση, συνολικά περίπου 400 εκατ. ΕυρώΔιασύνδεση της Κρήτης, αξίας 800 εκατ. Ευρώ, η οποία είναι τμήμα της Διασύνδεση Ισραήλ – ΚύπρουΕλλάδας, γνωστής ως Euro Asia Interconnector, αξίας 3,5 δις ευρώ.Δεύτερη Διασύνδεση μεταξύ Bουλγαρίας και Ελλάδας, η οποία όπως και ο Euro Asia Interconnector εντάχθηκε στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της Ευρωπαικής Ένωσης.Αναβάθμιση του Συστήματος,, νέες γραμμές Μεταφοράς, Υποσταθμούς και Κέντρα Υπερυψηλής Τάσης που θα επιτρέψουν να υλοποιηθούν νέες επενδύσεις ΑΠΕ

Το 10ετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ εκτιμάται σε €2,5 δις περίπου και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας στη χώρα δεν θα είναι καθόλου εύκολο να χρηματοδοτηθεί από τον ΑΔΜΗΕ ή την ΔΕΗ, λαμβάνοντας υπόψη την δυσκολία δανεισμού στη εγχώρια και διεθνή οικονομική αγορά.

Στα πλαίσια αυτά εκτιμάται ότι ξένος επενδυτής, με δυνατότητα προσβάσεις στις διεθνής αγορές, θα συμβάλει στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας και θα διασφαλίσει την υλοποίηση των έργων του 10ετούς προγράμματος, όπως άλλωστε έγινε πρόσφατα και στην Πορτογαλία όπου η Κινέζική εταιρία State Grid Company, ανέλαβε ακόμη και την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων του Πορτογάλου Διαχειριστή REN.

Αποτέλεσμα

Με την υλοποίηση των παραπάνω:

Δεν θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών από τα επενδυτικά προγράμματα ανάπτυξης των δικτύωνΔιασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας και επιπλέον θα δημιουργηθούν νέες, τόσο άμεσες όσο και έμμεσες, για την ολοκλήρωση όλων των αναπτυξιακών έργωνΤο Δημόσιο θα διατηρήσει την καταστατική μειοψηφία, και συνεπώς τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕΗ Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα συνεχίσει, όπως γίνεται σε όλα τα Ευρωπαικά κράτη, να ελέχθει και να εγκρίνει τις χρεώσεις χρήσης του συστήματος, τα επενδυτικά προγράμματα επέκτασης και αναβάθμισης του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.Η ολοκλήρωση των διασυνδέσεων θα καταστήσει στην πράξη, και όχι στη θεωρία, τη χώρα ενεργειακό κόμβο, το οποίο θα ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, θα επιταχύνει την ανάπτυξη των ηλεκτρικών αγορών στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και την πτώση τιμών ηλεκτρικής ενέργειαςΘα εισρεύσουν κεφάλαια στη ΔΕΗ, που θα μπορέσει να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του παραγωγικού της δυναμικού και σε εξωστρεφείς επενδύσεις στην ταχέως αναπτυσσόμενη ενεργειακή αγορά της νοτιονατολικής Ευρώπης, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της χώρας

Η Ελληνική οικονομία δεν είναι μια κλειστή οικονομία.

Συμμετέχουμε στην Ευρωπαική Ένωση, παρακολουθούμε και διαμορφώνουμε τις εξελίξεις και διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας.

Ας μελετήσει ο κ. Τσίπρας τις αντίστοιχες επιτυχημένες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τη σημερινή εποχή και όχι της περίοδο της μεγάλης ύφεσης το 1929.

Ο τόπος χρειάζεται προοδευτικά και σύγχρονα μυαλά για να πάει μπροστά».

The post Μανιάτης: «Η μόνη πυξίδα του Τσίπρα είναι ότι τάζει τα πάντα στους πάντες» appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα